Politică

Parangheliile de Zilele Focşaniului au costat mai mult decat se anunţase iniţial!

Ionel Sclavone
23 oct 2016 3092 vizualizări
Parangheliile pentru cele trei zile dedicate Focșaniului au costat mai mult cu aproape 200.000 de lei față de estimările presei locale și față de ceea ce au crezut consilierii locali ai Opoziției. În afară de cei 607.000 lei cheltuiți de Teatrul Municipal, a mai existat o sumă, trecută sub tăcere, plătită de Ansamblul Folcloric „ȚaraVrancei“, respectiv 187.000 de lei,pentru organizarea parangheliei din prima seară. La acestea se mai adaugă aproape 100.000 alocați pentru premierea participanților la turneul de tenis Vrancea Trophy și festivalul „Plaiurile Mioriței“. Toată vara, primarul PSD Cristi Misăilă a dat din colț în colt, evitând să prezinte o situație cu toate sumele cheltuite, deși i-a fost cerută public. A făcut orice ca să tragă de timp, ca să nu-și înceapă mandatul cu un scandal.

Prima propunere   a lui   Cristi    Misăilă, în prima ședință de Consiliu Local,convocată   pe   4 iulie 2016, a fost   alocarea    a 672.000 de lei pentru     parangheliile dedicate „Zilelor    Focșaniului“.Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia“ a primit 610.000 lei iar Ansamblul „Ţara  Vrancei“ 62.000 de lei. În  buna    tradiție   a   administrației PSD, Misăilă a făcut   propunerea    într-o lipsă   totală de transparență   și   tot   așa a fost    aprobată. Mai mult, la finalul    ședinței, când    ziariștii l-au întrebat cum vor fi cheltuiți   banii, a luat-o la fugă    și s-a    ascuns   în    birou.


După  o lună  de la paranghelii, Misăilă a catadixit  să   dea    lămuriri, incomplete   despre   o mică parte a banilor cheltuiți   de Zilele   Focșaniului 2016. Potrivit   acestuia, Primăria a cheltuit 30.018,29 de lei pentru „premierea   sportivilor   participanți  la Turneul de tenis de câmp  Vrancea Trophy."

În document, se mai  arată   că „Țara   Vrancei“ ar fi cheltuit   59.010 lei pe  organizarea   Festivalului   Internațional de Folclor   "Plaiurile   Mioriței". În total a fost un „mizilic“ de nici 90.000 de lei, în   condițiile   în care, pe   lângă    cei 60.000 lei alocaţi Ansamblului  „Țara   Vrancei“, Consiliul Local a aprobat   Primăriei, pentru    manifestări, alți   74.000 de lei. Misăilă a omis   să    vorbească de cei 10.000 de lei cheltuiți   pentru   premierea „Cuplurilor de aur“ și  despre    costurile    organizării    concertului   Orchestrei de Cameră   "Unirea".

Comunicatul  transmis de primarul PSD nu a pomenit un cuvânt de cei 610.000 de lei repartizați   Teatrului   Municipal, deși, asemenea   Ansamblului   Folcloric „Țara  Vrancei“ este tot o instituție   subordonată. 


Trei   zile de paranghelie au costat 850.000 de lei

Ce a ascuns  Cristi   Misăilă    este    că    cele   trei    zile de paranghelie din 8, 9   și 10   iulie  2016 au costat 853.210 lei   iar nu 670.000 de lei. Banii au fost  plătiți   unor   firme   clientelare, Asociația    Culturală    Euroshow    și  Infinity Sound SRL, în   spatele    cărora se află, Radu   Fornea, omul care se ocupă de mulți   ani de parangheliile    organizate de administrația PSD din Vrancea.

Spectacolul din prima seară, 8 iulie  2016, a fost plătit de Ansamblul   Folcloric „Țara  Vrancei“ cu 187.000 de lei Asociației   Culturale   Euroshow, condusă de Ioana   Petrea. Pentru   paranghelia,intitulată „Seara   Adolescenților“ reprezentanta    asociației   susține   că a plătit    prezentatorului    Octavian Ursulescu   și    trupelor   The Sky, Maxim, Uddi, Nadir, Jo, Randi, Loredana  și   Agurida Band    suma 169.800 de lei. Pentru   cazarea, masa  și   transportul    artiștilor, Ioana   Petrea a pretins   și   încasat    alți 17.200 de lei. Plata s-a   făcut de urgență, a doua   zi    după    eliberarea    facturii, pe 14 iulie  2016.

 

Pentru  celelalte   două    zile de spectacol, Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia“, condus de Sorin   Francu   a    apelat la serviciile Infinity Sound SRL, condusă de Nicușor  Blejan. În   oferta    pe care a depus-o Blejan a cerut   167.850 lei   pentru   chiria  scenei   timp de trei   zile   și    alți   338.150 lei plus TVA pentru   artiștii   de la Ro-mania, DJ Project şi Ela Rose, Antract, Fly Project, Anda Adam, BUG Mafia,Geta  Postolache, Aza, Sandra N, Akcent&Band, Corina, Grasu XXL & Band şi  Holograf.Ca și   în    cazul   precendent, a fost ales același   prezentator „cunoscutul  și    îndrăgitul Octavian Ursulescu“.În total, cu tot cu TVA, suma    încasată de Infinity Sound SRL s-a ridicat la 607.000 de lei.



Semne de întrebare cu privire la corectitudinea    achizițiilor

Deși   procedurile de achiziție au fost   organizate de instituții    diferite, caietele de sarcini   sunt    aproape    identice.În plus față  de cel   întocmit de „Țara   Vrancei“, caietul de sarcini al Teatrului Municipal conține un paragraf care face referire la închirierea   scenei   pentru    trei   zile. Alte    documente din dosarele de achiziții    ridică    semne de întrebare cu privire la respectarea   legislației.

În   cazul   Ansamblului „Țara   Vrancei“, caietul de sarcini  le lasă   ofertanților   posibilitatea   să    aleagă    dintr-un grup de 35 de trupe    și    patru    prezentatori. În    schimb, în   solicitările de ofertă    transmise, către    trei    firme, au fost  trecute   doar   numele a șapte   artiști    și a unui    singur    prezentator (cei care au și   fost   angajați), fapt    ce a restrâns    foarte    mult    posibilitatea    celor     interesați   de a se prezenta cu o ofertă   competitivă.

Din   cele    trei    oferte    primite, doar a Euroshow a respectat   cerințele din solicitare. Ceilalți    doi     ofertanți    au prezentat    alte    nume    decât    cele care li s-au cerut. Concluzia care se desprinde, logic, este   că a existat o înțelegere    prealabilă    între    Ansamblul    Țara    Vrancei    și     Asociația     Culturală    Euroshow    și    că procedura de achiziție    publică a fost   doar de fațadă.

În mod ciudat, conducerea    Teatrului   Municipal a transmis    solicitări    pentru    organizarea    spectacolelor   în    trei    zile, 8, 9, 10 iunie  2016 și a primit   oferte, de la toate    firmele    contactate    pentru…două    zile. E drept  că   în    caietul de sarcini   este   stipulat    că    spectacolele    vor fi organizate    doar   în 9 și 10 iunie  2916.

Și   în    acest    caz, singurii care au respectat    cerințele    caietului de sarcini au fost   cei de la Infinity Sound.Nici OMP Group, altă   firmă    abonată la parangheliile   vrâncene,despre care nu se poate    spunecă n-are expertiză    în    achiziții    publice nu s-a încadrat.(Ionel Sclavone)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dely, acum 2734 zile, 13 ore, 36 minute, 1 secunda
Si cu ce au gresit ca nu inteleg? Ce mare descoperire ati facut?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.