Cioloş a dat bani pentru drumuri de care lui Oprişan nu i-a păsat
Guvernul a alocat fonduri de 10,095 milioane lei pentru reparaţii la drumurile care au fost afectate de inundaţiile din 23 şi 24 august. Precipitaţiile abundente care au căzut atunci au dus la pagube însemnate pe multe drumuri judeţene şi comunale. Prefectura şi Consiliul Judeţean Vrancea au solicitat fonduri Guvernului, iar acesta a aprobat săptămana trecută acordarea unor sume pentru reparaţii. Fondurile sunt destinate refacerii a 38 obiective pe drumurile şi podurile aflate în administrarea CJ Vrancea şi pentru 32 de localităţi unde apele au produse pagube importante ale infrastructurii rutiere. Sumele acordate de Guvern sunt mai mici decat cele solicitate de autorităţile judeţene, dar totuşi binevenite pentru a putea face reparaţii. Cei mai mulţi bani nu au mers la primari, ci la Marian Oprişan, pentru că CJ a primit nu mai puţin de 8,024 milioane lei pentru lucrări. Repartizarea acestor fonduri s-a făcut după ce la la nivel local a fost o întreagă polemică declanşată de refuzul lui Marian Oprişan de a aloca fonduri de urgenţă localităţilor care au fost afectate de inundaţii. Liberalii au încercat să speculeze şi politic acest moment, convocand o şedinţă a CJ şi încercand să promoveze o hotărare privind alocarea de fonduri pentru refacerea infrastructurii afectată de inundaţii. Dincolo de acest joc de imagine, se poate remarca că Marian Oprişan nu a avut nicio problemă să găsească fonduri de 400.000 de euro pentru Festivalul Viei şi Vinului, în timp ce pentru o nenorocire care s-a abătut asupra judeţului a spus că nu sunt bani, că nu are cum să aloce fonduri şi chiar că ar încălca legea. Localităţile au primit fonduri de la cateva mii de lei pană la peste 100.000 de lei. De exemplu, la Gura Caliţei s-au alocat 170.000 lei, la Popeşti 161.000 lei , la Urecheşti 143.000 lei sau la Dumitreşti 182.000 lei.
Oprişan a luat bani pentru drumuri ”nereparabile”
Autorităţile locale au cerut sprijin financiar pentru lucrări
Alocarea de fonduri de către Guvernul Cioloş a scos la iveală modul în care Marian Oprişan şi Consiliul Judeţean i-au tratat pe locuitorii comunelor care au avut de suferit din cauza inundaţiilor din luna august. Atunci, unul dintre drumurile afectate a fost DJ 205 B, care traversează comuna Urecheşti, condusă de un primar liberal, Nistor Bratosin, care a cerut fonduri, arătand că pe şosea aproape că nu se poate circula. CJ a răspuns că nu poate aloca fonduri pentru lucrări pentru drumurile pentru care a solicitat fonduri europene necesare modernizării lor prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. În afară de propaganda purtată în ziarul pe care îl controlează, CJ a trimis şi adrese primarilor localităţilor traversate de aceste drumuri prin care le-a adus la cunoştinţă că nu poate face reparaţii, pentru că altfel ar pierde finanţarea europeană. De menţionat că nimeni nu a solicitat realizarea unor lucrări ample, ci doar intervenţii care să permită circulaţia, cum ar fi înlăturarea pămantului şi pietrişului adus de ape. În schimb, drumurile pentru care CJ a solicitat fonduri europene se regăsesc pe lista celor pentru care Guvernul Cioloş a dat bani.
Ce se va întampla cu drumurile pentru s-au cerut fonduri UE
Întrebarea care se pune este de ce a cerut CJ fonduri pentru reparaţii pe care spune că nu le poate face? Foarte probabil, intervenţii de urgenţă ca degajarea drumurilor de pămant, pietriş, crengi nu ar duce la pierderea finanţării europene, dar Oprişan nu a vrut să le facă. Oamenii din localităţile pe unde trec aceste drumuri au fost nevoiţi să înlăture ei obstacolele de pe carosabil pentru a putea circula, iar acum, după logica CJ, ar trebui ca solicitarea de finanţare să fie respinsă. În continuare, avand în vedere ce a susţinut Marian Oprişan pană acum, CJ ar trebui să returneze fondurile primite pentru reparaţii la cele cinci drumuri pe care vrea să le modernizeze cu fonduri europene. Printre drumurile pentru care s-au repartizat fonduri este DJ 204 P care pleacă de la Gugeşti, trece prin Dumbrăveni, Gura Caliţei şi ajunge la Dumitreşti. Pe acest drum sunt patru obiective la care trebuie să se intervină, cum ar fi la platforma drumului, la decolmatarea şanţurilor, curăţarea şanţurilor, precum şi la o alunecare de teren. DJ 205 B, care trece prin Gugeşti, Coteşti, Urecheşti, Vîrteşcoiu şi ajunge la Odobeşti, are mai multe puncte în care trebuie să se intervină, cum ar fi pe raza Coteşti şi Budeşti, unde a fost distrus în mai multe puncte. Şi pentru DJ 202 E Bordeşti – Tîmboeşti – Sihlea s-au dat bani, deşi CJ spune că nu poate interveni. Nu este clar ce se va întampla acum cu o parte din banii primiţi de la Guvern. Luand în considerare punctul de vedere de pană acum, CJ ar trebui să returneze fondurile ca să nu piardă proiectele europene pentru aceste drumuri. Sau poate banii ar putea fi repartizaţi pentru alte obiective. E posibil şi ca între timp Marian Oprişan să ”descopere” că se pot face anumite lucrări pe drumurile respective, pentru că nu mai sunt banii CJ, ci ai Guvernului. (Mihai BOICU)