CJ toacă pe „artificii” peste 1 milion de lei pentru Festivalul Bachus 2016
Consiliul Judeţean Vrancea vrea să cheltuie o sumă mult mai mare decat cea prevăzut în buget pentru organizarea Festivalului Viei şi Vinului Bachus 2016, care va avea loc în perioada 13 – 16 octombrie. În mod normal, instituţiile publice nu au voie să cheltuie mai mulţi bani decat au repartizaţi în buget. CJ a prevăzut în bugetul aprobat la începutul anului 700.000 de lei, iar acum a scos la licitaţie organizarea festivalului pentru o sumă estimată la peste 1,1 milioane lei. Pentru aceasta, CJ a recurs la un ”artificiu”: un contract a fost scos la licitaţie direct de Consiliul Judeţean, iar un altul de către Centrul Cultural, instituţie subordonată CJ. Festivalul Viei şi Vinului a fost ”spart” în două evenimente distincte pentru a se putea licita două contracte. Un eveniment este organizarea concursului de vinuri care are loc în cadrul Festivalului. Contractul a fost scos la licitaţie direct de către CJ pentru o valoare de 583.333 lei (fără TVA) pe data de 25 august. Pană acum, mai multe firme s-au arătat interesate, dacă ar fi să ne luăm după clarificările suplimentare solicitate CJ. Pe 2 septembrie, Centrul Cultural Vrancea, instituţie subordonată CJ, a scos la licitaţie care are acelaşi obiect şi aceeaşi denumire cu primul: Organizarea ”Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului – Bachus 2016”. Valoarea acestuia este de 540.000 lei (fără TVA). Obiectul contractului este organizarea de spectacole în Piaţa Unirii, dar începand cu a doua zi a festivalului.
O firmă vine cu scena pentru cealaltă
Cele două contracte diferite pentru acelaşi festival se suprapun. Primul prevede că operatorul economic care îl va obţine va asigura un moment de deschidere în prima seară, care include artiştii care vor canta, scena şi toate dotările necesare. Scena va rămane însă în Piaţa Unirii pentru toate cele patru zile ale festivalului şi va sta la dispoziţia celui de-al doilea agent economic, care va caştiga contractul scos la licitaţie de Centrul Cultural pentru organizarea de spectacole. Deşi se putea, foarte bine, ca firma care va organiza spectacolul din prima seară să le organizeze şi în celelalte trei seri, CJ a preferat să mai aducă o firmă care să realizeze acelaşi lucru pentru celelalte trei seri şi pe o sumă similară şi folsindu-se de echipamentele aduse de prima firmă. „Atat scena care va fi amplasată în Piaţa Unirii din municipiul Focşani, cat şi sonorizarea, luminile ecrane led, vor rămane la dispoziţia autorităţii contractante în toate cele patru zile ale evenimentului fără costuri suplimentare, oferta operatorului economic urmand a fi fundamentată în acest sens”, se arată într-un răspuns CJ la o solicitare de clarificare.
„Misterul” lui Bachus
Spectacolele sunt organizate cu licitaţie după schimbarea legislaţiei
Un alt „mister” care planează asupra acestei ediţii a Festivalului Viei şi Vinului este scoaterea la licitaţie a contractelor. Pană acum, acestea erau încredinţate directe „clienţilor” CJ şi erau anunţate ulterior. Marian Oprişan nu a fost însă cuprins de un exces de transparenţă. Vechea legislaţie în materie de achiziţii publice, adoptată în 2006 şi modificată ulterior de mai multe ori, a fost abrogată prin adoptarea alteia noi. Aceasta prevedea cateva excepţii de la organizarea de licitaţii, printre care şi organizarea evenimentului celor care are loc în Piaţa Unirii. Acum însă a fost adoptată o nouă lege, Legea 98/2006, prin care această excepţie nu mai există. Limita pentru achiziţia directă a produselor şi serviciilor este de 132.519 lei, mult mai mică decat sumele pe care CJ le cheltuie pentru Bachus. (Mihai BOICU)