Politică

Primarul din Obrejiţa, acuzat că a depozitat ilegal gunoiul din comună

Alexandra TĂTARU
25 aug 2016 2703 vizualizări
Autogunoiera firmei de salubritate din comună a fost surprinsă de localnici descărcand ilegal gunoiul pe o rampă neautorizată a comunei Obrejiţa u angajaţii firmei au susţinut că acolo i-a trimis primarul u vantul a împrăştiat gunoiul în culturile agricole u un consilier local a sesizat Garda de Mediu

Acţiunea de salubrizare organizată în data de 24 august pe raza comunei Obrejiţa a avut ca finalitate descărcarea unui „munte” de gunoi menajer în mijlocul unui drum, între parcele cultivate cu porumb, la marginea unei rampe pentru gunoiul de grajd. Rampa, în vecinătatea căreia a fost descărcat ilegal gunoiul, nu are aviz de mediu şi, totodată, mai mulţi consilieri locali acuză primarul că multiplele acţiuni de genul celor surprinse sunt făcute cu ştirea acestuia. Descărcarea ilegală a gunoiului a fost surprinsă de cetăţeni, care îl acuză pe primarul Nicu Pardos de pasivitate şi „şmen” cu firma care se ocupă de salubrizare. Ei susţin că ceea ce au surprins în data de 24 august nu a fost un caz singular, ci că în ultimii şapte ani au fost făcute mai multe sesizări la Garda de Mediu fără succes. „În seara de 24 august 2016, am fost informat de un grup de cetăţeni care au identificat autogunoiera cu numărul de înmatriculare VN 27 PAS care descărca gunoiul colectat din localitate în imediata proximitate a unei zone destinată depozitării gunoiului de grajd. Am mers acolo şi am constatat că domnii lucrători se pregăteau de plecare, iar deşeurile menajere erau împinse de vânt din mijlocul drumului în lanul de porumb din apropiere”, declară consilierul local Vali Racoviţeanu. Tot acesta susţine că a făcut nenumărate sesizări la Garda de Mediu care a dat sancţiuni UAT-ului Obrejiţa, astfel încat primarul să nu mai repete asemenea acţiuni. Suprinşi de camerele video, angajaţii firmei de salubrizare nu au putut nega acţiunea ilegală, iar clipul a ajuns imediat pe internet. „Astfel de situaţii sunt frecvente şi sunt "atent dirijate prin telefon" de autoritatea publică locală reprezentată de Nicu Pardos”, a declarat unul din angajaţii S.C. GEMINA SERVEXIM S.R.L în clipul care a fost postat pe internet.

Primarul nu neagă acuzaţiile, dar invocă calamităţile

„Suprafaţa intabulată, presupus a fi amenajată pentru a deveni rampa de gunoi, nu a obţinut autorizaţia de mediu, dar cu toate acestea gunoiul menajer este descărcat în acest spaţiu”, mai susţin unii cetăţeni revoltaţi. Consilierii locali PNL au promis că dacă se va mai repeta această activitate ilegală, următorul pas pentru rezolvarea acestei probleme va fi un memoriu la Ministerul Mediului întărit de o plângere penală pentru distrugere la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Primarul Nicu Pardos susţine însă că soluţia de depozitare a gunoiului în acea zi a fost una de urgenţă şi temporară pentru simplu fapt că a fost ocupat în teren cu pagubele produse de inundaţii. A ales această soluţie pană a doua zi cand ar fi găsit o altă variantă de depozitare, mai ales că acum există şi o cotă impusă de către Consiliul Judeţean în ceea ce priveşte cantitatea de gunoi care poate fi transportată şi depozitată la rampa de deşeuri Tecuci. „Îmi asum vina pentru acea după amiază, dar nu am avut pe moment o altă soluţie. Alte urgenţe au pus presiune pe mine. Au fost calamitate mai multe drumuri şi gospodării în urma ploilor torenţiale şi am stabilit de comun acord cu firma de salubrizare să depozităm acolo gunoiul pană a doua zi”, declară primarul Nicu Pardos. Se pare că luna august a fost mai aglomerată din cauza venirii acasă a migranţilor, iar cantitatea de gunoi menajer s-a mărit cu 35%. În comuna Obrejiţa se colectează în medie 15 tone de deşeuri menajere lunar, iar în prezent cota impusă comunei este de 10 tone: „Locuitorii comunei au pubele strict pentru gunoiul menajer şi au fost înştiinţaţi cu privire la restrictivitatea anunţată. Este foarte necesar ca şi ei să înţeleagă acest lucru şi să selecteze cu grijă gunoiul”, mai declară primarul comunei Obrejiţa.

Primarul spune că a curăţat zona

Locul în care au fost descărcate ilegal gunoaiele a fost curăţat

Primarul a declarat astăzi, în urma tuturor acuzaţiilor însoţite de argumente, precum şi ca urmare a somaţiei date de către Garda de Mediu că şi-a asumat vina, că va plăti amenda de 2500 lei şi a curăţat locul complet, inclusiv gunoaiele împrăştiate. Dovezile ni le-a trimis la redacţie pentru a nu mai exista suspiciuni. Deşi primarul a fost destul de evaziv în explicaţii, cel mai probabil la Obrejiţa sunt, ca în tot judeţul, probleme cu deşeurile din cauza reducerii cantităţilor care pot fi transportate la Tecuci. De asemenea, la acuzaţia că a încredinţat în mod direct şi nu prin licitaţie serviciile de salubritate acelei firme, Nicu Pardos a motivat oferta de preţ cu 1000 de lei mai mică  faţă de alte firme. Firma de salubritate care lucrează în comună este S.C. Gemina Servexim S.R.L. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.