Politică

Vrancea cotropită bucată cu bucată:Rețeaua cumetrilor crescută în umbra lui Oprișan(episodul 3))

Ionel Sclavone
7 aug 2016 6599 vizualizări
De mai bine de zece ani, județul Vrancea este acaparat de o grupare de indivizi ridicați în umbra baronului Marian Oprișan și care urmăresc să parvină și să-și exercite puterea. Ei au crescut în anii 2005-2006, când Marian Oprișan a devenit preocupat de dosarele sale penale și mai puțin interesat de exercitarea puterii. Folosindu-se de dezinteresul manifestat de Oprișan, în administrarea treburilor județului și ale PSD, au ajuns să controleze afaceri cu fonduri bugetare și europene și să impună candidaturi în funcții publice. Primarii și directorii de instituții publice le ascultă comenzile, iar adversarii politici, chiar dacă se dau dușmani de moarte, negociază diverse aranjamente.

 

Cătălin Vrabie, cumătrul picat în dizgrația baronului

Fost copil de suflet al baronului Marian Oprișan care l-a promovat prefect în 2004 și secretar de stat, patru ani mai târziu, Cătălin Vrabie este cumătrul  Ralucăi Dan. Aceasta i-a botezat unul dintre copii.În mandatul trecut, ca și lider al pesediștilor din Consiliul Local, Vrabie a susținut multe hotărâri controversate, fie că a fost vorba de retrocedări de terenuri, bani pentru paranghelii sau investiții dubioase.


Relația de cumetrie cu Raluca Dan, dragostea pentru vânătoare pe care o împărtășește cu Marian Oprișan și influența ce rezultă de aici l-au ajutatpună mâna, prin Asociația „ValeaNeagră“, al cărei președinte este, pe două fonduri de vânătoare din Vrancea și Galați.


Deși era considerat unul din oamenii de bază ai PSD, în mod surprinzător Cătălin Vrabie nu s-a regăsit pe listele de consilieri la alegerile din 5 iunie.El n-a fost văzut nici în campania electorală pentru alegerile la Primăria Focșani, deși a fost implicat în strângerea de semnături pentru candidatura lui Cristi Misăilă.Neoficial, se vorbeșteîntre el și Oprișan ar fi intervenit o ruptură, acesta din urmă reproșându-i că și-a extins prea mult afacerile, într-un timp scurt,folosindu-se de numele său.


Salvamont are buget de 300 de mii de lei și un singur angajat, Adrian Vrabie


Datorită relației de cumetrie cu Raluca  Dan,Vrabie a aranjat ca fratele său, Adrian,să fie numit director al Serviciului Salvamont, în 2010. Salvamontul beneficiază anual de 3-400 de mii de lei, încondițiile în care, în afara directorului nu are nic iun angajat. De salvarea turiștilors e ocupă, în special, jandarmii montani și rangerii Parcului Natural Putna.

 Bugetul este cheltuit, conform rapoartelor de activitate, pe echipament și pe sejururi în tabere de pregătire,pe care directorul Vrabie le petrece alături de prietenii săi, cooptați ca voluntari.Aparent, dacă ne luăm după ritmicitatea achizițiilor, activitatea salvamontiștilor vrânceni este extrem de intensă și solicitantă. În realitate, după cum reiese din aceleași rapoarte, principalele îndeletniciri ale unicului angajat sunt drumețiile și marcarea traseelor.Nici Curtea de Conturi și nici consilierii județeni nu se obosesc verifice pe ce se duce bugetul Salvamontului. 


Gabriel Necula,fostulprimar neoficial care administrează bani europeni pentru prieteni


În mandatul trecut, Raluca Dan și Cătălin Vrabie au reușit să-l impună ca viceprimar al municipiului Focșani pe Gabriel Necula, finul de cununie al celui de pe urmă. În ultima parte a mandatului, Decebal Bacinschi i-a delegat majoritatea atribuțiilor  astfel că mai bine de un an, prin intermediul viceprimarului, Cătălin Vrabie și Raluca Dan au controlat activitatea primăriei și în special alocarea fondurilor  publice. În urmă cu câteva  săptămâni, Gabriel Necula a  fost declarat  incompatibil, după  ce a pierdut definitiv procesul cu ANI și nu mai poate ocupa funcții publice câțiva ani. A fost o lovitură foarte grea, dat fiind că Raluca Dan se baza pe el și în acest mandat, pentru a-și exercita puterea asupra Primăriei  Focșani.


GAL-urile  vaca de muls a prietenilorlui  Necula


În 2010, Gabriel Necula a înființat  cinci GAL-uri  (GAL - Grup  de Acțiune Local) prin intermediul cărora sunt implementate proiecte europene de 11 milioane de euro. Afacerea GAL-urilor a reprezentat o mare oportunitate,pentru cumetri, de a-și rotunji veniturile și de a-și finanța  afacerile. 


Deși  s-a retras din conducere, Necula are cuvântul decisiv în selectarea beneficiarilor pentru finanțările acordate. Soția sa, Gianina, a beneficiat 147.000 de euro pentru achiziția de utilaje agricole iar tatăl său a implementat un proiect de 50.000 de euro,  pentru o plantație de afini.Firma la care este angajat, Agro Investment Moldova, a primit două finanțări, totalizând 360.000 de euro. 

Nașa de cununie, Corina Vrabie(soţia lui Cătălin Vrabie), a fost cadorisită cu 82.000 de euro, pentru construcția unei pensiuni, în comuna Nămoloasa, Galați, pe unul din fondurile de vânătoare administrat de soț. Adrian Vrabie a primit 200.000 de euro, tot pentru o pensiune agroturistică în Poiana Cristei, pe celălalt fond de vânătoare.


Frații Matișan, sacul și petecul

Bogdan Emilian Matișan este unul dintre ultimii mohicani ai PSD, rămași în Consiliul Local, pe care Raluca Dan se bazează ca să-și exercite influența. După retragerea lui Cătălin Vrabie și Gabriel Necula, el a rămas singurul consilier pesedist cu experiență care să țină piept opoziției.


Personaj cu tupeu, dovedește mult zel când vine vorba să se contreze cu adversarii PSD, susținând punctul de vedere al partidului, bun sau greșit. În multe rânduri, s-a făcut remarcat din cauza jignirilor proferate la adresa celor care nu-i împărtășesc ideile. În 2014, iritat, după înfrângerea lui Victor Ponta în fața lui Iohannis, a comentat pe Facebook„cei care au decis soarta României pentru  încă un deceniu au o minte cât o nucă“.

Bogdan Matișan își desfășoară activitatea în mediul privat, ca expert contabil autorizat și practician în insolvență dar soția sa, Cati, este director adjunct încadrul Direcției Județene de Statistică.  


Dragoș Matișan, fratele mai mic i-a apucat pe urme, fiind ales în  conducerea TSD Vrancea. Funcționar la CJ, Matișan Jr. a fost detașat în 2014, cu ajutorul Ralucăi Dan, la șefia Gărzii de Mediu, deși nu avea experiența necesară ocupării  unei  funcții de conducere. Singura sa  legătură cu mediul a fost  calitatea de membru al echipei care implementează proiectul SMID „Vrancea  Curată“, finanțat prin POS Mediu. Dragoș Matișan s-a și  întors la CJ în urmă cu câteva luni

Daniel și Daniela Nicolaș, șefa DGASPC și primarul orașului  Odobești

De mulți ani,Daniel Nicolaș duce o politică de autonomie în relațiile cu Marian Oprișan, motiv pentru care este dat  printre  potențialii înlocuitori ai  săi la șefia PSD Vrancea. De fiecare dată când scaunul baronului se clatină sau când apar zvonuri privind o eventuală schimbare în  conducerea  filialei, Daniel Nicolaș este dat  printre  favoriți.


El este apreciat drept unul  dintre  puținii  pesediști  frecventabili,și de reprezentanții  Opoziției, care îl  curtează cu insistență sperând  că se va  dovedi  mai  maleabil, dacă  va  prelua PSD-ul  în  locul  lui  Oprișan, și  că  va fi dispus  la o eventuală  împărțire a județului  în zone de influență  politică.


Sub conducerea  Danielei  Nicolaș,soția sa,DGASPC derulează, la fel ca toate  instituțiile  publice din județ, relații de afaceri  doar cu firme  apropiate PSD. La loc de cinste se află  Dagemar Distribution SRL, patronată de George David, anchetat  pentru evaziune  fiscală și MCA Comercial din Râmnicu  Sărat, în  conducerea căreia se află Adrian Vulpoiu, finul consilierului local PSD, Mihai Nedelcu. Cele două societăți  sunt  furnizorii  principali de alimente și  bunuri de larg  consum, cu numeroase  contracte  încheiate  cu DGASPC.

Rețeaua  cumetrilor se ramifică  și  în  rândul  Opoziției

În  afară de cei  enumerați,în  Rețeaua  Cumetrilor  și-au găsit  loc  și  politicieni  ai Opoziției, între care prefectul Sorin Hornea, prieten de familie cu Iulian Matache și  Raluca Dan ori  fostul  deputat  Alin  Trășculescu.


De asemenea, Ion Ștefan, candidatul liberal la Primăria  Focșani se lăuda cu prietenia care îl  leagă de familile Ralucăi  Dan și a  consilierului PSD Mihai Nedelcu, alături de care participă la diverse evenimente. Juristul  grupului  Balcanic, pe care îl patronează  este Victor (Didi) Băjenaru, cumătrul  lui Marian Oprișan.

 Nici  CătălinToma, președintele PNL Vrancea nu este chiar un strain, dat fiindcă a făcut parte din Tineretul PSD și a fost  prieten cu mulți  dintre  cei ale căror  nume le-am pomenit. Chiar și  după  ce a trecut  în  barca  liberală el nu și-a stricat  relațiile cu foștii  colegi. Dovadă stau  numeroasele  finanțări de la CJ, de care a beneficiat  comuna  Jariștea  în  timpul  mandatelor sale. Toma a răcit  relațiile cu PSD abia  după  ce a fost  numit în  fruntea PNL pentru a nu da ocazia  unor  speculații(Ionel Sclavone)

Citiţi şi:Rețeaua cumetrilor (episodul 2); 

Vrancea cotropită bucată cu bucată: Rețeaua cumetrilor crescută în umbra lui Oprișan

(episodul 1)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
eU, acum 2815 zile, 13 ore, 8 minute, 31 secunde
Cu astia ati votat !!! Sa va fie de bine Vrancenilor!!!
cetateanu', acum 2815 zile, 13 ore, 48 minute, 40 secunde
Vestile sunt interesante si se leaga intre ele.Felicitari autorului.Constatam ca politica vranceana,este inedita,de la matriarhatul Ralucai,sunt aceleasi traditii vrancene de continuitate ce ma citeste integral
cetatean liber, acum 2815 zile, 14 ore, 25 minute, 7 secunde
shutzu la puscarie !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.