Politică

Confruntarea pentru alegerea viceprimarilor la Focşani: Un război prea mare pentru nişte liberali atât de mici

Ionel Sclavone
3 iul 2016 5633 vizualizări
Pentru cei ce cunosc mersul politicii vrâncene, deznodământul şedinţei de constituire a Consiliului Municipal Focşani, de vineri, n-a fost o surpriză. PSD a obţinut ce şi-a propus, mandatele de viceprimari, pentru sine şi (încă) aliaţii săi din UNPR. Marian Oprişan și-a impus voinţa în faţa unui PNL a cărui forţă s-a văzut doar pe Facebook. Oricum, umilinţa liberalilor n-a fost deplină căci, în situaţia în care se va finaliza fuziunea cu UNPR, vor obţine un viceprimar, pe Marius Iorga. Pe de altă parte, din perspectiva focşănenilor, lucrurile nu se vor schimba în bine. Noul primar, Cristi Misăilă s-a declarat un continuator al politicii dusă de predecesorul său, Decebal Bacinschi. Or, precedenta administraţie s-a caracterizat prin lipsa unei strategii de dezvoltate şi un mod haotic de alocare a resurselor.

Înfrângerea liberalilor este rezultatul unui şir de decizii proaste, începând cu desemnarea candidaţilor, superficialitatea şi arorganţa cu care au abordat alegerile locale precum şi a lipsei de viziune, de credibilitate şi de realism în negocierile pentru formarea majorităţii.

Despre felul în care PNL Vrancea a decis desemnarea lui Ion Ștefan drept candidat la Primăria Focşani s-ar putea vorbi mult. La fel s-ar putea discuta despre profilul său de candidat: personaj rigid care cu greu acceptă alte opinii decât cele proprii, caracterizat de un consultant politic ca incolor, inodor și insipid.


Omul s-a dovedit total nepregătit pentru poziţia la care aspira, fapt ce s-a văzut pe parcursul campaniei. A promovat doar un program fantezist (tunelurile turistice, 5.000 de locuri de muncă, salarii pentru tineri etc.) și atacurile la viaţa personală a contracandidatului său. 


Neinspirat a fost şi modul în care au fost desemnaţi candidaţii pentru lista de consilieri locali. Surse liberale sus ţin că Ștefan şi-a impus punctul de vedere, cerând ca poziţiile să fie alocate în funcţie de numărul semnăturilor strânse pentru susţinerea candidaturii sale şi de frecvenţa postărilor pe Facebook. Aşa s-a ajuns ca grupul PNL nu fie format de reprezentanţi ai liberalismului, afacerişti, profesori sau medici cunoscuţi ci din şomeri, postaci de partid sau persoane cu condamnări penale.


Gafele acestea au contribuit la îndepărtarea unui procent de votanţi care au preferat să aleagă altceva ori să stea acasă.

Astfel s-a ajuns la actuala configuraţie a Consiliului Local: nouă consilieri PSD, opt PNL, doi UNPR, unul ALDE şi un independent, Emilian Gongu.  A fost punctul din care partidele au început să-şi facă socotelile şi să iniţieze negocierile pentru funcţiile de viceprimari.


 Emilian Gongu, curtat de PNL, câştigat de PSD

Imediat după alegerile din 5 iunie , prin mediile politice locale a început să se vorbească despre intenţia lui Oprişan de a impune ambii viceprimari din partea PSD.Se spune că baronul ar fi fost iritat de refuzul uneperistului Marius Iorga de a candida la primărie pentru PSD  şi a vrut să-i dea o lecţie.Pentru a-şi atinge scopul avea nevoie doar de votul independentului Emilian Gongu, al cărui frate, Daniel,şeful Direcţiei de Tineret şi Sport, este membru ALDE.  Or,se ştie că baronul are o mare putere de persuasiune, ca să nu-i spunem altfel, şi când îşi propune ceva, puţini îi rezistă. La momentul respectiv, înainte de şedinţa de constituire, Emilian Gongu era dat ca şi înscris în tabăra PSD-ALDE.

 

Singurii care n-au crezut, făcându-și iluzii că s-ar putea întâmpla altfel, au fost cei din PNL ale căror calcule politice au pornit de la ipoteza Oprişan îl va lăsa pe Gongu să-i scape printre degete.Nici un moment,până la şedinţa de vineri, n-au vrut să accepte că au fost scoşi din joc.

Liberalii s-au iluzionat că Oprişan îi va lăsa să facă majoritate cu UNPR

Oportunitatea PNL-ului de a constitui o majoritate în Consiliul Local Focșani şi de a avea viceprimar a apărut când, la Bucureşti, s-a anunţat fuziunea PNL – UNPR.


Un liberal abil şi cu viziune (nu e cazul lui Cătălin Toma,Ion Ștefan şi nici a celor din jurul lor) ar fi întrevăzut posibilitatea de a da lovitura chiar cu ajutorul PSD.Era de ajuns să susţină, discret, alegerea unui viceprimar UNPR care, după parafarea alianţei, ar fi devenit automat membru PNL.

Orbiţi de lăcomie, Toma și Ștefan au vrut totul și au comis alte gafe. Fără să ţină cont de organizaţia judeţeană a UNPR,au discutat direct cu preşedintele Valeriu Steriu care a acceptat să-şi decapiteze filiala şi să-l înlocuiască pe deputatul Neagu Murgu, apropiat PSD,cu Costel Bârsan , personaj docil şi fără experienţă politică,dispus să execute comenzile viitorilor colegi de fuziune.


El a exclus mai mulţi membri din organizaţie, în frunte cu Marius Iorga , asigurând în ajunul  şedinţei, vineri, condiţiile aparente pentru realizarea unei majorităţi PNL – UNPR – Emilian Gongu.Acest lucru ar fi permis obţinerea posturilor de viceprimar.A fost o situaţie similară celei din seara alegerilor, când Ion Ștefan s-a făcut de râs declarându-se primar pe baza unor sondaje exit-poll falsificate.


Pe de altă parte, efectul acestui joc neinspirat a fost ostilizarea taberei Murgu – Iorga care a trecut cu arme şi bagaje de partea PSD-ului.

 

Oprişan a beneficiat de susţinerea tacită a liderilor UNPR


Doar că, şi aici intervine iarăşi lipsa de viziune şi realism politic a liberalilor, nu au ţinut cont de relaţiile lui Oprişan cu Gabriel Oprea, eminenţa cenuşie a UNPR.Era de ajuns să privească doar sediul în care funcţionează UNPR  Vrancea,oferit cu generozitate de baron, ca să-şi dea seama că are un cuvânt de spus în politica locală a UNPR.Doar nişte naivi ar putea crede că Oprişan n-a tras sforile potrivite pentru a-și atinge scopul. 


Ce s-a întâmplat în vineri a fost pus la cale împreună cu mai marii UNPR şi cu susţinerea tacită a lui Valeriu Steriu.Documentul de excludere prezentat de Marius Iorga a fost o găselniţă juridică menită să anuleze decizia luată, împotriva sa, de Costel Bârsan. Acum, după ce Iorga a fost ales viceprimar, e puţin probabil ca Steriu să mai susţină excluderea sa. Simplul calcul politic arată că un viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ poate negocia mai bine fuziunea cu PNL decât un preşedinte de organizaţie care nu are nimic de pus pe masă.

Amănuntele despre şedinţa Consiliului Local și umilinţa suferită de PNL sunt deja cunoscute aşa că nu voi insista.E de ajuns să spunem că Oprişan a reuşit să-şi bată joc de PNL-PDL cum a făcut-o din 2000 încoace.  

 

Fără o opoziţie puternică, PSD va continua politica de falimentare a Focşaniului

Dincolo de spectacolul politic,nu se întrevăd perspective ca activitatea Consiliului Local şi a Primăriei să se îmbunătăţească, în folosul focşănenilor.

Noul primar,Cristi Misăilă  a anunţat că vrea să continue politica administrativă a predecesorului său, Decebal Bacinschi.


Or, administraţia trecută a fost caracterizată prin lipsa unei strategii coerente de dezvoltare, un mod haotic de alocare a resurselor şi irosirea banului public, constituirea unui sistem clientelar de atribuire a achiziţiilor publice, incompetenţă şi promovarea  interesului particular al unei clientele, contra celui general.

Efecte ale acestei politici sunt gropile din străzi, retrocedarea spaţiilor dintre blocuri unor indivizi cu legături în Consiliul Local, pavajul din Piaţa Unirii ce se deteriorează, sumele astronomice pentru paranghelii sau incapacitatea de a finaliza proiectele europene.

Or, pentru a îndrepta lucrurile este nevoie de o opoziţie puternică de tip britanic care să înceapă din prima şedinţă a Consiliului Local.Este șansa pe care consilierii liberali o au pentru a-şi spăla obrazul.Pentru a o fructifica ar trebui să se constituie într-un organism de control şi cenzură a abuzurilor şi exceselor pe care, cu siguranţă, le va comite PSD. Ar trebui să renunţe la reacţiile de tip Gică Contra şi să-şi întemeieze acţiunile de opozanţi pe argumente bine documentate. Ceea ce se poate realiza doar cu o conducere competentă, care înţelege cum funcţionează administraţia publică. (Ionel Sclavone)  

(Foto:Alexandra Tătaru)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
Cristi pavalache., acum 2843 zile, 3 ore, 5 minute, 56 secunde
Cel mai praf consiliu de la ceausescu incoace. Cei mai nepregatiti , corupti ,slugarnici si curve politice s-au adunat in consiliul local. Numai neprofesionalisti , oameni fara experienta, ocupatie citeste integral
liviu, acum 2843 zile, 3 ore, 18 minute, 51 secunde
Cine e ma nene ma acest Barsan de toti vorbesc aici? Pare ****** ******. A incercat sa faca si el ceva si hop l-au prins cu manevra. Ce ***** esti domnule. Da ce meserie ai de esti asa ***** mah? Tot citeste integral
puiu, acum 2843 zile, 9 ore, 17 minute, 1 secunda
Ce ****** si barsan asta. Ii pupa in cur pe primii care ii arata ciolanul. Ce zdreanta domnule.
cetateanu', acum 2843 zile, 9 ore, 36 minute, 53 secunde
PNL--istii la alegeri au castigat votanti,prin curajul schimbarii garzii vechi,aducand oameni noi,chiar si someri pe listele de vot.Schimbarea s-a facut tarziu,iar cei demisi au generat si pierderi citeste integral
F.......tica, acum 2843 zile, 9 ore, 52 minute, 17 secunde
unde e marele strateg bacu ? cei din UNPR si-au dat seama de caracterul lui infect .....vineri spunea la toata lumea ca a revenit la butoane , si ca asta e numai inceputul . in toamna or sa vada ei ( citeste integral
marius F., acum 2843 zile, 10 ore, 13 minute, 59 secunde
Este greseala celor de la DNA care nu au avut pregatire si tehnica moderna sa prinda la catuse pe dl Oprisan Marian.Acest individ lasat din greseala in libertate,este o calamitate judeteana a citeste integral
ioan, acum 2843 zile, 10 ore, 39 minute, 39 secunde
Foarte corecta analiza,am scris si eu online si pe facebook de greselile facute de liberali in campanie.Stafful de campanie cu multe greseli i-a adus la acest rezultat.Daca stiau poker, puteau obtine citeste integral
danb, acum 2843 zile, 16 ore, 19 minute, 35 secunde
La ce lista de candidati au avut PNL-istii, ca nu-s liberali ci doar PNL-isti, au obtinut imens de multe voturi asa ca nu-s ei de compatimit. La ora actuala legal vorbind de la UNPR singurul exclus citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.