Politică

Val de incompatibilităţi între preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de vot

Mihai Boicu
27 mai 2016 7594 vizualizări
După ce Autoritatea Electorală Permanentă a tras la sorţi preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale de la secţiilor de vot s-au descoperit multe rudenii u mai precis, mulţi dintre cei aleşi au rude printre candidaţi, atât la funcţiile de primari, cât şi la consilieri

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut în ultimele două zile modificări la lista cu preşedinţii birourilor secţiilor de votare din tot judeţul, după ce aceştia au fost aleşi pe 25 mai. Între timp s-a descoperit că multe persoane alese preşedinţi şi locţiitori de preşedinţi de secţii de votare sunt rude cu candidaţii. Pe 26 mai au fost numiţi alţi cinci preşedinţi şi locţiitori. Pe 27 mai s-au făcut alte 11 schimbări anunţate de Biroul Electoral Judeţean. Probabil vor mai urma şi alte înlocuiri, deoarece au fost situaţii în care doar într-o singură localitate au fost mai multe cazuri de rudenii descoperite. De exemplu, la Broşteni, la secţia 119, care funcţionează la grădiniţă, Silvia Drugă, angajată a primăriei, a fost înlocuită deoarece soţul ei Nicuşor Drugă candidează pe lista de consilieri PSD. La Bordeşti, la Secţia de votare 117, preşedinte era chiar soţia fostului primar PSD Vasile Moldoveanu, actual candidat ALDE pentru funcţia de primar. La Mărăşeşti s-au făcut două schimbări, dintre care cel puţin una pentru că persoana desemnată avea un candidat rudă. AEP a ales preşedinţii şi locţiitorii birourilor secţiilor de votare dintr-o listă din care ar fi trebuit să se retragă cei cu rude şi afini printre candidaţii la funcţiile de primari sau de consilieri. În Vrancea, sunt 358 de secţii de votare, pentru fiecare fiind numit câte un preşedinte şi locţiitor.

Cumnata unui candidat a vrut de trei ori într-un birou

În comuna Ciorăşti s-a cerut de trei ori schimbarea cumnatei candidatului PSD la funcţia de primar, Ionel Stan. Potrivit Legii 115/2015, din birourile electorale nu pot face parte rudele şi afinii candidaţilor până la gradul doi, cum sunt cumnaţii. Mai intâi, Carmen Dediu a ieşit locţiitor la tragerea la sorţi efectuată de Tribunalul Vrancea pentru birourile electorale, fiind apoi înlocuită. După aceea, la tragerea la sorţi pentru birourile secţiilor de votare efectuată de Autoritatea Electorală Permanentă, aceasta a fost aleasă preşedinte la Secţia de votare nr. 128 din localitatea Satu Nou. După această nouă ”incompatibilitate”, Carmen Dediu a fost desemnată de PSD reprezentant în secţia de votare 123 din satul Ciorăşti, cerându-se iar schimbarea ei. De asemenea, la Ciorăşti au mai fost patru cazuri de incompatibilităţi în secţiile de votare, cauzate de faptul că persoanele respective aveau obligaţia să se suspende din corpul experţilor electorali pentru că aveau rude care candidau.

Şi arbitru în alegeri şi jucător politic

În municipiul Adjud, locţiitorul Secţiei de votare nr. 61, Cezar Ioan – Păncescu, a fost surprins mergând în campanie cu carvana PSD. Un alt caz a fost la Ploscuţeni unde preşedinte la o secţie de votare este soţia viceprimarului, candidat la funcţia de consilier pe lista PSD. Legea 115/2015, privind alegerile locale, prevede la art. 25, alin. 2: ”Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetăţeni cu drept de vot. Candidatul, soţul, soţia, rudele sau afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale”. (M. BOICU)

Pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro puteţi consulta lista preşedinţilor şi locţiitorlor secţiilor de votare din judeţ.


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
popescu carmen, acum 2685 zile, 3 ore, 9 minute, 12 secunde
Toti ne revoltam , dar nu facem nimic in acest sens...Cu totii stim ca in primaria Adjud sunt doar PSD-isti , si cu toate acestea presedintii de sectie sunt doar din primarie , care sustin si fac citeste integral
Vivian, acum 2879 zile, 5 ore, 8 minute, 3 secunde
Pai daca o sa cititi cu atentie pe lista sunt directori (pusi politic de psd) de la scoli si gradinite care la fiecare scrutin electoral au fost pe lista si au servit interesele partidului mama psd. citeste integral
je, acum 2880 zile, 6 ore, 58 minute, 24 secunde
cand isi pune raluca dan neamurile si prietenii in sectii in oras se intampla un miracol : nu prea castiga ...
Gigel Val, acum 2880 zile, 11 ore, 9 minute, 17 secunde
Cu domnul Amariutei Valentin de la Sectia 3, finul Ralucai Dan, si care face campanie electorala la greu PSD-ului pe facebook nu e nicio problema ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.