Politică

O nouă sesizare a Curţii Constituţionale: Partidul Verde atacă legea organizării alegerilor locale

Gabriel Sava
23 mai 2016 2196 vizualizări
Acţiunea vizează prevederea prin care Legea 215/2015 îngrădeşte accesul la justiţie dar şi discriminarea partidelor neparlamentare şi a candidaţilor independenţi

Partidul Verde, filiala Vrancea, alături de candidatul acestei formaţiuni la Primăria municipiului Focşani, Dan Cătălin Butnaru, au promovat ieri, o nouă acţiune cu privire la legea alegerilor locale. “Casa de avocatură Neacşu informează că astăzi, 23 mai 2016, a înregistrat la Tribunalul Vrancea, secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ, o acţiune în anulare formulată de candidatul la Primăria Focşani al Partidului Verde- Filiala Vrancea, d-nul Cătălin Dan Butnaru. Acţiunea în justiţie are ca obiect anularea unei Hotărâri emisă de Biroul Electoral Judeţean de Circumscripţie nr. 41 Vrancea, precum şi suspendarea tuturor operaţiunilor administrative electorale programate potrivit H.G. nr. 52 din 10.02.2016, privind calendarul electoral pentru alegerea administraţiei publice locale. Acţiunea în justiţie este singura modalitate prin care poate fi adusă în discuţie neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea 215/2015 privind alegerea administraţiei publice locale. În acest sens, am identificat în lege dispoziţii vădit neconstituţionale şi discriminatorii cu privire la partidele neparlamentare”, se indică în prima parte a comunicatului de presă al Casei de avocatură Neacşu.

Îngrădirea accesului la justiţie, contestată la instanţă

Prima prevedere atacată este articolul 41, alin 4 din Legea 215/2015, potrivit căreia hotărârile pronunţate de BEJ-uri, în cadrul soluţionării contestaţiilor prevăzute în acest articol, sunt definitive, ele neputând fi atacate la instanţele judecătoreşti. Conform plângerii depusă de casa de avocatură Neacşu, “interdicţia accesului la instanţa de judecată pentru procedura administrativ jurisdicţională prevăzută pentru organizarea alegerilor, încalcă în mod flagrant prevederile art. 21 din Constituţie, potrivit cu care accesul la justiţie nu poate fi îngrădit. Este pentru prima oară după 1990 când legislaţia electorală prevede că împotriva unor categorii de contestaţii soluţionate de birourile electorale nu se poate face plângere în justiţie, ceea ce contravine flagrant Constituţiei şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale. (...) În consecinţă, am solicitat sesizarea Curţii Constituţionale cu neconstituţionalitatea art. 41 alin 4 din Legea nr. 115/2015 (...) referitor la blocarea accesului la justiţie în cazul contestaţiilor soluţionate de birourile electorale de circumscripţie judeţeană”, se mai indică în sesizarea depusă la Tribunalul Vrancea.

Tratament discriminatoriu pentru partidele neparlamentare

“Prin aceeaşi acţiune am solicitat de asemenea sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a mai multor prevederi din Legea 115/ 2015 care instituie un tratament discriminatoriu în procedura organizării alegerilor pentru partidele neparlamentare şi candidaţii independenţi. Discriminarea vădită a candidaţilor care nu aparţin unui partid politic neparlamentar încalcă drepturile constituţionale de a alege, de a fi ales, egalitatea în faţa legii şi principiul înscris în Codul Bunelor practici în materie electorală a Comisiei Europene, Comisia de la Veneţia, potrivit cu care “egalitatea şanselor trebuie să fie asigurată în mod echitabil între partide şi candidaţi. Acest lucru impune o atitudine neutră din partea autorităţilor publice”, se mai indică în sesizare. Aceasta va fi analizată de instanţa de judecată, care va dispune, cel mai probabil, sesizarea în consecinţă a Curţii Constituţionale cu aspectele învederate de reprezentantul Partidului Verde. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.