Politică

Premieră la vot: votezi de două ori cu declaraţie pe propria răspundere

Mihai Boicu
18 mai 2016 2294 vizualizări
Biroul Electoral Central a adoptat o hotărare prin care a stabilit cum se procedează în cazul în care o persoană este depistată că a votat multiplu.

 La aceste alegeri, alegătorii sunt verificaţi prin intermediul unui sistem informatic. Teoretic, un alegător poate vota de două ori susţinand că nu a mai votat deşi calculatorul şi listele arată altceva, dar riscă să facă închisoare. Preşedintele biroului secţiei de votare unde sistemul informatic afişează mesajul că un alegător a mai votat în altă parte, îi aduce la cunoştinţă alegătorului situaţia în care se află şi faptul că poate face închisoare de la şase luni la trei ani pentru vot multiplu. Dacă persoana respectivă insistă, atunci preşedintele biroului sună la secţia unde sistemul arată că a votat. În situaţia în care preşedintele biroului secţiei în cauză afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare semnătura acestuia, atunci persoanei în cauză i se permite să voteze. În schimb, dacă pe listă se regăseşte semnătura, alegătorul respectiv poate vota doar dacă semnează o declaraţie pe propria răspundere în care susţine în continuare că nu a votat şi în care îşi asumă că a luat la cunoştinţă de consecinţe. „În cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare apelate confirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză, i se va permite să voteze după ce va completa şi va semna împreună cu preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi operatorul de calculator din secţie procesul verbal al cărui formular este prevăzut în anexa la prezenta hotărare”, se arată în Hotărarea BEC nr. 59. (M. BOICU)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.