Politică

Candidaţii la funcţia de primar de Focşani: cum se fac averi în mediul privat, dar şi din salariile la stat

Iulia Crețu
5 mai 2016 5539 vizualizări
Zece candidaţi vor să fie primar la Focşani: trei femei şi şapte bărbaţi u dacă unii dintre ei au venituri mai mult decât reduse, alţii nu au avut loc de scris de câte terenuri şi bani au încasat fie din afaceri în mediul privat, din subvenţii agricole, dar mai ales din slujbele din administraţia publică locală u paradoxul face ca unul dintre candidaţi bogătani pe banii statului să stea în continuare în locuinţă ANL, primită chiar de la Primăria Focşani

Zece doritori speră ca din 5 iunie să devină înlocuitorul lui Decebal Bacinschi în fruntea administraţiei focşănene şi să pună mâna pe cheia oraşului. Între cei zece candidaţi, trei sunt femei, una dintre ele cu o mai mare experienţă politică în comparaţie cu celelalte două. În ceea ce-i priveşte pe cei şapte candidaţi bărbaţi, unul singur poate fi considerat proaspăt intrat în politică, restul având tangenţe mai vechi cu mediul politic, fiecare la un nivel diferit de implicare, în funcţie de partidul care-I susţine. Dintre cei şapte candidaţi bărbaţi, patru au legături cu administraţia publică, fiind foşti funcţionari, viceprimar şi consilieri locali, doi activează în mediul de afaceri, exclusiv, iar unul este un obişnuit critic al vieţii administrativ-politice din Vrancea, în mediul on-line. În cele ce urmează, ZdV îi va prezenta pe candidaţii la Primăria Focşani şi averile cu care aceştia intră în cursa pentru titlul de prim-focşănean.

1.    Marius Eusebiu Iorga este candidatul UNPR la Primăria Focşani, acesta fiind viceprimar în actualul mandat. Ascensiunea sa politică a fost fulminantă şi a depins, în mare măsură, de două momente: alianţa pe care fostul PDL a făcut-o în 2012 în cadrul APV, care i-a permis lui Iorga să intre pe liste, şi demisia unui fost consilier PDL din CL Focşani, Ionel Preda, care i-a lăsat loc liber lui Iorga să intre în Legislativ. Apoi, acesta a fost propus şi ales viceprimar, în locul lui Tudorel Trofin, când USL s-a rupt. Potrivit declaraţiei sale de avere, acesta deţine trei terenuri, un spaţiu comercial, un apartament în Focşani, o casă la Odobeşti şi un scuter. La capitolul venituri, Iorga a declarat că a încasat din salariul de viceprimar 41.200 lei, iar soţia sa, angajată la Electrica la începutul mandatului său în administraţie, a luat 24.000 lei.
2.    Gabriela Berţa este candidata Partidului “Forţa Moldova”, ea intrând în politică din mediul privat, gestionând nişte localuri în Focşani. Privind la declaraţia sa de avere, nu s-ar spune că a încasat cine ştie ce venituri, nu oficial cel puţin. Berţa deţine o casă şi anul trecut a avut venituri de numai 12.000 lei, din salariul de administrator.

3.    Ion Ştefan este propunerea PNL pentru funcţia de primar, el fiind propulsat în politica focşăneană de fostul preşedinte al PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru. Om de afaceri, Ştefan este ginerele fostului primar al Focşaniului Neculai Lăţcan, care la rândul său va candida la o primărie în judeţ, mai exact la Milcovul. Ion Ştefan deţine, potrivit declaraţiei de avere, cinci terenuri la Milcovul, o casă în judeţul Iaşi şi una în Focşani şi conduce un autoturism Daewoo din 1995. La venituri, acesta a completat că a câştigat de la Balcanic Prod şi Balcanic Boop 25.764 lei, iar soţia sa a încasat din salarii numai 886 lei. Ştefan şi-a angajat la firmă şi unul dintre copii, pe care l-a plătit, potrivit declaraţiei de avere, cu un salariu de 869 lei. Familia sa a încasat şi 945 lei din chirii şi are dividende de aproape 500.000 lei.
4.    Lucian Vulpe este candidatul ALDE la Primăria Focşani, şi este, de departe, cel mai mare proprietar de terenuri dintre candidaţi, deţinând, potrivit declaraţiei de avere 15 terenuri, un apartament, o casă, două autoturisme, BMW şi Dacia, şi un tractor. La bănci are economii de 150.000 lei. La capitolul venituri, Vulpe declară că în calitate de manager zonal la Actavis a primit salarii şi bonusuri de aproape 160.000 lei. Soţia sa a încasat salarii de 8.928 lei şi o subvenţie de la APIA de 3.000 lei. Vulpe a trecut în acte şi alocaţia copilului.

 

 

5.    Mirela Bâznă este alegerea PMP pentru Primăria Focşani, ea făcând parte din generaţia veche de politicieni locali, după ce a mai fost consilier local şi a mai candidat la alegeri, fără succes însă. Bâznă deţine patru terenuri, un apartament şi o casă în Focşani, un apartament la Bucureşti, o maşină Audi şi bijuterii de aproape 10.000 euro. Familia sa deţine şi depozite în bănci de 57.000 lei şi 40.000 euro şi plasamente de 70.000 lei. Are şi datorii de 11.000 euro la o bancă.
6.    Lionida Milea este candidatul PND la Primăria Focşani. Actual consilier local, el are patru terenuri, un apartament în Focşani, o casă la Soveja şi una la Mărtineşti. Are şi economii în bancă de 100.000 lei şi câteva mii de euro şi dolari. La venituri, acesta a trecut, conform declaraţiei de avere depusă la CL în 2015, un salariu de director de 4.704 lei, dobânzi încasate de 5.000 lei. Soţia sa lucrează la Distrigaz, de unde a obţinut plăţi compensatorii de 10.000 lei, adăugate salariului. Soţii Milea au luat şi pensii de 9.540 lei – el şi 4.760 lei – ea.
 

7.    Dan Butnaru este candidatul Partidului Verde. Acesta deţine un teren la Slobozia Ciorăşti, un apartament în Focşani şi un auto Mercedes. El a declarat venituri anuale de 250.000 lei. Butnaru a mai candidat la Focşani, fără succes însă.
8.    Camelia Hristea va candida la Primăria Focşani din partea PRM, după ce în anii trecuţi a avut alte opţiuni politice, fără succes. Ea are un auto Ford şi a câştigat, ca specialist în marketing, de la două societăţi, în total, 32.156 lei.

9.    Lilian Ilie va fi candidat din partea PNŢCD la Focşani. El este consilier local la municipiu, intrat în Legislativ în alianţa cu PDL. Ilie are un auto Renault şi a încasat venituri ca şef depozit, potrivit declaraţiei de avere din 2015, de 16.174 lei. Din indemnizaţia de la CL a încasat 7.221 lei. 

10.     Cristi Valentin Misăilă este candidatul PSD la Primăria Focşani. El a lăsat Prefectura Vrancea, unde ocupa postul de subprefect, pentru a intra în competiţia electorală. Misăilă este exemplul perfect de cum poţi face avere lucrând în administraţia publică şi fiind apropiat de partidul care a ţinut frâiele judeţului de ani de zile. Declaraţia de avere a lui Misăilă este plină. El are patru terenuri la Goleşti, Panciu, Moviliţa şi Gugeşti. Candidatul PSD are un Nissan Patrol. A vândut un teren cu casă în judeţul Bacău pentru 5.000 euro. Misăilă declară că are datorii la bănci de 45.000 euro şi de peste 80.000 lei. La rubrica venituri, Misăilă declară că a încasat din salariul de subprefect, anul trecut, 54.816 lei, la care s-a adăugat norma de hrană de 9.528 lei şi diferenţe salariale conform unei hotărâri judecătoreşti de 9.325 lei. Soţia sa, farmacist de profesie, a încasat salarii de 11.760 lei. Familia Misăilă s-a ocupat şi de lucrări agricole, obţinând venituri din vânzare cereale şi legume în valoare de 75.322 lei. Conform unui contract FEADR încheiat cu CJFIR 2 Sud-Est, Misăilă a mai luat 119.826 lei. Cristi Misăilă a mai luat şi indemnizaţii de la ATOP, de 16.649 lei, dar şi de la Comisia de atribuire denumiri a judeţului Vrancea – 1.665 lei. Soţia sa a mai încasat subvenţii de la APIA de 3.727 lei. În declaraţia de avere sunt notate şi alocaţiile copiilor. De precizat faptul că, în ciuda faptului că întoarce banii cu lopata, candidatul PSD Cristi Misăilă stă în continuare într-o locuinţă de tip ANL la Focşani, în cartierul Sud. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
...posibil alegator... , acum 2904 zile, 15 ore, 9 minute, 12 secunde
.....ce iseamna norma de hrana.....e totuna cu ajutorul social...!!!??
ANALISTUL, acum 2905 zile, 36 minute, 9 secunde
Pai daca o luam invers stam cam asa- MISAILA- nu are nimic din ce i-ar trebui unui primar: carisma ,pricepere,daruire, bunavointa,etc. Esti un bun functionar public si trebuie sa ramai asa....pe citeste integral
eu, acum 2904 zile, 12 ore, 9 minute, 14 secunde
Iorga sa suga **** !!!!Curvar , bisnitar si pervers ! Merita sa mearga la puscarie pentru afacerile lui !
Dama cu Camelii, acum 2905 zile, 1 ora, 51 minute, 50 secunde
Iorga Marius clar . Comentariile sunt de prisos
Vlad, acum 2905 zile, 2 ore, 2 minute, 42 secunde
Eu am mai spus-o. Iorga Primar. Asta e singurul care a dovedit-o. Restu oportunisti de la o posta
dan, acum 2905 zile, 20 ore, 59 minute, 28 secunde
JALEEEE! Nu avem pe cine alege
ama, acum 2905 zile, 21 ore, 38 minute, 21 secunde
Astia au si norma de hrana ? dupa ce nu fac nimic ?
laurentiu, acum 2906 zile, 53 minute, 48 secunde
banu la ban trage. ce va mai mira? stai cu cei de la putere faci bani , daca nu mancanci covrigi.
ASISTAT AL FOCSANIULUI, acum 2906 zile, 1 ora, 17 minute, 10 secunde
Asa e, nu ai pe cine sa alegi. mai bine fara Primar !!
A, acum 2906 zile, 3 ore, 26 minute, 48 secunde
Doamne !! Nici n-ai pe cine sa alegi !!:(((
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.