Politică

Obiectivul Asociaţiei Municipiilor din Romania: primării fără corupţie

Iulia Crețu
6 apr 2016 1619 vizualizări
Edilii marilor oraşe s-au plans de centralizare excesivă şi de amenzile pe care primarii romani le primesc

Asociaţia Municipiilor din Romania (AMR) s-a reunit, la începutul acestei săptămani, la Bucureşti, în cadrul Adunării Generale. Municipiul Focşani a fost reprezentat de viceprimarul Marius Iorga (UNPR), în lipsa primarului Decebal Bacinschi şi a vicelui Gabriel Necula (PSD). La eveniment au participat premierul Dacian Cioloş, vicepremierul Vasile Dancu, miniştrii de la Fonduri Europene, Aura Răducu, pentru Consultare Publică, Violeta Alexandru şi pentru Comunicaţii, vranceanul Marius Bostan. De asemenea, la întrunirea edililor de municipii a participat şi Dorin Chirtoacă, primarul din Chişinău şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, a punctat obiectivul pe care asociaţia şi l-a propus, acela al unei administraţii performante şi fără corupţie, în condiţiile în care multe municipii au rămas fără edili, reţinuţi pentru acuzaţii de corupţie. De altfel, suspiciuni planează şi asupra Primăriei Focşani care, la începutul lunii martie, a primit “vizita” procurorilor DNA. Anchetatorii au plecat din instituţia condusă de Bacinschi-Necula cu portbagaje pline de documente din birourile funcţionarilor focşăneni. La randul lui, Ilie Bolojan, preşedinte executiv al AMR, a declarat că administraţia publică locală are nevoie de hotărâri de guvern care să rezolve problemele din sistemul administrativ. Primarii de municipii s-au plans că Romania suferă în continuare de centralizare. Gheorghe Falcă, prim-vicepreşedinte AMR, a spus că edilii romani sunt singurii din Europa care primesc amenzi.

Vicele vrea transparenţă şi comunicare

Iorga a vorbit şi el despre obiectivele administraţiei publice locale, între care “dezvoltarea politicilor administrativ teritoriale şi sectoriale prin implantarea investiţiilor majore în infrastructura locală şi responsabilizarea aleşilor locali în vederea identificării potenţialului de dezvoltare economică, socială şi investiţională dar nu în ultimul rand eficientizarea serviciilor publice locale”. “Concluzia mea personală este că viitorul poate fi al oraşelor, dar cu două condiţii majore – transparenţă şi comunicare”, a spus Marius Iorga. În cadrul şedinţei au fost discutate probleme cu care se confruntă administraţia publică locală din România, AMR aducând în atenţie propuneri referitoare la: modificarea prevederilor referitoare la statutul funcţionarilor publici, statutul aleşilor locali, finanţele publice locale - alocarea resurselor financiare către administraţia publică locală, salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi salarizarea primarilor, reglementarea modului de realizare a achiziţiilor publice, achiziţiilor sectoriale, concesiunilor de lucrări şi de servicii, organizarea şi funcţionarea poliţiei locale, reglementarea procedurilor de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar, atragerea fondurilor europene în perioada de programare 2014-2020, gestionarea câinilor fără stăpân şi reluarea activităţii Consiliului Economic şi Social. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.