Politică

Proiect de lege: primăriile pot fi obligate să facă o creşă la 15.000 locuitori

Iulia Crețu
13 mar 2016 1623 vizualizări
In Focşani, la această dată, funcţionează numai două creşe, deşi autorităţile şi politicienii au promis că vor mai construi şi altele

Consiliile locale vor asigura condiţiile pentru înfiinţarea a cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori din zona de competenţă, după cum se arată într-un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Parlament. Potrivit proiectului pentru modificarea Legii 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, înfiinţarea acestor instituţii se poate face şi prin construirea unor anexe la grădiniţele existente, astfel încât să poată prelua şi copiii de la vârsta de un an. În acest moment, în Focşani, funcţionează numai două creşe, una pe strada Tinereţii, langă fosta Autogară, şi una în cartierul Sud, langă Grădiniţa nr. 1 şi şcolile generale nr. 1 şi nr. 8. Potrivit acestei propuneri legislative, în Focşani ar trebui să fie şapte astfel de unităţi, dacă ne raportăm că populaţia oraşului numără peste 70.000 de locuitori. Autorităţile locale focşănene au promis de ani de zile că vor mai construi creşe pentru îngrijirea copiilor de varste fragede, au fost chiar promisiuni electorale din partea deputatului PSD de Focşani, ale lui Ciprian Nica. Atat demersurile municipalităţii, cat şi promisiunile lui Nica au fost numai vorbe.

Propunerea pentru o creşă la 15.000 locuitori, în consultare publică



Conform iniţiativei parlamentarilor, cheltuielile privind înfiinţarea creşelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite. Se doreşte impulsionarea mamelor pentru a se întoarce la serviciu, prin facilitarea accesului la înscrierea copiilor la creşă. Iniţiatorii îşi doresc ca prin acest proiect să ofere posibilitatea reintegrării timpurii în activitatea profesională a femeilor care au născut şi doresc să-şi continue dezvoltarea profesională. “Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, statul trebuie să îşi dezvolte politicile în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Propunerea este în consultare publică până pe 4 aprilie. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.