Politică

Dosarul celei mai penale primării din ţară, prima amânare la Galaţi

Gabriel Sava
6 mar 2016 2678 vizualizări
La prima instanţa, inculpaţii au primit pedepse cuprinse între unu şi cinci ani de închisoare, în frunte cu viceprimar şi actualul primar

Primul termen în fază de apel la instanţa de la Galaţi pentru primăria “penală” de la Mera. Nu mai puţin de şapte dintre cei zece inculpaţi din dosarul deturnării de fonduri sunt actuali sau foşti angajaţi ai primăriei din localitate. La primul termen al dosarului din fază de apel, care a avut loc pe 4 martie, cauza a fost amânată pentru data de 8 aprilie pentru ca inculpaţii să îşi poată angaja apărători. La finalul acestei luni se împlinesc trei ani de când cauza a ajuns pe rolul instanţelor. Conform sentinţei pronunţate de Tribunalul Vrancea pe 4 noiembrie 2015, patru dintre inculpaţi, respectiv primarul în funcţie, Ion Sticlaru, fostul viceprimar Aurel Trifan, patronii de la Danes Trans, Dumitru Tîrlă şi cel de la Univers Nord, Iulian Cristian, au primit câte cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce restul inculpaţilor au pedepse cu suspendare cuprinse între 1 şi 4 ani. Fostul vice se face vinovat, după decizia instanţei, de deturnare de fonduri, fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, complicitate la fals intelectual şi complicitate la înşelăciune. Acesta a fost achitat, la fel ca şi restul inculpaţilor, pentru comiterea infracţiunii de angajare de cheltuieli peste limita bugetară. Dumitru Tîrlă, patronul de la Danes Trans, firmă care a lucrat cu primăria Mera pe bani publici, a primit la rândul său 5 ani de închisoare. Firma a executat lucrări de transport şi balastare a mai multor drumuri din localitate. Fostul viceprimar şi patronul de la Danes Trans au fost de altfel singurii reţinuţi pentru 24 de ore la debutul acestui dosar. Tîrlă a fost găsit vinovat pentru înşelăciune, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.

Primarul riscă un mandat după gratii

Edilul Ion Sticlaru are de ispăşit, dacă sentinţa va rămâne definitivă, cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, instigare la fals intelectual, complicitate la înşelăciune, complicitate la fals intelectual. “Constată nerecuperate următoarele sume: - 198.066,48 lei- contravaloarea lucrării contractate, facturate şi încasate de la UAT Mera de către SC Danes Trans SRL; - 281223,48 lei penalităţi întârziere plată în aplicarea unor hotărâri judecătoresti”, este decizia din toamnă a Tribunalului referitor la prejudiciile reţinute în această cauză. La momentul trimiterii în judecată, procurorii au reţinut un prejudiciu total de circa 200.000 euro, fiind vorba de lucrări pe bani publici despre care anchetatorii spun că au fost decontate deşi nu au fost executate integral sau că situaţiile de lucrări nu respectă realitatea din teren. (Gabriel SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.