Politică

Iniţiativa legislativă i74 a ajuns şi în Vrancea! Sunteţi invitaţi să o semnați!

Silvia Vrînceanu
20 ian 2016 3760 vizualizări
În sfârşit, şi vrâncenii pot semna iniţiativa legislativă i74, lansată la sfârşitul anului trecut de către Fundaţia CAESAR din Bucureşti, prin care se doreşte ca Parlamentul României să devină cu adevărat o instituţie care să-i reprezinte pe cetăţeni şi nu doar interesele obscure ale parlamentarilor.

Un tânăr focşănean, Iulian Berbece, absolvent de Drept, este unul dintre susţinătorii acestei cauze şi a devenit recent coordonator judeţean pentru iniţiativa i74 în Vrancea. Judeţul nostru era printre puţinele din ţară unde cetăţenii nu puteau vota această iniţiativă. "Suntem unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară şi avem nevoie de acestă iniţiativă legislativă ca de aer. Sunt foarte mulţi şomeri care îşi caută un loc de muncă, însă oferte nu există. Absolvenţii de facultăţi nu se mai întorc în oraş, chiar unii dintre ei aleg să plece peste hotare şi toate acestea sunt efecte ale sistemului politic în care trăim. Eu am decis să fac ceva în această privinţă, să încerc schimb ceva. Aşa m-am hotărât să mă alătur „iniţiativei i74” şi să promovez acest proiect şi pe meleagurile vrâncene. Acum este şansa noastră, a vrâncenilor, să dăm dovadă de spirit civic, de iniţiativă şi progres prin semnarea acestei iniţiative. Pentru toţi care vor să afle mai multe informaţii şi să strângă semnături la rândul lor în Vrancea, vă propun să intraţi pe grupul de Facebook i74 Vrancea", declară coordonatorul i74 Vrancea, Iulian Berbece.

Este o iniţiativă legislativă a Fundaţiei CAESAR şi a ta, fondată în baza Articolului 74 din Constituţia României. Practic, prin prevederile acestui articol, cetăţenii pot introduce legi în Parlament, chiar dacă procedura nu este chiar simplă. Elementele pe baza cărora a fost întemeiat demersul i74 sunt: transparenţa (voturi la vedere, accesibile tuturor cetăţenilor), seriozitatea (fiecare absenţă nemotivată să fie sancţionată cu 1% din salariu) şi responsabilitatea (decontările parlamentarilor pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere să fie interzise; pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative).

Pentru că 9 din 10 români nu mai au încredere în Parlament, pentru că fiecare parlamentar costă statul român peste 53.000 de lei lunar, iar rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezenţei la votul în Senat a fost de doar 49% în 2013. Acesta date au stat la baza iniţiativei legislative i74 a Fundaţiei CAESAR.
Campania i74 a colectat până acum 17.000 de semnături online pentru un Parlament pentru Cetăţeni. Semnăturile au fost colectate în mai puţin de două luni de la lansare pe platforma www.i74.ro. Obiectivul final vizează atingerea numărului de 100.000 de semnături în cel puţin 11 judeţe. Fiecare judeţ trebuie să aibă minim 5.000 de semnatari.

Persoanele care susţin acest proiect sunt încurajate să semneze întâi pe website-ul iniţiativei www.i74.ro. Echipa i74 îi va contacta pe cei înscrişi cu privire la detalii legate de centrele de colectare a semnăturilor. Conform legii, doar semnăturile în original se adaugă la totalul necesar. Semnătura virtuală vine în sprijinul proiectului pentru promovarea iniţiativei şi pentru a comunica celor care vor să semneze unde şi cum o pot face. Cei interesaţi sunt rugaţi să dea un click aici http://www.i74.ro/contacte_locale.


Orice cetăţean român, de peste 18 ani, poate face parte din corpul de voluntari ai iniţiativei. Pentru detalii legate de voluntariat, se poate accesa pagina de web a iniţiativei la adresa http://www.i74.ro/volunteer.
Pentru a vizualiza clipul de promovare a iniţiativei legislative şi pentru a afla mai multe detalii în acest sens, accesaţi http://www.i74.ro/.
De asemenea, pentru detalii legate de centrul de colectare de semnături din Vrancea îi puteţi contacta pe: Iulian Berbece (iulian.berbece@hotmail.com, A40 762 35 84 44) – coordonator proiect  sau pe Iulia Cristina Dascălu (iulia.cristina10@yahoo.com, A40 769 69 92 86) responsabil Comunicare. (S. D.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Iulian Berbece, acum 3011 zile, 19 ore, 57 minute, 44 secunde
Multumim pentru sustinere! :)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.