Politică

Avertisment pentru edilul de la Homocea în dosarul deszăpezirilor

Gabriel Sava
7 ian 2016 2138 vizualizări
primarul Neculai Ionescu a fost găsit vinovat în dosarul conflictului de interese privind acordarea unor contracte de deszăpezire u instanţa i-a aplicat un avertisment după ce dispus renunţarea la aplicarea pedepsei u la începutul lui decembrie 2015, primarul a primit 10 luni cu suspendare şi în dosarul consilierilor de la Partidul Noua Generaţie

Două veşti nu tocmai bune a adus finalul de an pentru primarul de la Homocea, Neculai Ionescu. Acesta a fost condamnat prima dată la o pedeapsă cu suspendare de zece luni pentru instigare la infracţiunea de „fals material în înscrisuri oficiale” şi pentru “uz de fals”, definitivă, în dosarul consilierilor PNG, iar pe 21 decembrie, Judecătoria Focşani l-a găsit vinovat într-un alt dosar. Este vorba despre cel în care edilul homocean a fost acuzat de conflict de interese, după ce a atribuit, între 2011 şi 2013 mai multe contracte de deszăpezire unei PFA (persoană fizică autorizată) care aparţinea fratelui său.  “Dispune schimbarea încadrării juridice (…) în infracţiunea de conflict de interese, prevăzută de art. 301 alin.1 Noul Cod Penal (…) dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Ionescu Neculai, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, (…) aplică inculpatului avertisment. (…) obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat”, se arată în sentinţa din 21 decembrie, care nu este însă definitivă, putând fi contestată în apel.

Ce au reţinut procurorii

Rechizitoriul face trimitere la fapte comise de edilul liberal din nordul judeţului în perioada 2011-2013. “În perioada 2011- 2013, Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Homocea a încredinţat direct PFA I. I., din localitate, care aparţine fratelui primarului în funcţie, trei contracte de prestări servicii, respectiv pentru deszăpezire şi pentru combaterea poleiului de pe drumurile de interes public din localitatea Homocea”, au spus procurorii gălăţeni la momentul trimiterii în judecată. Documentele au fost semnate între fraţii Neculai Ionescu în calitate de primar şi Ilie Ionescu, titularul PFA-ului care a executat lucrările. Conform materialului de urmărire penală, primul contract s-a semnat în noiembrie 2011, pentru închirierea de utilaje în vederea deszăpezirii principalelor drumuri comunale din Homocea. În mod similar s-a procedat şi în toamna lui 2012 şi 2013, când primarul a semnat noi contracte în vederea combaterii poleiului pe drumurile asfaltate de interes public din comună. Procurorii au stabilit că PFA-ul aparţinând fratelui primarului de la Homocea ar fi obţinut un avantaj patrimonial în sumă de 11.135 lei.

“La banii ăştia i-am achitat motorina pe ce s-a consumat”

Contactat telefonic, primarul de la Homocea a explicat la momentul trimiterii în judecată că au fost lucrări necesare prevenirii sau combaterii poleiului pe străzile asfaltate din comună. “Eu l-am obligat pe fratele meu să facă aceste lucrări cu un utilaj, respectiv tractor cu remorcă cu material antiderapant împrăştiat manual. Este vorba de circa 90 milioane (n.r.- lei vechi, 9.000 lei) din câte ştiu eu. Au fost lucrări efectuate, trecute în registru, cu cantităţile de material antiderapant folosit pe zile. La banii ăştia i-am achitat motorina pe ce s-a consumat, sunt mai puţin de 40 milioane (n.r.- lei vechi) pe an. Vi se pare că este mult? Eu am ştiu că nu încalc legea, nu ştiam însă de prevederile din codul penal (…) Nu exista alocare bugetară pentru a putea face licitaţie cu suma pe care am plătit-o către PFA-ul fratelui meu, iar iernile au fost aşa cum ştiţi că au fost, dacă s-ar fi întâmplat ceva, ar fi fost răspunzător primarul că nu a luat măsurile de prevenire, că nu a curăţat străzile”, a declarat primarul Ionescu. 

Probleme după probleme

În luna septembrie a anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au confirmat că începuseră urmărirea penală sub aspectul comiterii a nu mai puţin de cinci infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată, înşelăciune în formă continuată, delapidare, conflict de interese în formă continuată, dar şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, (...) ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale. La momentul discuţiei cu edilul cercetat penal, acesta a spus că nu ştie nimic despre acest dosar. “Nu am fost chemat, nu am fost audiat, nu am primit nicio citaţie, sunteţi primii de la care aflu. Pentru aceleaşi fapte, am mai fost cercetat penal şi trimis în judecată însă am primit o simplă amendă penală”, spunea primarul Neculai Ionescu care este convins că va reuşi să-şi dovedească nevinovăţia faţă de acuzaţiile procurorilor. Dosarul aflat în anchetă la Galaţi se referă la plângerile  care au fost depuse de către trei proprietari de terenuri din Homocea, ce au avut terenuri care, în perioada 2011- 2014, au fost concesionate de către OMV Petrom- Asset IX Moldova Sud. Terenurile au fost folosite efectiv, după cum a explicat primarul de la Homocea, timp de circa doi ani, pentru efectuarea unor forări în vederea identificării unor posibile zăcăminte de petrol, respectiv în perioada 2012- 2014, la finalul anului respectiv, acestea fiind retrocedate integral proprietarilor. Rămâne de văzut ce anume vor aprecia procurorii în urma cercetărilor din dosarul OMV. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
wolf, acum 3022 zile, 48 minute, 3 secunde
Bài ìonescu,desi te lauzi cu pregatirea ta de mare jurist,habar nu ai de solutia data de instanta de judecata in dosarul nr.1283/173/2012,unde instanta de judecata de la Adjud ,desi à constatat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.