Politică

Video!!! Săpunaru nu a vrut să discute cu ciobanii de faţă cu presa

Dana Lepădatu
15 dec 2015 2453 vizualizări
“Discuţiile au loc fără presă, pentru că... ştiţi cum e cu presa asta”, a spus Săpunaru

Câteva mii de crescători de oi au protestat marţi, în faţa Parlamentului României, împotriva unor modificări aduse legilor pășunatului și vânătorii, care le impun să dețină mai puțini câini și, spun ei, le limitează libertatea de mișcare (în perioada decembrie-aprilie). Deputatul vrâncean Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, a ieşit la un moment dat în mijlocul protestatarilor pentru a-i calma, cu un discurs care s-a vrut populist şi apropiat de oameni. Totuşi, acesta nu a convins protestatarii care l-au luat la întrebări: “Legea asta de ce aţi făcut-o? Cine a făcut legea asta?”, au strigat ciobanii. “Oameni buni, eu sunt preşedintele Comisiei de Agricultură”, s-a adresat Săpunaru protestatarilor. “Am vorbit cu reprezentanţii voştri, am lăsat înăuntru specialiştii împreună cu secretari de stat de la Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii care vor modifica în regim de urgenţă două, trei articole ca să rezolvaţi problema”, a spus la portavoce Nini Săpunaru, subliniind că premierul Cioloş este de acord cu modificarea legii. Parlamentarul liberal nu a uitat însă să amintească faptul că negocierile pentru modificarea legii vor avea loc departe de ochii presei incomode, care ar putea să-i ia eventual la întrebări pe aleşi pentru legea aprobată pe sub masă şi să ceară eventual chiar anularea ei. “Discuţiile au loc fără presă, pentru că... ştiţi cum e cu presa asta, cere după aia şi anularea legii”, a spus Săpunaru.
 

100 de ciobani vrânceni la proteste

 
La protest au fost prezenţi şi peste 100 de crescători din Vrancea, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în cojoace tradiţionale şi dotaţi cu clopote, tălăngi şi bâte de oierit. Vrâncenii au plecat la Bucureşti cu o listă mare de nemulţumiri pe marginea cărora urmează să aibă mai multe întâlniri la Ministerul Agriculturii. Fermierii vrânceni cer modificarea Legii 407 privind fondurile de vânătoare, precum şi a Legii 145 privind atestatele de producător. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine “Mioriţa” Vrancea, una se semnează de primire pe caietul de comercializare şi alta este suma care se primeşte în cont de către producători. “Nu prea suntem mulţumiţi de rezultatele negocierilor, dar în primă fază este, totuşi, un pas înainte, să vadă şi guvernaţii că trebuie să aibă responsabilitate pentru legile pe care le dau. Doar câteva aspecte au fost astăzi (ieri - n.r.) punctate acolo, dar mai avem şi alte întâlniri pe la comisiile de lucru din Ministerul Agriculturii în zilele care urmează. Legile nu se dau pe sub masă, trebuie să nu aibă impact asupra crescătorilor, să nu sufere nimeni de pe urma acestora”, ne-a declarat Ion Avram, preşedintele Asociaţiilor crescătorilor “Mioriţa” Vrancea.
 

Protestele ciobanilor au modificat Legea vânătorii

Peste 2.500 de crescători de oi au protestat marţi la Palatul Parlamentului, reclamând modificări la Legea vânătorii pe care parlamentarii o folosesc pentru a reduce numărul de câini de la stâni. Pe parcursul protestului au avut loc şi incidente între jandarmi şi ciobani, când o parte dintre aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curtea Parlamentului, iar în busculada creată, un jandarm a folosit un spray lacrimogen. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital. Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale din România, care se împotrivesc noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, ce interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic. De asemenea, potrivit Legii vânătorii şi fondului cinegetic, adoptată în 2006, ciobanii de la şes pot deţine un singur câine de pază la stână, cei de la deal pot avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. La articolul 23 legea prevede: „(1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: (…) k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei (…)”. Legea vine acum şi cu amenzi de până la 1.500 de lei, pentru încălcarea prevederilor referitoare la numărul de câini pe care îi pot deţine crescătorii de oi. La nivelul judeţului nostru, fermierii cresc în jur de 150.000 de oi. (Dana LEPĂDATU)

Interventia lui Nini Sapunaru este la minutul 6.33.

 

 

Adevarata poveste a legii care i-a infuriat pe ciobani si cine sunt initiatorii. Cainii ciobanilor au dus la "nemultumirea maselor de vanatori", care si-au gasit aliati 8 parlamentari din PSD.Cititi intreg articolul pe Hotnews.ro

Cititi si :Cine sunt parlamentarii - lobbysti care au facut legea ce i-a infuriat pe ciobani: Doi vicepresedinti ai Asociatiei Vanatorilor / La Congresul Asociatiei Vanatorilor se spunea ca nu este incheiata "etapa de lobby intens" 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
cetateanu', acum 3047 zile, 18 ore, 44 minute, 41 secunde
Cand ciobanii au venit sa lupte pt.dreptul de avea caini la stana,cateii si-au votat pensii suplimentare.Nu au legiferat nimic cu magarii,poate ca sunt rude cu ei.
marehan, acum 3048 zile, 1 ora, 58 minute, 58 secunde
Ninochio este un incompetent.Cand va lucra teren agricol va fi apt pentru functia din acest moment cu toate ca va primi pensie pentru aceasta.
GIGI BECALI, acum 3048 zile, 7 ore, 58 minute, 19 secunde
Un tradator notoriu.Un om fara constiinta, un vanzator de neam si de tara pentru bani. Nu a facut nimic pentru judet decat pentru nevasta sa constantin geeorrgel.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.