Politică

Adio, dar rămân cu tine! Nini Săpunaru a demisionat și nu prea de la şefia PNL

Silvia Vrînceanu
13 dec 2015 5473 vizualizări
Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, a plecat de la Focşani cu demisia lui Nini Săpunaru în buzunar. Cu toate acestea, până când va fi desemnat un nou preşedinte, tot Nini Săpunaru va coordona activitatea organizaţiei. Ziarul nostru vă spune cine este în cărţi pentru preluarea conducerii PNL dar și ce a făcut Nini Săpunaru în 20 de ani de politică liberală.

Deputatul Nini Săpunaru şi-a dat demisia din funcţia de copreşedinte al organizaţiei judeţene PNL Vrancea, în urma fricţiunilor care au destabilizat filiala în ultimele luni. Biroul Politic Naţional ar urma să numească un preşedinte interimar luna aceasta, cel puţin până pe data de 21 decembrie. Surpriză, dar până atunci tot Nini Săpunaru va fi cel care va conduce organizaţia! În cărţi pentru preluarea aripii liberale din noul PNL sunt mai mulţi liberali, respectiv Cătălin Toma, primarul de la Jariştea, Paul Emil Ciubotaru, fost director al Administraţiei Fondului pentru Mediu, până în luna noiembrie, când a fost forţat să plece, dar şi Florin Ivan, un liberal de loc din Tulnici, dar care activează în Bucureşti de ani buni. La Focşani s-a aflat duminică Ilie Bolojan, secretarul general al PNL, care i-a băgat pe liberali în şedinţă toată ziua pentru a discuta despre problemele interne. Acesta a fost trimis, se pare, de Alina Gorghiu la Focşani pentru decapitarea lui Săpunaru pe fondul disensiunilor interne, pe care acesta nu mai reuşea să le controleze. Ilie Bolojan este primar al municipiului Oradea şi a preluat funcţia de edil după ce actualul senator social-democrat de Vrancea, Petru Filip, a pierdut alegerile şi a părăsit PD-ul. Despre forţarea lui Săpunaru să se retragă se discuta de mai multă vreme, acestuia reproşându-i-se în principal noncombatul faţă de PSD şi Marian Oprişan, de care ar fi legat prin intermediul firmei de proiectări ce aparţine familiei sale.

Silenzio stampa

Contactat telefonic, Nini Săpunaru a ignorat apelurile ZdV, iar ceilalţi liberali cu funcţii au motivat că nu pot vorbi public despre acest subiect pentru că "aşa s-a decis în cadrul partidului". Chiar dacă a acceptat să-şi depună mandatul, Nini Săpunaru nu cedează aşa de uşor puterea din partid. Surse liberale susţin că acesta ar dori să-l impună în fotoliul de preşedinte interimar pe omul său de încredere Ionuţ Ştefan, coproprietar al firmei Balcanic Prod, cel pe care l-a şi propus recent, fără a anunţa partidul, pentru a fi candidat al postul de primar al Focşaniului. Apariţia lui Ionuţ Ştefan a fost una meteorică în prim-planul vieţii publice din judeţ şi vine să confirme faptul că nu a fost decât o manevră a lui Săpunaru pentru a-l face mai vizibil în perspectiva retragerii sale. Profitând de vidul de autoritate din partid, juniorii din PNL voiau să obțină duminică și alte demisii. De altfel, înainte de ședința "TOP SECRET" a avut loc o ședință și la restaurantul de lângă sediul partidului, cu susținători din cealaltă tabără. Atmosfera din partid nu a fost prea bună în ultima perioadă, unii lideri cu ceva vizibilitate vorbind chiar de intimidări și amenințări pentru cei care au mers "cu pâra la centru".


Speranţele lui Cătălin Toma, puse pe Facebook

Mai mulţi liberali au fost cu jalba-n proţap la Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL, pentru a o ruga să medieze situaţia de la Vrancea şi să pună umărul la întinerirea "leadershipului judeţean" după demiterea lui Costică Neaţă, copreşedinte din partea PDL. Se pare că Alina Gorghiu avea un dinte împotriva lui Săpunaru pentru că acesta a susţinut echipa Orban la ultimele alegeri interne, după alegerea lui Iohannis ca președinte, în ciuda faptului că ar fi primit indicaţii directe de la Cotroceni să o voteze pe aceasta. Chiar dacă s-a zvonit că Paul Ciubotaru (foto stanga, alaturi de Gorghiu si Tudorel Trofin), fost coleg cu Alina Gorghiu în cadrul AVAS (fostul FPS), ar fi favorit la preluarea frâielor organizaţiei, un anunţ postat pe Facebook lasă de înţeles că zarurile nu au fost aruncate. Iată ce a postat vineri pe contul de Facebook al Primăriei Jariştea (SIC!!!), primarul liberal Cătălin Toma: "Astăzi am avut plăcerea deosebită de a participa la o întâlnire cu doamna copreşedinte Alina Gorghiu, în cadrul căreia am discutat despre situaţia filialei PNL Vrancea împreună cu colegii primari, doamna Fevronia Stoica,Trofin Tudorel, Alexandru Ciprian Epure, Ciubotaru Paul Emil. Remarc cu admiraţie atitudinea pozitivă, dar şi constructivă a doamnei copreşedinte în ceea ce priveşte viitorul filialei Vrancea. Sper ca lucrurile să decurgă în folosul organizaţiei noastre, a tuturor membrilor PNL Vrancea şi în același timp, să avem parte de un scor cât mai ridicat la următoarele competiţii electorale. Cu prietenie, Cătălin TOMA". Mesajul a fost însoţit de o fotografie în care edilul era ţinut prieteneşte de umăr de Alina Gorghiu, care, se ştie, are bunicii originari din Vrancea. Rămâne de văzut cine va fi urmaşul lui Nini Săpunaru la şefia PNL. 


Portretul unui liberal care învăţat să fumeze trabuc la Vămi

Parlamentar din anul 2001, Nini Săpunaru se află la şefia organizaţiei PNL din noiembrie 2005, când l-a detronat de la preşedinţie pe Corneliu Momanu, fost primar al Focşaniului şi parlamentar liberal. La vremea respectivă, Nini Săpunaru anunţa trimfător că principalul său obiectiv este "lupta anti PSD". Şi a luptat atât de mult împotriva PSD încât liberalii mai tineri, sătui să tot mimeze opoziţia pe lângă masa cu bucate, au ajuns să-i ceară demisia tocmai pentru noncombatul faţă de abuzurile comise în judeţ de PSD-ul lui Marian Oprişan şi gaşca lui. Nini Sapunaru s-a născut în iunie 1963, la Focşani. În 1982 a absolvit Liceul "Al. I. Cuza" - profil matematică-fizică , iar în 2000 Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea "Economia Industriei Construcţiilor şi Transporturilor". Poate nu ştiaţi, dar Nini Săpunaru este şi doctor în economie, titulatură pe care şi-a trecut-o recent şi pe cartea sa de vizită. În buna tradiţie a agonisirii de către politicieni de titluri universitare, Săpunaru a obţinut doctoratul în 2010, cu teza "Locul şi rolul instituţiei vamale în Uniunea Europeană". Un "dotorre de Vrancea", pe lângă mulţi alţii. Aici se află şi secretul devenirii peste noapte lider politic de anvergură naţională, prin postul de director general al Vămilor, ocupat între anii 1996 şi 2000, în timpul guvernării CDR. O instituţie-cheie în ansamblul megacorupţiei de la acea vreme şi care însemna o poziţie de top în lumea rechinilor vremii. Un provincial local pe o asemenea poziţie pare puţin cam mult, dar se pare că Nini Săpunaru a fost iubit de cine trebuie… O întrebare, rămâne, totuşi: Cum de-a ocupat Nini Săpunaru funcţia de secretar de stat- demnitar care necesită studii superioare - din Ministerul Finanţelor în calitate de şef al Vămilor?

15 ani de politică "Ninocchio"

În 2000, personal a pus la cale alianţa PNL-PSD din cadrul judeţului cu fructul politic rezultat, Emilian Diaconu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean din partea PNL. În 2009 a repetat figura de parteneriat trainic cu PSD şi l-a exclus pe Romeo Paul Postelnicu, fost candidat al PNL la primărie pentru alegerile din 2008, la comanda lui Oprişan. A fost recompensat, printre altele, cu postul de viceprimar în persoana liberalului Vasile Dobre, câteva posturi de director şi ceva viceprimari de comune. S-a prezentat ca "naş al alianţei naţionale USL", deşi în judeţ poza ca aprig combatant al lui Marian Oprişan. Jocul acesta de aliat fidel al PSD să sperăm că s-a terminat şi că noii conducători îi vor exclude de pe scena publică judeţeană pe cei care sunt în tabăra PSD. Oricum şi asupra lor apasă blamul coabitării. A fost poreclit "Ninocchio" pentru minciunile politice pe care le spunea adesea, dar și pentru uşurinţa şi neseriozitatea cu care trata subiectele mai importante. Numai în cazul analizei şi sancţionării politice a directorilor PNL tinuţi în funcţie de PSD a scăldat-o superior, crezându-se infailibil. I s-a mai spus şi "baroneţul judeţean" pentru că s-a inspirat din modul lui Oprişan de a face politică, fiind copia cea mai reuşită în plan public a baronului de Vrancea. A condus partidul cu mână de fier, permiţând doar alegeri interne de formă, cu uşile închise, cu un singur candidat şi rezultatul cunoscut dinainte. A făcut în special afaceri cu statul, cu comunele din judeţ şi cu Consiliul Judeţean, prin firma de familie Europroiect, plasându-se voluntar ca subaltern dependent de dispozitia lui Oprişan, ordonatorul principal de credite la nivelul judeţului. Toată familia şi apropiaţii intimi au fost plasaţi în funcţii publice confortabile deşi studiile sau experienţa profesională nu-i recomandau defel. Un politician tipic al tranziţiei, axat pe pe parvenirea sa şi a familiei, pe exploatarea fără scrupule a oricărei resurse publice. Ca parlamentar vrâncean, s-a remarcat prin susţinerea marelui capital din industria vinicolă, cu orice preţ, dar şi cost electoral, în detrimentul micilor fermieri din zona viticolă. (Silvia VRÎNCEANU)

Cititi si: Deputatul Nini Săpunaru, obligat să se retragă de la şefia PNL Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
PTIU, acum 3026 zile, 4 ore, 21 minute, 47 secunde
LASANEEEE LASANE LASA LASA LASANEEEEE
liberalul, acum 3026 zile, 5 ore, 40 minute, 33 secunde
D aca nu pleaca toata gasca de neispraviti,degeaba!
informatul, acum 3026 zile, 15 ore, 35 minute, 16 secunde
Pentru o informare riguroasa:Merchea nu a pupat nicio piata,Merchea a fost printre cei care l-au debarcat pe Sapunaru.
Mumuel, acum 3026 zile, 15 ore, 50 minute, 13 secunde
O sa obtineti la vot PNL istilor doar voturile neamurilor voastre si nici alea 100%..vai de capul vostru de praduitori :) hai sictir
steluta, acum 3027 zile, 1 ora, 29 minute, 36 secunde
O sa pun matura-n doliu ca pleaca balaoachesul castrat din Bahne.Ala de spunea ca se trage din neam boieresc care a ctitorit biserici in Focsani.Maimutoiul care n-a facut altceva decat sa-si aranjeze citeste integral
matrix revolutions, acum 3027 zile, 2 ore, 6 minute, 5 secunde
NIȘTE MAIMUȚOI, NIȘTE MĂSCĂRICI CU TOȚII
PNL Tulnici , acum 3027 zile, 2 ore, 12 minute, 49 secunde
Florin Ivan
Lombardo, acum 3027 zile, 2 ore, 25 minute, 15 secunde
A demisionat, asta e. A dat dovada de intelepciune. Nu acelasi lucru putem spune despre lingaii din PSD. Cine are curajul sa-i ceara demisia lui Oprisan? Ia sa vedem? Si in plus, articolul este f f f citeste integral
localnic, acum 3027 zile, 3 ore, 1 minut, 4 secunde
Dar mama lui Trofin , de ce avea contracte cu institutiil;e PSD-ului??? Trofin este si va fi si omul lui Oprisan
Garantat Sapunaru !, acum 3027 zile, 3 ore, 44 minute, 30 secunde
Anul acesta in piata condusa de competentul Fane Popa, nu se pot comercializa porci de catre amaritii de tarani. Multumim Sapunaru pentru escrocii pe care i-ai pus directori : Fane Popa ( interlop citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.