Politică

Speranţa şcolilor vrancene de la ţară: Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, îşi are familia la Boloteşti

Mihai Boicu
18 nov 2015 4607 vizualizări
Mama proaspăt numitului ministru al Educaţiei este din comuna Boloteşti, satul Găgeşti, de unde a plecat cu mulţi ani în urmă la Bucureşti u Adrian Curaj este legat de Vrancea prin rudele pe care le are aici u trei miniştri din Guvernul Cioloş au legături cu judeţul nostru: cel de la Educaţie, cel de la Comunicaţii şi cel de la Cultură

Vrancea are mai mulţi reprezentanţi în Guvernul condus de Dacian Cioloş decat ne-am aşteptat. Mai întai a fost Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor, care este din comuna Rugineşti, fratele consilierului judeţean Liviu Bostan. Apoi, Ziarul de Vrancea a scris că Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, este descendent, pe linie maternă, al unei familii din Odobeşti. Iată însă că un alt ministru îşi are rădăcinile în Vrancea. Este vorba despre Adrian Curaj, cel care ocupă portofoliul Educaţiei. Mama sa, Maria Purdel, este din satul Găgeşti, comuna Boloteşti, şi este sora tatălului lui Ion Purdel, actualul director al Şcolii Găgeşti. Maria Purdel a făcut cele patru clase primare la Şcoala din Găgeşti, după care a fost luată la Bucureşti de un frate mai mare. “Mama ministrului este din Găgeşti, iar ministrul este văr cu directorul Şcolii Găgeşti”, a confirmat primarul comunei Boloteşti Ştefan Sîchin. Să sperăm că această legătură directă cu nevoile şcolilor din rural va aduce o ameliorare a situaţiei şcolilor de la ţară sub mandatul lui Curaj. Din informaţiile noastre, Adrian Curaj păstrează legătura cu Vrancea şi cu rudele sale de aici. Ministrul Educaţiei se bucură de o bună reputaţie în mediul universitar şi a condus o instituţie importantă pentru cercetare, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţămantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, care gestionează fonduri de aproape 100 de milioane de euro. Portalul de ştiri Hotnews a scris despre încercarea de desfiinţare a acestei instituţii de către Comisia de învăţămant din Senat şi despre faptul că în apărarea ei a luat poziţie Comisia Europeană. Faptul că trei miniştri au legătură cu judeţul nostru a fost rezultatul unei întamplări, pentru că promovarea lor s-a făcut, cel puţin la prima vedere, pe baza meritelor lor şi nu pe criterii politice, aşa cum s-a întamplat cu oamenii promovaţi de Marian Oprişan.

Cine este Adrian Curaj

Actualul ministru al Educaţiei, în varstă de 57 de ani, a fost profesor la catedra Managementul Cercetării şi Director al Centrului de Management Strategic şi Asigurarea Calităţii în Învăţămantul Superior la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi şeful Catedrei UNESCO pentru Politici în Ştiinţă şi Inovare la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică. Adrian Curaj a absolvit în anul 1983 facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, iar în anul 1998 a obţinut titlul de doctor în Sisteme Automate, la Universitatea Politehnică din Bucureşti. De asemenea, acesta are numeroase specializări. Adrian Curaj a fost preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, cu rang de secretar de stat, în perioada 2009 – 2010, cand ministru era Daniel Funeriu, iar în perioada 2007 – 2008 a fost consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu pentru Ştiinţă şi Inovare. Adrian Curaj a fost din anul 2010 directorul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţămantului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării, care gestionează fonduri de aproape 100 milioane de euro.

Alţi doi miniştri cu rădăcini în Vrancea

Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor, este fratele consilierului judeţean PNL Liviu Bostan. A fost lider al organizaţiei de tineret a ţărăniştilor după 1990. Este licenţat în matematică şi a absolvit cursuri postuniversitare de management din cadrul SNSPA. Marius Bostan a lucrat pentru implementarea mai multor programe pentru administraţia publică locală şi are experienţă extinsă în managementul serviciilor publice şi atragerii de finanţări destinate investiţiilor în infrastructură. Din 2009 pană în 2013 acesta a fost membru al Consiliului de administraţie al Romtelecom, iar din 2014 al Telekom. Marius Bostan a fost partener în firma VMB Partners, care oferă servicii de consultanţă pentru emiterea de obligaţiuni. Focşaniul este unul dintre oraşele care a apelat la sprijinul acestei firmei pentru a obţine fonduri prin emiterea de obligaţiuni municipale. Profesorul universar Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, este pe linie maternă descendentul unei familii din Odobeşti, oraş care l-a desemnat cetăţean de onoare. Mama sa, prof. Maria Alexandrescu – Vianu este fiica istoricului şi criticului literar Tudor Vianu, care a fost căsătorit cu fiica Elenei Guţulescu din Odobeşti şi a doctorului Ştefan Irimescu. Familia Alexandrescu vine de cateva ori pe an la locuinţa străbunicilor de pe Dealul Odobeştilor, care există şi astăzi. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
alta preoteasa, acum 3074 zile, 14 ore, 16 minute
Mai luati-va de Purdel, daca aveti lichid in instalatie...
tristorianu, acum 3074 zile, 19 ore, 5 minute, 43 secunde
danb si lili, pofta mare! Nu costă nimic să mănânci bors.
lili, acum 3074 zile, 20 ore, 12 minute, 35 secunde
Guvernul Dacian Soros nu va face nimic nici pentru Vrancea, nici pentru Romania. Ei au o misiune bine stabilita, care nu are nicio legatura cu interesele Romaniei, ci dimpotriva.
Marinel, acum 3075 zile, 32 minute, 48 secunde
Pentru,,danb": esti foarte bine informat, de unde sti cat de bine isi va face treaba atat timp cat habar nu ai cum il cheama.... de la Ciolos pana la Soros e cale lunga!!!!!!!!!!!!!!!
danb, acum 3074 zile, 19 ore, 12 minute, 54 secunde
Nu e chiar atat de lunga ci mai scurta decat crezi din moment ce aproape toti, daca nu chiar toti, ministrii lui Ciolos au fost si sunt probabil in continuare platiti de Soros. De aici si denumirea citeste integral
danb, acum 3075 zile, 8 ore, 8 minute, 6 secunde
Guvernul Dacian Soros nu va face nimic nici pentru Vrancea, nici pentru Romania. Ei au o misiune bine stabilita, care nu are nicio legatura cu interesele Romaniei, ci dimpotriva.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.