Ministrul propus al Comunicaţiilor Marius Bostan răspunde acuzaţiilor de rasism
Miniştrii lui Dacian Cioloş sunt ţinta tuturor în aceste zile. Aceştia nu au de depăşit numai şedinţele de la Comisiile de specialitate din Parlament, dar şi dezvăluirile şi acuzaţiile care curg în spaţiul public. După ce tânărul medic chirurg propus la Sănătate, Andrei Baciu, a fost schimbat la numai câteva ore de la anunţul nominalizării, din cauza faptului că în studenţie s-a întreţinut lucrând în vacanţe ca model, a venit rând vrânceanului Marius Raul Bostan să intre în colimator, fiind acuzat că ar susţine opinii de extremă dreapta, rasiste şi fasciste. Aceasta după ce s-a descoperit că
Marius Bostan, în calitatea sa de vicepreşedinte al Fundaţiei Ioan Bărbuş, ar fi implicat în susţinerea site-ului inliniedreapta.ro, care a publicat şi articole catalogate ca fiind agresive la adresa unor categorii sociale.
Pentru a combate acuzaţiile, potrivit cărora ar promova astfel un discurs discriminatoriu, bazat pe ură, Bostan a remis un comunicat de presă în care îşi explică poziţa. ”Am acceptat nominalizarea ca Ministru al Societăţii Informaţionale pentru că am experienţă în domeniu şi consider că trebuie ca România să fructifice potenţialul dezvoltării Societăţii Informaţionale în regiune. În cadrul NATO, România şi-a asumat misiunea de a coordona protecţia spaţiului cibernetic al Ucrainei, ţară supusă unei agresiuni cibernetice şi informaţionale. Zeci de mii de români sunt specialişti de vârf în domeniul tehnologiei informaţiei şi al comunicaţiilor în toată lumea, iar România trebuie să profite de această resursă excepţională. Noi, românii, ştim să preţuim libertatea, pentru că am fost lipsiţi de ea, individual şi ca naţie. Cei din generaţia mea am trăit ambele sisteme şi am ales fără ezitare calea libertăţii, democraţiei şi economiei de piaţă. Este calea Occidentului, a spaţiului euro-atlantic. În mod special preţuiesc libertatea de exprimare şi consider că, acum, internetul este una dintre cele mai bune garanţii împotriva acelora care vor să o sugrume. În spaţiul public au apărut informaţii privind asocierea mea cu inliniedreapta.net (ILD). Este o platformă independentă care reuneşte bloggeri de orientare conservatoare din toată lumea. Sunt oameni care au poziţii conservatoare, pro-americane, pro-NATO, pro-Israel, pro-economie de piaţă, care susţin valorile civilianţiei iudeo-creştine ce stau la baza statului de drept, democraţiei, libertăţii şi capitalismului în Occident. Oricine are curiozitatea de a intra pe această platformă şi de a răsfoi miile de articole publicate va observa poziţionarea anti-totalitară a ILD – contra comunismului şi fascismului, contra agresiunii imperiale a Rusiei lui Putin, contra antisemitisului, contra extremismului Islamic”, se arată în punctul de vedere al lui Bostan. Marius Raul Bostan este fondator al VMB Partners şi membru în CA al Telecom, a fost lider al tinerilor din PNŢCD. Este originar din comuna Rugineşti şi este fratele consilierului judeţean PNL Liviu Bostan.
“În 1990 eram puţini cei care luptam cu comunismul”
În apărarea sa şi a valorilor pe care acesta le susţine, a ieşit public şi Adrian Papahagi, filolog şi lector la Universitatea „Babeş-Bolyai”. “Îl cunosc şi îl apreciez pe Marius Bostan, propus ca ministru al comunicaţiilor în guvernul Cioloş. Omul vine din anturajul anticomunist al lui Corneliu Coposu, ceea ce îi supără pe cei din cloaca lui Stalin. În Linie Dreaptă nu este un site extremist, ci creştin-conservator (ceea ce, pentru oamenii lui Dughin înseamnă, ca pentru Gheorghiu-Dej, "fascist"). Sper ca Marius Bostan şi premierul desemnat să nu se lase intimidaţi de vocea Rusiei la Bucureşti”, a scris Papahagi pe facebook. O părere similară a emis şi liberalul Dan Cristian Popescu faţă de ministrul vrâncean. “Recomand celor care critică doar de dragul de a critica sau doar pentru a părea mai buni dacă aruncă primii piatra să citească punctul de vedere a lui Marius Bostan. Sau măcar să deschidă site-ul respectiv... La începutul anilor 1990 eram puţini cei care ne-am asumat să luptăm cu comunismul în toate formele sale! Sunt sătul de părerologi care nu îşi încep argumentaţia cu experienţa care le recomandă opiniile”, a spus şi Dan Cristian Popescu. (I. CREŢU)