Politică

Prefecţii vor reînfiinţarea funcţiei de secretar şi cer un fond pentru situaţii de urgenţă

Iulia Crețu
19 oct 2015 1282 vizualizări
Asociaţia Prefecţilor şi Subprefecţilor din România solicită constituirea unui fond la trezorerie, care să poată fi utilizat prin aprobarea unanimă a membrilor Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă pentru folosirea în situaţii excepţionale

Prefecţii din România au făcut o serie de propuneri pentru modificarea legii prefectului şi instituţiei prefectului. Asociaţia Prefecţilor şi Subprefecţilor din România (APSR) va înainta propunerea legislativă pentru modificarea legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, autorităţilor naţionale cât de curând. Reprezentanţii Guvernului în teritoriu cer, între altele, reînfiinţarea poziţiei de secretar al prefecturii, armonizarea cadrului de exercitare a puterii executive centrale la nivel local prin intermediul prefecturilor, stabilirea aspectelor formale ale statutului acestor instituţii şi profesionalizarea persoanelor care ocupă aceste funcţii. Raportul de activitate al APSR susţine că în ultimii opt ani, peste 150 de prefecţi şi subprefecţi au ocupat această funcţie publică. “Acest lucru reflectă o profundă instabilitate în exercitarea funcţiilor şi lipsa valorificării corespunzătoare a competenţelor şi experienţei persoanelor numite în respectivele funcţii”, se mai arată în raportul de activitate al reprezentanţilor Guvernului în teritoriu, document aferent activităţii din anii 2014-2015.

Fond de urgenţă la dispoziţia şefilor

Modificările cerute de prefecţi şi subprefecţi vizează şi îmbunătăţirea reacţiilor autorităţilor în situaţii de urgenţă, membrii asociaţiei susţinând că mecanismul neadecvat de alocare a resurselor duce la întârzierea reacţiilor în cazul unor evenimente neprevăzute. În acest sens, Prefectura Vrancea, condusă de prefectul Nicuşor Halici şi subprefectul Cristi Misăilă, ar putea beneficia de un fond cu o sumă minimă de 20.000 lei (200 milioane lei vechi) la trezorerie, bani care “să fie deblocaţi prin aprobarea unanimă a membrilor Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă pentru a fi folosiţi în situaţii excepţionale”, a declarat Claudiu Pop, prefect de Bihor şi vicepreşedinte al APSR. O altă propunere a APSR vizează instituirea Zilei prefecţilor din România pe 2 aprilie. APSR a fost înfiinţată în 2006, însă din cauza statutului care prevedea că, odată cu pierderea funcţiei de prefect sau subprefect, membrii erau excluşi din asocialţie, structura de reprezentare nu a mai funcţionat până în 2013. Asociaţia are 30 de membri cu drept de vot. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.