Politică

Monica Macovei cere explicaţii liderilor europeni în legătură cu “declaraţiile de dragoste” pentru Rusia

Iulia Crețu
19 oct 2015 985 vizualizări
Europarlamentarul român i-a cerut şefului Comisiei Europene să îşi explice declaraţiile privind necesitatea apropierii relaţiilor cu Rusia şi i-a atras atenţia lui Juncker că nu a reacţionat la declaraţiile lui Putin privind ajungerea armatei ruseşti în Bucureşti în câteva ore u Macovei spune că soarta României s-ar trasa în spatele uşilor închise şi aminteşte vesticilor că înţelegerile între Occident şi Rusia au mai plasat o dată România şi ţările Europei de Est sub bocancul sovieticilor u Macovei spune că Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ ar putea însemna independenţa energetică a României şi a UE de sub Rusia u aceste declaraţii au fost susţinute şi în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români la Bruxelles

Europarlamentarul PPE Monica Macovei a luat poziţie faţă de declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să aibă relaţii mai apropiate cu Rusia. Eurodeputatul român i-a cerut lui Juncker explicaţii în scris, după ce acesta a făcut declaraţii cel puţin deplasate privind relaţia cu Rusia. Macovei îi atrage atenţia oficialului european că nu a avut nicio reacţie publică în momentul în care Vladimir Putin a declarat că armata rusă poate ajunge în câteva ore la Bucureşti, capitala unui stat membru al UE. Monica Macovei precizează că declaraţiile lui Jean-Claude Juncker “angajează statele din fostul bloc comunist într-o logodnă forţată cu dictatura şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului”, după cum se arată într-o informare oficială a europarlamentarului.

"O cariocă ce a ucis vieţi şi a mutilat destine"

“Protestez faţă de declaraţia inacceptabilă privind apropierea Uniunii Europene de Rusia, pe care aţi făcut-o la Passau, pe 8 octombrie 2015. Protestez în calitate de deputat din România în Parlamentul European şi reprezentant al electoratului român. Aţi menţionat în discursul dumneavoastră fisurile existente în solidaritatea europeană şi faptul că nu suntem suficient de mândri de Europa. Or dumneavoastră aţi făcut exact invers şi aţi adâncit aceste fisuri prin declaraţii care angajează statele din fostul bloc comunist într-o logodnă forţată cu dictatura şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului. Rusia este o dictatură ale cărei acţiuni se măsoară şi astăzi prin pierderi de vieţi omeneşti şi încălcarea valorilor care ţin de însăşi esenţa Uniunii Europene. (…) Dacă sunteţi, aşa cum afirmaţi, un «copil al Războiului Rece», atunci ar trebui să ştiţi la fel de bine ca noi, domnule Juncker, că cetăţenii României au trăit sub dictatură zeci de ani şi că graniţele Europei, de care acum nu sunteţi destul de mândru, au fost desenate cu o cariocă ce a ucis vieţi şi a mutilat destine, lăsând urme groase în conştiinţa naţională. Vă reamintim că acea cariocă a plasat România 90% sub influenţă rusă”, a spus Monica Macovei.

Macovei: “Rusia este o dictatură; acţiunile ei se măsoară în pierderi de vieţi”

Europarlamentarul acuză că soarta României se discută în spatele uşilor închise şi atrage atenţia că nu va accepta niciun compromis care să scoată România la mezat. Monica Macovei susţine că este necesară o relaţie “adecvată” cu Rusia, despre care spune că “este o dictatură ale cărei acţiuni se măsoară şi astăzi prin pierderi de vieţi omeneşti şi încălcarea drepturilor omului”, după cum a mai susţinut europarlamentarul român. De altfel, Monica Macovei şi-a susţinut aceste afirmaţii şi în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii români la Bruxelles, la finele săptămânii trecute.

Parteneriatul SUA-UE ne poate aduce independenţă energetică

Europarlamentarul PPE a oferit şi o serie de lămuriri asupra Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Industrii (TTIP), care ar urma să legifereze, în cazul unui vot favorabil în Parlamentul European, relaţiile între Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Potrivit lui Macovei, dacă acest parteneriat este adoptat, ar putea însemna un avantaj pentru Europa, implicit pentru România, la liberalizarea comerţului cu energie între SUA şi UE. “TTIP nu a fost încă adoptat, este în curs de negociere. Dreptul de negociere şi de adoptare a textului aparţine Consiliului (format din reprezentanţi ai Guvernelor Statelor Membre UE). În acest moment, textul încă se negociază. După finalizarea negocierilor şi un eventual consens, proiectul TTIP va fi trimis în Parlamentul European pentru un vot de consimţământ pe întregul text. Va fi un singur vot, DA sau NU. Dacă Parlamentul European va vota DA, TTIP se adoptă, dacă Parlamentul va vota NU, TTIP nu se adoptă. SUA are energie ieftină, iar Europa are energie scumpă. TTIP va liberaliza comerţul cu energie între SUA şi UE, ceea ce înseamnă că statele UE vor putea cumpăra energie ieftină din SUA. Asta duce la creşterea independenţei geopolitice faţă de Rusia, lucru foarte important şi pentru România”, susţine Monica Macovei. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.