Politică

Directive de la Guvern pentru localităţile cu blocaje în administraţie

Iulia Crețu
1 oct 2015 1792 vizualizări
Este vorba despre localităţi în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu îşi poate exercita atribuţiile u OUG prevede că secretarul sau prefectul pot decide asupra drepturilor de asistenţă socială şi a bugetului, dar şi preşedintele de CJ asupra autorizaţiilor de construcţie

În cazul în care la nivelul administraţiilor locale vrâncene apar blocaje, aşa cum s-a întâmplat la Consiliul Local Andreiaşu, cazul cel mai notoriu, Guvernul României a adoptat, miercuri, o OUG cu un set de reglementări ce permit deblocarea activităţii unor autorităţi publice locale. “Este vorba despre localităţi în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu îşi poate exercita atribuţiile (ca urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), fie ambele situaţii simultan”, după cum se arată într-un comunicat guvernamental. Executivul completează că la nivelul localităţilor cu blocaje nu mai este posibilă, conform legislaţiei în vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autorităţii publice locale. Asemenea blocaje duc la imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificări ale bugetului local, de a stabili în termenul legal (până la 10 noiembrie a.c) nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016, de a emite autorizaţiile de construcţie, de a acorda unele drepturi sociale respectiv de asistenţă socială, protecţia copilului, ajutoare pentru încălzire, venit minim garantat. Astfel că, OUG prevede că secretarul sau prefectul pot decide. “Drepturile de asistenţă socială (alocaţie, măsuri de protecţie socială, ajutoare pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situaţia în care primarul nu îşi poate exercita atribuţiile”, după cum se mai arată în comunicat.

Consiliul Local se poate reconstitui din membri supleanţi

În cazul dizolvării consiliului local actul normativ prevede posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanţi, iar în situaţia majorării sau diminuării bugetului local cu sume de la bugetul de stat, ordonanţa permite posibilitatea ca prefectul să desemneze o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite şi care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. OUG face referire şi la nivelul taxelor şi impozitelor pe anul viitor. Actul normativ prevede posibilitatea “aprobării lor prin dispoziţie a primarului, în cazul în care consiliul local este dizolvat, sau – dacă nici primarul nu-şi poate exercita atribuţiile - prin decizie aprobată de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale (sau de către persoana desemnată să preia calitatea de ordonator principal de credite)”. Şi şefii de Consilii Judeţene pot emite autorizaţiile de construcţie pentru lucrările care se execută la imobile situate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale unde primarul nu îşi poate exercita atribuţiile. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.