Politică

Blocada din CL Andreiaşu riscă să lase comuna fără bani europeni

Gabriel Sava
21 sep 2015 1690 vizualizări
Comuna a contractat un proiect european de 2,4 milioane euro u unele lucrări au fost finalizate chiar săptămâna trecută u dacă nu se va ajunge la un consens în Consiliul Local, localitatea ar putea fi obligată să returneze integral banii europeni

Situaţie îngrijorătoare în comuna Andreaiaşu. Un proiect de 2,4 milioane euro pe bani europeni riscă să fie blocat integral şi comuna să fie obligată să returneze fondurile destinate realizării unor obiective de interes local. Totul pleacă de la faptul că Andreiaşu nu mai are de mai bine de doi ani de zile un consiliu local funcţional şi nici chiar alegerile anticipate de anul trecut nu au rezolvat problema. Proiectul pe măsura 322 D a fost aprobat în 2009, cu un consiliu local valid, iar o parte din lucrări au fost finalizate chiar săptămâna trecută, urmând a fi recepţionate în curând. “Am finalizat asfaltarea a 5 km din DC114, între Andreiaşu de Sus- Titila şi Hotaru, ca parte a proiectului integrat pe care l-am accesat în 2009 cu acceptul consiliului local de atunci, cu votul unanim al celor 11 consilieri. S-a făcut şi vizita în teren pentru a semna contractul de finanţare cu AFIR Constanţa (Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale) pentru modernizarea altor 2,85 km din acelaşi drum, iar proiectul mai include amenajarea spaţiului destinat festivalului folcloric de la Focul Viu şi contrucţia unei grădiniţe cu două săli la Andreiaşu de Jos”, a spus primarul Ionel Budeanu. Cu finanţarea integrală din bugetul local, la Andreiaşu s-a mai finalizat repararea a 1,8 km din DC 114, cu balastarea şi dalarea drumului care traversează comuna.

O spune chiar primarul: Comuna ar putea da înapoi banii europeni

Cea mai gravă problemă este că, la iniţiativa consilierilor PSD din localitate şi a prefectului,  în 2014,legalitatea înfiinţării CL Andreiaşu a fost contestată, iar instanţa a dat câştig de cauză acestora. Acţiunea în instanţă a prefecturii a fost iniţiată pe când reprezentantul Guvernului în teritoriu era Cătălin Kanty Popescu secondat de Cristi Misăilă. Decizia în acest sens a fost luată şi la Galaţi, în apel, în urmă cu o săptămână, în condiţiile în care Primăria a depus pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) o cerere de strămutare a dosarului. Instanţa de la Galaţi nu a suspendat şi nici nu a amânat luarea unei decizii, păstrând sentinţa de la Tribunalul Vrancea unde s-a statuat că înfiinţarea CL Andreiaşu, din mai 2014, nu a fost legală. Consecinţa directă a acestei decizii ar fi desfiinţarea integrală a deciziilor care au fost luate ulterior de cei şapte consilieri validaţi, ceea ce, teoretic, aruncă comuna Andreiaşu într-un haos. “La finalizarea acestui proiect integrat este nevoie de o decizie a Consiliului Local care, în condiţiile actuale, nu există! Asta înseamnă implicit că ar trebui să returnăm integral fondurile europene contractate. Nu cred că este cineva care să îşi asume această (i)responsabilitate, indiferent de disputele politice din comună”, a punctat primarul Ionel Budeanu.

Unde duc ambiţiile politice

Totul a plecat de la faptul că PNL, reprezentat de primarul în funcţie, Ionel Budeanu, şi PSD, reprezentat de consilierul Vasilică Cristian, nu s-au înţeles în privinţa validării aleşilor locali după alegerile anticipate din mai 2014. Vasilică Cristian a candidat în 2012 împotriva actualului primar şi a pierdut la câteva voturi, după ce anterior, actualul social democrat fusese “vopsit” în culorile APV, de unde a dezerat pentru a candida împotriva liberalului Ionel Budeanu. După ce ambele tabere au validat şapte consilieri, procesul de votare s-a blocat iar diferendul a ajuns în instanţă. Rămâne de văzut dacă cineva îşi va permite luxul de a da cu piciorul celor 2,4 milioane euro din bani europeni în condiţiile în care comuna nu are resurse proprii pentru a realiza astfel de investiţii. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.