Politică

Eroismul din Primul Război Mondial, evocat cu 7 miliarde lei

Mihai Boicu
5 aug 2015 3250 vizualizări
Astăzi debutează manifestările pentru omagierea eroilor din 1917, care se vor întinde pe durata a patru zile. Evenimentul central va avea loc în această seară la Mausoleul Mărăşeşti. In zilele următoare vor avea loc concursuri, expoziţii, spectacole, culminând sâmbătă cu un spectacol susţinut de unii dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică populară. Consiliul Judeţean a alocat, prin intermediul Muzeului Vrancei, suma de 700.000 lei pentru cele patru zile de evenimente.

Manifestările ocazionate de împlinirea a 98 de ani de la luptele purtate în anul 1917 încep astăzi, în centrul acestora fiind festivităţile care vor avea loc la Mausoleul Eroilor Neamului de la Mărăşeşti. Evenimentele se derulează timp de patru zile, sub genericul “98 ani de eroism în Vrancea” şi sunt organizate de Consiliul Judeţean Vrancea, în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Primăria şi Consiliul Local Focşani, Garnizoana Focşani şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Manifestările vor debuta cu deja tradiţionalul maraton “Pe aici nu se trece”, organizat de Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii (ARPIA). La orele 10.00, pe esplanada din Piaţa Unirii din Focşani, se deschide expoziţia foto – documentară “In memoriam ... Vrancea istorică”, urmată de prezentarea colecţiei Muzeului Vrancei “Primul Război Mondial în imagini” şi a colecţiei private aparţinând profesorului Ionuţ Bercaru, din Bordeşti. În fiecare zi a manifestărilor, de la orele 18.00, în Piaţa Unirii vor prezenţi “Oamenii statui”. De la ora 19.00, maestrul Dan Puric va susţine momentul artistic “Suflet românesc”, un spectacol complex de pantomimă, teatru şi dans.

Ce se va întâmpla la Mărăşeşti

Festivităţile de la Mausoleul Mărăşeşti vor începe cu prezentarea elevilor care au avut rezultate deosebite la a doua ediţie a Concursului de Artă Vizuală şi Creaţie Literară “Mărăşeştiul în inima mea”, organizat de Centrul Cultural Vrancea. De la orele 18.30 până la 19.30, asociaţiile, partidele politice şi instituţiile publice sunt invitate să depune coroane de flori în memoria eroilor căzuţi în luptele de la Mărăşeşti. De la ora 20.00 va avea loc slujba de comemorare a eroilor, urmată de alocuţiuni ale oficialităţilor. Începând cu ora 21.00, la Mausoleul Mărăşeşti se va organiza momentul cultural – evocator “Vrancea Eroică”. Corul din Finteuşu Mare va interpreta “Treceţi Batalioane Române Carpaţii”, precum şi alte cântece de cătănie. La rândul lor, artiştii Paula Seling şi Vlad Miriţă vor interpreta cântece patriotice. Marii comandanţi ai Armatei Române din Primul Război Mondial vor fi evocaţi de către Vlăd Rădescu, Alexandru Bindea, Ioan Isaiu şi actorii din trupa “Lupii albi”. Comemorarea eroilor de la Mausoleul Mărăşeşti se va încheia cu o defilare militară, retragere cu torţe, dar şi alte surprize anunţate de organizatori. Ziua de 6 august se va încheia cu difuzarea în Piaţa Unirii a filmului istoric “Ecaterina Teodoroiu”, pus la dispoziţie de Casa de Cultură “C. G. Giurescu”, din Odobeşti. 


21 de salve de tun pentru eroi

Cei prezenţi la Mausoleul Mărăşeşti vor putea admira un Detaşament de Onoare, format din militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne. La parada vor participa două plutoane ale Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazu”, două plutoane ale Unităţii Speciale de Gardă, Onoare şi Protecţie Instituţională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trei plutoane ale Batalionului 280 Infanterie “Căpitan Valter Mărăcineanu”, Focşani, un pluton SIAS din cadrul IGPR, un pluton al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vrancea, un pluton al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny”. În cinstea eroilor care s-au jerfit la Mărăşeşti vor fi trase 21 de salve de tun. Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” şi Asociaţia “Tradiţia Militară” vor aduce la Mausoleul Mărăşeşti “Torţa libertăţii şi mândriei naţionale”. Aceasta a fost aprinsă ieri, la orele 20.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, din Bucureşti, iar astăzi va fi înmânată militarilor din Garnizoana Focşani de către un copil de trupă de 12 ani, care va purta uninforma din perioada Primului Război Mondial. Cu această torţă vor fi aprinse candele la mormântul generalului Eremia Grigorescu. La festivităţi va fi prezent, din câte se pare, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, cel care a fost şi anul trecut la Mărăşeşti. Mausoleul Eroilor va aduna, cu siguranţă, numeroşi reprezentaţi ai administraţiei judeţene şi locali, şefi de instituţii, politicieni, dar şi persoane care vor să vadă evenimentul. La Mărăşeşti sunt aşteptaţi să vină şi cinci militari americani de la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, în frunte cu căpitanul Ryan T. Doherty.

CJ cheltuie banii prin Muzeul Vrancei

Pentru cine vrea să se deplaseze astăzi la Mărăşeşti, organizatorii pun la dispoziţie şase autobuze. Acestea vor pleca la 18.15 de la Mausoleul Sud din Focşani, vor opri la 18.30 la Parcul Shuman, iar după aceea vor pleca spre Mausoleul Mărăşeşti. Cursele retur vor pleca la orele 22.00. Manifestările organizate nu se limitează doar la ziua de astăzi, ci se întind pe durata a patru zile, fiind o adevărată desfăşurare de forţe. În această perioadă vor avea loc concursuri, expoziţii, spectacole şi alte manifestări. De exemplu, sâmbătă, de la 19.30, va avea loc spectacolul folcloric al cântecelor de cătănie “Vrancea – Vatră de Istorie”, la care vor cânta Nicolae Botgros şi Orchestra Naţională de Muzică Populară “Lăutarii” din Chişinău, Sofia Vicoveanca, Sava Neagrean Brudaşcu, Mihai Ciobanu, Floarea Calotă, Veta Biriş, Nicolae Furdui Ianciu şi Marius Ciprian Popa. Toate acestea costă, iar bugetul evenimentul este unul mare: 700.000 lei, adică 7 miliarde lei vechi. Banii nu au fost alocaţi direct de către Consiliul Judeţean Vrancea, ci prin intermediul Muzeului Vrancea, care a solicitat această sumă la ultima şedinţă. “Pe parcursul celor 4 zile vor avea loc: un maraton tematic, expoziţii de fotografie istorică, spectacole de muzică patriotică şi vechi cântece de cătănie, proiecţii de filme istorice, concerte de fanfară, parade şi exerciţii militare, concerte simfonice. La aceste manifestări vor participa ambasadori şi ataşaţi militari ai ţărilor aliate României în prima conflagraţie mondială, înalţi demnitari ai statului român, ai Armatei, oficialităţi judeţene şi locale. Estimăm că pentru buna desfăşurare a manifestărilor precizate – care vor contribui la promovarea mausoleelor vrâncene – este necesar suplimentarea bugetului cu suma de 700.000 lei, sumă propusă la Titlul II – Bunuri şi servicii, articolul 20.30.30 Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii”, se arată în adresa trimisă de Muzeul Vrancei instituţiei “mamă”, CJ Vrancea. Deocamdată nu se cunoaşte firma care se ocupă de organizarea evenimentelor din cele patru zile, dar cel mai probabil sunt mai vechii colaboratori ai lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean.  (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ANTI CHELTUIALA, acum 3158 zile, 6 ore, 8 minute, 43 secunde
se doreste cheltuirea banilor inainte de alegeri , la mai adica transferarea lor din bugetul de stat in contul firmelor afiliate politic , care apoi vor contribui la campanie. Cazuri elocvente si citeste integral
danb, acum 3158 zile, 11 ore, 32 minute, 28 secunde
Orice motiv e bun pentru a mai toca niste bani publici si bineinteles de a incasa parandaratul. Ce e oarecum altfel fata de alti ani este disperarea si frecventa acestor paranghelii, daca pana acum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.