Politică

Vrei casă la ţară? Profită! La sate au căutare doar terenurile agricole

Mihai Boicu
24 iul 2015 8128 vizualizări
Proprietăţile scoase la vânzare sunt fie prea scumpe, fie în zone unde nu au căutare chiar dacă au preţuri avantajoase u tranzacţiile în mediul rural sunt foarte puţine şi multe se fac între rude, după cum spun primarii u mulţi dintre moştenitorii caselor vechi preferă să le păstreze ca locuinţe de vacanţă u dacă terenurile de construcţii nu prea se vând în mediul rural, pentru suprafeţele agricole este bătaie, iar preţurile au trecut şi de 3.000 de euro pe hectarul de arabil



Tranzacţiile cu terenuri şi case în mediul rural sunt o raritate. Nu acelaşi lucru se poate spune despre suprafeţele agricole, care sunt la mare căutare în această perioadă, doritori fiind inclusiv investitori din străinătate. În general, persoanele plecate în alte localităţi sau în străinătate îşi mai vând din proprietăţi, dar sunt foarte mulţi cei care le păstrează pentru a avea unde să se întoarcă dacă este cazul. În alte zone, reparaţia infrastructurii a oprit “migrarea” locuitorilor către comune mai apropiate de Focşani. Unele localităţi s-au dovedit atractive în ultimii ani pentru persoanele din zona de munte care vor să vină mai aproape de oraş sau de o şosea circulată cum este E85. La Dumbrăveni sunt persoane care vin de pe Valea Râmnicului să se mute în comună. “Cum apare ceva, cum se vinde, pentru că Dumbrăveni este o localitate atractivă pentru zona de munte. Un alt motiv este faptul că unii dintre locuitorii comunei provin din zona de munte şi îşi reîntregesc familiile. Pe un teren la şoseaua naţională se cer şi 10 euro”, a declarat primarul Valentin Tîlvăr. La Boloteşti, unde sunt mai multe case de vânzare, nu prea se fac tranzacţii deoarece vânzătorii cer “preţuri de Bucureşti”. “Sunt persoane de la oraş cărora le-au murit părinţii şi care vând vin cer preţuri ca la Bucureşti. Pe un teren cer 10 – 12 euro/mp. Nu le cumpără nimeni însă. Case se vând doar 4 – 5 pe an, sunt şi la 15.000 de euro şi la 30.000 de euro, în funcţie de casă şi de amplasare”, a spus primarul Ştefan Sîchin. Comuna s-a mărit în ultimii ani cu circa 30 de familii care au venit din zona de munte. Acestea şi-au cumpărat mai întâi terenuri, iar când au venit banii s-au apucat de construit.

Locuinţa mea de vară e la ţară

La Vulturu nu se vând decât cel mult două, trei case pe an, deşi este cea mai mare comună din judeţ. “Sunt puţine case la vânzare şi se vând foarte rar. Sunt case unde au mai rămas doar moştenitorii, dar aceştia le păstrează ca un fel de casă de vacanţă”, a spus primarul Nicuşor Păcuraru. Nici în zona de munte a judeţului nu este prea multă efervescenţă imobiliară. La Nistoreşti au fost în anii trecuţi persoane care au plecat din comună din cauza infrastructurii, însă acum au apărut solicitări de terenuri în comună. “Drumul este foarte bun, iar de la Focşani la noi se face numai o oră. Sunt solicitări ale unor cetăţeni care vor să cumpere la noi, deoarece este o zonă foarte pitorească, foarte frumoasă. Sunt cereri din partea unor persoane din Brăila, Galaţi, Focşani. Nu prea se găsesc însă terenuri”, a spus primarul Ion Gogoriţă. Pe de altă parte, la Vrîncioaia situaţia nu stă prea bine deoarece localitatea are de suferit din cauza unei porţiuni de asfalt lipsă. “Zona este foarte frumoasă, dar dacă nu este drum ... Pe DJ 205 L mai sunt 3,6 km de asfalt de turnat. Dacă s-ar face această porţiune atunci ar fi o perspectivă pentru comună. Pe acolo se poate trece la Păuleşti şi de acolo fiecare poate merge în ce direcţie doreşte. De asemenea, trebuie reparate şi podurile de la Grumaz şi Prisaca”, a spus primarul Ion Danţiş. Cea mai mare tranzacţie din comună a fost pentru o investiţie cu fonduri europene, pentru care un cumpărător a achiziţionat 30 de hectare de teren. Din cauza drumurilor, au fost persoane care au plecat mai aproape de Focşani.

Gălăţenii pleacă de la Lepşa

La Tulnici, cele mai căutate terenuri sunt în zona Lepşa, unde se vând şi destule vile

La Tulnici, cele mai căutate terenuri sunt în zona staţiunii turistice Lepşa, unde preţurile ajung şi la 20 – 30 de euro/mp pe un teren. Lucrările la DN 2 D şi apropierea lor de final ar putea duce la o creştere a actractivităţii zonei. Deocamdată, nici aici nu sunt foarte multe tranzacţii. “În general, sunt tranzacţii care se fac între rude sau pentru fonduri europene. Sunt care au mai vândut la Lepşa. Sunt persoane, din Galaţi, din Brăila, care renunţă la casele de aici ca să plece la Braşov sau în alte staţiuni. Sunt câteva anunţuri, dar nu prea se vând. Locuitorii comunei care şi-au achiziţionat locuinţe în altă parte îşi păstrează şi casele de aici”, spune primarul Valentin Bîznă. În acest an s-au eliberat aproximativ 15 – 20 de autorizaţii de construcţie, renovări sau extinderi.

"Nu este pământ cât vor să cumpere"

Terenurile agricole sunt la mare căutare în judeţ

Nici în partea dinspre Adjud nu au luat prea multe tranzacţii imobiliare la sate. “Dacă s-au vândut trei – patru case mai dărăpănate, pentru cei care au copii şi au vrut să le ia teren pentru case. Cei care au plecat în Italia nu-şi vând casele”, spune primarul Gheorghe Popa de la Păuneşti. Probabil cea mai scumpă proprietate scoasă la vânzare în comună este o casă bătrânească aflată în zona pieţei. Din cauza amplasării, proprietarul a cerut 50.000 de euro, sumă pe care nu a plătit-o nimeni până acum. Spre deosebire de case şi terenuri pentru construcţii, suprafeţele agricole nu sunt suficiente pentru numărul de solicitări. “În extravilan se vând la greu terenuri. Numai anul trecut un arendaş a cumpărat 300 de hectare la Hînguleşti. Preţul unui teren arabil este în jur de 2.000 de euro”, a declarat primarul din Vulturu, Nicuşor Păcuraru. La Păuneşti, preţul pentru un hectar de teren bun a ajuns chiar şi la 15.000 de lei, adică 3.000 de euro pe hectar. “Casele nu prea se vând, dar pământul se caută chiar şi cu 150 de milioane de lei hectarul. Nu este pământ cât vor să cumpere. În extravilan se vând chiar şi viile în paragină, de pe care se scot butucii şi se transformă în teren arabil. Un rând de vie se vinde cu 2 – 300 de lei”, a spus primarul Gheorghe Popa de la Păuneşti. (M. BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3170 zile, 9 ore, 21 minute, 39 secunde
Investitia intr-o casa la tara NU are niciun rost, sunt bani pierduti din start. E o piatra de gat in care tot bagi bani fara sa obtii nimic si nici nu stii daca vei locui efectiv vreodata acolo. De citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.