Politică

Doi primari condamnaţi cu suspendare rămân fără mandat în Vrancea

Mihai Boicu
21 iun 2015 4430 vizualizări
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că încetarea mandatelor se aplică şi pentru primarii condamnaţi la închisoare cu suspendare.Prefectul Nicuşor Halici spune că a început “analiza şi identificarea” unor asemenea cazuri. Primarul din Străoane, Vasile Zbîrciog, a fost condamnat anul trecut la un an de închisoare cu suspendare după ce a pus pile ca băiatul său să treacă bacalaureatul

Primarii condamndaţi deJustiţie la închisoare cu suspendare nu vor mai putea rămâne în funcţie fără griji, aşa cum s-a întâmplat până acum. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că şi în acest caz primarii trebuie să îşi piardă mandatele, iar doi dintre edilii din Bacău au rămas fără funcţii chiar vinerea trecută. ICCJ a pronunţat pe 8 iunie, la sesizarea unei instanţe din Caraş Severin, decizia nr. 18/2015, în care arată: “Dispoziţiile art. 15, alin. (2), lit. 2), din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81 – 82, respectiv cu executarea în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”. Dacă în Bacău decizia s-a aplicat, la noi s-a dat în lucru, pentru a vedea cărora dintre primari se aplică. “Deocamdată, am dat spre analiză şi identificare a tuturor cazurilor, care ar fi, dacă sunt incidente hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a declarat prefectul Nicuşor Halici.

Primarul din Străoane, mită pentru bac

În Vrancea, un primar condamnat recent cu suspendare este Vasile Zbîrciog, edilul din Străoane. Acesta primit anul trecut pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de trei ani, în dosarul "Mită la Bacalaureat" trimis în judecată de DNA. Procurorii spun că interceptările efectuate arată că primarul Vasile Zbîrciog a intervenit în 2008 pe lângă profesoara de franceză Anca Sonia Alexandrescu pentru a asigura promovarea examenelor fiului său Ionuţ prin oferirea unor sume de bani, de până la 1.000 de euro. Edificatoare în acest sens sunt discuţiile purtate cu profesoara căreia i-a transmis exact ce semne trebuia să facă pe lucrări, ulterior "mostrele cu scrisul fiind date acesteia, care la rândul său le-a înmânat învinuitei Moise Nicoleta în vederea identificării lucrărilor prin sprijinul şi ajutorul acordat de către profesoara Angela Sîrbu, care a făcut şi intervenţiile necesare pe lângă profesorii evaluatori", după cum arată DNA. În cele din urmă, nota lui Ionuţ Zbîrciog a crescut până la promovare, marea problemă a acestuia fiind matematica. În acest caz, primarul a fost condamnat cu suspendare alături de alţi vrânceni implicaţi în dosar.

Încă un primar condamnat la Vidra

Şi Nică Micu, primarul social-democrat din Vidra, a primit în anul 2011 pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dar în cazul său este posibil ca decizia ÎCCJ să nu se mai aplice. Primarul din Vidra, secretarul comunei Ştefan Raţă şi referentul la cadastru Adrian Tofan au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice într-un dosar ce privea o retrocedare de teren. Cei trei, în calitate de membri în Comisia Locală de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor Vidra, au refuzat să întocmească documentaţia pentru eliberarea titlurilor de proprietate pentru doi cetăţeni, Profiroriu Ghiţă şi Rodica Croitoru. Încercările prefecturii de demitere a primarului s-au lovit la vremea condamnării de refuzul secretarului comunei de a întocmi un referat în care să constate problemele penale ale primarului. La Bacău, doi primari au rămas deja fără funcţie. Subprefectul Constantin Toma a emis vinerea trecută ordinul de încetare a mandatului pentru Laurenţiu Neghină, edil al oraşului Oneşti,  care a fost comndat tot în dosarul “mită la bac”. Un alt primar rămas fără mandat este Eugen Antica, primarul comunei Prăjeşti. (M. BOICU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
cetatean, acum 3224 zile, 19 ore, 54 minute, 56 secunde
primarita din timboesti cand va fi suspendata pentru neregurile care le face in aceasta comuna,face angajari fara obiectul muncii,consuma carburanti dublu fata de cota stabilita,bani cheltuiti pe citeste integral
Quintus, acum 3224 zile, 20 ore, 52 minute, 3 secunde
bre Mihai Boicu,dar matale cum ai trecu cu bacu' ....Indreptarul ortografic, ortoepic si de punctuatie nu costa o avere!
Didu, acum 3224 zile, 22 ore, 58 minute, 11 secunde
Suspedare, suspedare .... am mancat un ~N~, dar nu-i nimic, mi-era tare foame!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.