Politică

Situaţie gravă:La Panciu şi Adjud, parchetul cu un singur procuror!

Gabriel Sava
26 mai 2015 2930 vizualizări
Prim procurorul de la Panciu iese la pensie de la 1 iunie u la Adjud, procurorul Sorin Sava de la Panciu a fost delegat în lipsa oricărui alt magistrat de la unitatea din municipiul din nordul judeţului

Lipsa procurorilor din sistem este un fenomen din ce în ce mai grav. Situaţia celor două unităţi de parchet de la Adjud şi Panciu se complică după recenta decizie a Consiliului Superior al Magistraturii privind pensionarea prim procurorului păncean, Tamara Soare. În şedinţa plenului CSM din 20 mai, solicitarea de eliberare din funcţie prin pensionare a procurorului Tamara Soare, delagată în funcţia de prim procuror al Parchetului de pe langă Judecătoria Panciu, a fost aprobată, urmand ca postul să devină vacant peste cateva zile, respectiv de la 1 iunie. “Propune Preşedintelui Romaniei eliberarea din funcţie, prin pensionare, a doamnei Soare Tamara, procuror în cadrul Parchetului de pe langă Judecătoria Panciu, în prezent delegată în funcţia de prim procuror la aceeaşi unitate de parchet, începand cu data de 01.06.2015”, se arată în decizia CSM din data de 20 mai. Conform documentaţiei anexată la cererea de eliberare din funcţie prin pensionare, procurorul păncean care are varsta de 52 de ani, are o vechime în magistratură de 27 ani, 8 luni şi 5 zile, din care 21 de ani, 6 luni şi 5 zile în funcţia de procuror şi 6 ani şi 2 luni în profesia de avocat. Chiar dacă nu are varsta minimă de 60 de ani, procurorul Tamara Soare beneficiază de prevederile art. 82, alin. (2) din Legea 303/2004, republicată, care prevede că magistraţii se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea varstei de 60 de ani şi beneficiază de pensia prevăzută la alin (1) dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător, procuror, magistrat asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor etc. Plecarea Tamarei Soare din sistem face ca, după data de 1 iunie, unităţile de parchet de la Panciu şi Adjud să rămană cu cate un singur procuror.

Situaţie realmente gravă în opinia prim procurorului Ţîrlea

“Este o situaţie realmente gravă, mai ales că pensionarea doamnei Tamara Soare a fost o opţiune personală. Rămanem la Panciu cu un singur procuror (n.r.- Marinel Ifrim) care va fi delegat la conducere, în condiţiile în care procurorul Sorin Sava a fost delegat la Adjud. Unde este singur. Sperăm să mai fie alţi procurori stagiari care să vină în Vrancea, pe care să-i repartizăm la cele două unităţi cu probleme”, a precizat prim procurorul Florin Ţîrlea, şeful procurorilor vranceni. Situaţia la Adjud a devenit critică după pensionarea, în toamna anului trecut, a procurorului Lucian Homoceanu. O perioadă, conducerea a fost preluată cu delegaţie de procurorul Nicolae Pîrcălăbescu apoi, de la începutul anului, a fost delegat la Adjud procurorul Sava. Atat fostul prim procuror Ion Lefter, cat şi actualul prim procuror sunt de acord că o unitate de parchet nu poate funcţiona cu un singur magistrat, care să asigure atat activitate de urmărire penală, cea de instanţă dar şi audienţele. Este motivul pentru care, la Adjud, activitatea de urmărire penală a fost preluată, începand cu data delegării procurorului Sorin Sava, aproape integral, de către cele două unităţi de parchet de la Focşani. De altfel, printr-un proiect vechi de circa doi ani, Parchetul şi Judecătoria Adjud au fost propuse în vederea desfiinţării. (Gabriel SAVA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.