Politică

Cât a cheltuit ministrul Tâlvăr pentru a nu le îndeplini dorinţa de vot la distanţă românilor din Canada

Iulia Crețu
22 mai 2015 1660 vizualizări
Românii din Canada i-au cerut clar ministrului românilor de pretutindeni, Angel Tâlvăr să poată vota la distanţă la alegerile din România u Tâlvăr a fost însoţit în deplasarea din luna martie de şeful Camerei Deputaţilor, care scrie că românii de peste hotare cer clasei politice actuale “un vot liber şi corect” u ce angajament şi-a luat ministrul Tâlvăr în faţa românilor de peste hotare, în condiţiile în care clasa politică de la Bucureşti pare a amâna votul prin corespondenţă ?! u în timp ce preşedintele Iohannis s-a întâlnit la Cotroceni cu parlamentarii din diaspora pentru a discuta acest subiect, Tâlvăr era la depunere de coroane la Focşani

Angel Tâlvăr, ministrul delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, s-a întors, din vizita pe care a făcută în luna martie în Canada, cu dezideratul românilor plecaţi peste ocean, acela de a putea vota prin corespondenţă la alegerile de anul viitor. Într-o informare postată pe site-ul Camerei Deputaţilor de preşedintele camerei, Valeriu Zgonea, care l-a însoţit pe Tâlvăr în deplasare, parlamentarul menţionează că atât aleşii canadieni din Camera Comunelor, cât şi asociaţiile de români de acolo au subliniat necesitatea introducerii votului la distanţă pentru românii de peste ocean. Acest deziderat este împărtăşit, de altfel, de românii, şi vrâncenii, de peste tot din afara graniţelor ţării, cu atât mai mult cu cât la prezidenţialele de anul trecut, mulţi cetăţeni au îndurat cozi interminabile pentru a-şi exercita dreptul constituţional şi li s-au închis secţiile în nas. Totuşi, cu toate că ministrul focşănean Tâlvăr s-a întors în ţară cu acest mandat important de la românii plecaţi în afară, foarte probabil la alegerile parlamentare de anul viitor, “stranierii” nu vor primi votul la distanţă din cauza neînţelegerilor politice. “Cu ocazia participării delegaţiei la o reuniune a Comisiei de afaceri externe a Camerei Comunelor, gazdele au abordat o paletă largă de subiecte, care au inclus… consolidarea legăturii membrilor comunităţii româneşti din Canada cu ţara de origine, prin votul la distanţă”, a declarat Valeriu Zgonea. Acelaşi lucru l-au cerut ministrului Angel Tâlvăr şi politicienilor care l-au însoţit şi comunităţile de români din Canada. “În cadrul convorbirilor (n.r. cu reprezentanţii comunităţilor de români din Canada), principalele subiecte de interes au vizat votul prin corespondenţă, finanţarea de proiecte prin intermediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, organizarea Congresului românilor din străinătate şi ridicarea vizelor/ CETA”, după cum se mai arată în informarea de după vizita peste ocean a lui Tâlvăr şi Zgonea.

“Vot liber şi corect, de care să beneficieze toţi”

Cu toate că în document, social democraţii îşi iau un angajament faţă de românii plecaţi din ţară, de a le asigura condiţii optime pentru a-şi exercita dreptul la vot, neînţelegerile politice nu prefigurează vot prin corespondenţă pentru 2016, la alegerile parlamentare, când s-ar putea repeta scenariul de la prezidenţialele din toamna anului trecut când cozile la vot ale românilor au surprins Occidentul. “… evidenţiind dorinţa de a asigura un vot liber şi corect, de care să beneficieze toţi cetăţenii români, indiferent unde se află, pentru a nu exista discriminare între cetăţenii din ţară şi cei din străinătate”, după cum mai subliniază Valeriu Zgonea, după vizita în Canada. Pentru vizita de şase zile jumătate în perioada 8-13 martie în Canada a ministrului Tâlvăr şi a trei parlamentari, statul român a plătit nu mai puţin de 93.086 lei, adică aproape un miliard de lei vechi.

Iohannis s-a angajat pentru vot la distanţă, clasa politică amână proiectul

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat nemulţumit de modul în care evoluează lucrurile în privinţa legii pentru votul prin corespondenţă. În urmă cu două zile, Iohannis s-a întâlnit cu cei şase parlamentari pentru diaspora, la Cotroceni, care au abordat tema votului pentru cetăţenii români din afara graniţelor. În timp ce aleşii din diaspora discutau cu şeful statului despre necesitatea votului la distanţă şi reprezentativitatea scăzută a diasporei în Parlamentul României, ministrul pentru românii de pretutindeni, Angel Tâlvăr, depunea coroane pentru eroi, la Focşani. Potrivit angajamentelor pe care Iohannis şi le-a luat faţă de diaspora, care l-a votat în proporţie covârşitoare, românii din afara graniţelor ar trebui să poată vota prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi la orice referendum naţional. “Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă trebuie să adreseze în acest sens o cerere scrisă de înscriere către Autoritatea Electorală Permanentă. Cererea poate fi depusă sau trimisă prin poştă la sediul Autorităţii Electorale Permanente sau la sediul misiunii diplomatice a României din statul de domiciliu sau reşedinţa sau al oficiului consular al României în a cărei/a cărui circumscripţie consulară aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa care au obligaţia de a trimite cererile către Autoritatea Electorală Permanentă în termen de maxim 3 zile de la expirarea perioadei prevăzute la alin (2) (…) Autoritatea Electorală Permanentă va transmite fiecărui cetăţean român înscris în registrul electoral documentele necesare exercitării votului prin corespondenţă şi plicul prevăzut la litera g), cu cel puţin 15 zile înainte de data organizării scrutinului electoral în cazul alegerilor prezidenţiale, alegerilor parlamentare şi a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 7 zile în cazul referendumului naţional”, după cum arată prevederile legale. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
AMENOPHIS, acum 3257 zile, 7 ore, 43 minute, 8 secunde
DOMUL TÂLVĂR NU S-A DUS ÎN CANADA PENTRU VOTUL DIASPOREI CI PENTRU A SE PLIMBA ȘI A FACE SPIONAJ ȘI PROPAGANDĂ ÎN FAVOAREA PSD; DE AIA MERGE ȘI ÎN ISRAEL SAU AMERICA; DE FAPT ARE UN DOCTORAT citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.