video!!! Săptămâna Fraternităţii - Focşaniul şi oraşele din Vest “predau” lecţia banilor europeni fraţilor de peste Prut
Reprezentanţi ai administraţiilor locale din cinci localităţi înfrăţite se întâlnesc, în aceste zile, la Focşani, într-un schimb de experienţă, în cadrul Săptămânii Fraternităţii. Ieri, la Ateneul Popular, s-a derulat o masă rotundă în care edili şi consilieri locali din Focşani, Orhei – Republica Moldova, Hertogenbosch – Olanda, Saint Amand Les Eaux – Franţa şi Andernach – Germania au discutat despre colaborarea între municipii. Întâlnirea a fost un prilej pentru edilul Focşaniului, în calitate de gazdă pentru cea de-a treia ediţie a evenimentelor dedicate Săptămânii Fraternităţii, să dezvăluie cine i-a fost mentor în administraţie. Paradoxal, modelul său nu este un politician vrâncean, nici măcar român. Bacinschi i-a mulţumit invitatului olandez Herman Loerakker pentru colaborarea care durează de 15 ani, acesta reprezentând administraţia locală din Hertogenbosch, Olanda, primul oraş cu care Focşaniul s-a înfrăţit. “Sper ca această Săptămână a Fraternităţii să ne unească, să fie de bun augur şi să ne folosim de eveniment pentru a ne spune păreri despre comunităţile noastre. Am trimis invitaţii şi în Anglia, dar acolo sunt alegeri, în Italia, la Tivoli, care n-au putut veni dar ne-au trimis o scrisoare, şi în Grecia, care ne-au transmis că au probleme cu nişte proiecte şi n-au putut ajunge. În schimb, au venit partenerii noştri din Germania, Olanda, Franţa şi Moldova. Din Olanda a venit Herman (n.r. Loerakker), de care mă leagă o prietenie de 15 ani. El a fost cel care ne-a fost alături şi mi-a îndrumat paşii în administraţie. Din momentul în care am fost numit primar, am început să implementăm proiecte împreună. Au fost vizite în Olanda, ale lor aici, cursuri şi dezbateri care au condus la apariţia Centrului de comunicare cu cetăţenii de la parterul Primăriei, făcut după modelul lor. Cât de cât ne-am apropiat de modelul lor de funcţionare în administraţie”, a spus Decebal Bacinschi. Edilul a amintit şi de blocul şi parcul olandezilor din cartierul Sud, realizate de antreprenorul Monnen.
Francezii vor ca tinerii din Focşani să vină în practică
Delegaţia din Orhei, Moldova, a fost condusă de edilul Vitalie Colun, căruia Bacinschi i-a urat să câştige alegerile pentru a continua seria de vizite. “Sunteţi un exemplu pentru noi în ceea ce priveşte unitatea de care daţi dovadă, ştiţi să vă primiţi musafirii şi vă urez să câştigaţi alegerile pentru ca noi să venim la Orhei, din nou”, a spus Bacinschi. Primarul le-a povestit invitaţilor şi despre păţania edilului din Tivoli, Sandro Gallotti, în iarna lui 2012, când a alunecat în Piaţa Unirii şi a căzut în zăpadă. La întâlnirea Fraternităţii au participat şi reprezentanţi din Andernach -Germania şi Saint Amand Les Eaux -Franţa, cu invitaţii nemţi traducerea fiind făcută de viceprimarul Marius Iorga, acesta lucrând ani buni în Austria. “Este important ca o dată pe an să ne întâlnim şi să discutăm despre proiectele noastre comune”, a spus Claus Peitz, din Andernach. “Este important să încurajăm tinerii, am putea face stagii de pregătire pentru ei, în diferite domenii, pentru care cei din Focşani să vină în Franţa”, au spus şi delegaţii din Franţa.
Orhei, fratele din afara UE, vrea să preia din experienţa Focşaniului
Poate cei mai interesaţi de colaborarea între municipii sunt cei din Republica Moldova, primarul Vitalie Colun spunând că a preluat numeroase idei de la Focşani, printre care strategia de dezvoltare, care au adus deja proiecte pe bani europeni în Orhei. “Noi suntem singurul oraş în afara Uniunii Europene. Cel mai important pentru noi, venind la Focşani, a fost că am văzut câţi prieteni aveţi. Prietenii voştri sunt şi prietenii Orheiului. Focşaniul este un oraş deosebit, s-a depus mult efort în proiecte de infrastructură şi comunicare, pentru ca cetăţenii să fie mulţumiţi. Colaborarea între noi are un rol foarte important, noi am preluat de la Focşani planul de dezvoltare urbană, strategia, care a dus ca noi să implementăm o serie de proiecte finanţate de UE. Nu vom refuza să preluăm experienţa voastră în dezvoltarea oraşului nostru”, a spus şi Vitalie Colun, din Orhei, Basarabia. Delegaţiile străine au fost ieri în vizită la două investiţii modernizate pe bani europeni, Şcoala “Ştefan cel Mare” şi la societatea de termoficare ENET. Activităţile în cadrul Săptămânii Fraternităţii continuă astăzi, de Ziua Independenţei şi Ziua Europei. (Iulia CREŢU)
Cine sunt musafirii de la Săptămana Fraternităţii?
Saint Amand les Eaux – Franța
- Dna. Corinne Moisan - consilier local
- Dl. Gil Gambiez - consilier local
- Dl. Léon Desmenez
‘s-Hertogenbosch – Olanda
- Dl. Herman Loerakker
Orhei – Republica Moldova
- Dl. Vitalie Colun - primar
- Dl. Iurie Garștea
Andernach – Germania
- Dl. Claus Peitz - primar
- Dna. Roswitha Peitz
- Dl. Christoph Maurer