Politică

Oprişan va fi ales de consilieri, iar primarii vor sta pe viaţă în funcţii

Mihai Boicu
7 mai 2015 2464 vizualizări
O ouă lege privind alegerile locale a fost adoptată de Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat u alegerea şefilor de CJ şi a primarilor din primul tur sunt principalele prevederi ale sale

Camera Deputaţilor a adoptat ieri modificările la legea alegerilor locale, care schimbă regulile electorale. Cea mai importantă modificare spune că preşedinţii consiliilor judeţene nu vor mai fi aleşi direct, ci de către consilierii judeţeni, aşa cum a fost până în 2004. Aceasta înseamnă că Marian Oprişan va depinde de voturile consilierilor pentru a ajunge în funcţia de preşedinte al CJ Vrancea. Cum nu va mai fi ales direct, Oprişan nu-şi va mai putea spune "preşedintele Vrancei", formulă pe care a impus-o prin ziarul său după ce a obţinut primul mandat prin alegeri uninominale. De asemenea, vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi prin votul secret al consilierilor, cu majoritate simplă. Demiterea acestora se poate face, motivat, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu votul a două treimi din numărul total. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur. Toate canditurile trebuie să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1.000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti. Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale. În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecţii vor fi cei care vor constata înceterea mandatelor. 

Primarii sunt cei mai avantajaţi de noua lege 

Social-democratul Marian Oprişan va sta la mâna consilierilor pentru a ajunge în funcţia de şef al judeţului la următoarele alegeri. Două rânduri de alegeri au arătat că şeful PSD Vrancea nu a avut probleme în a obţine votul vrâncenilor, mai ales că a făcut şi diverse manevre pentru a scăpa de competiţie. Alegerea prin votul consilierilor ar putea să-i dea, teoretic, emoţii dacă PSD nu va avea 17 consilieri din totalul de 33 cât are legislativul judeţean. Social – democraţii au reuşit însă mereu să îşi asigure majoritatea necesară atunci când este nevoie, inclusiv prin coruperea unor aleşi, aşa că este greu de crezut că Oprişan nu va putea convinge vreun ales din alt partid să îl voteze dacă nu va avea voturile necesare de la PSD. La primari lucrurile stau simplu, cine are mai multe voturi iese primar. Din start, primarii în funcţie sunt avantajaţi, pentru că pleacă în cursa electorală cu un  anumit număr de voturi, iar contracandidaţilor le va fi foarte greu să îi depăşească din prima. Poate o modificare necesară a legii electorale este cea potrivit căreia prefecţii vor constata încetarea mandatelor, atunci când consilierii pleacă dintr-un partid. Până acum acest lucru se făcea de către consiliile locale, care au reuşit de multe ori să blocheze chiar şi hotărâri judecătoreşti prin refuzul de a pune în discuţie pe ordinea de zi mandatele. Societatea civilă se aştepta ca noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, să-şi impună punctul de vedere pentru o lege mai relaxată a alegerilor locale, care să permită şi "outsiderilor" să intre în politică şi să aibă şansa de a fi aleşi. (M. BOICU) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Stana Georgescu, acum 3269 zile, 5 ore, 8 minute, 52 secunde
Ce titlu si ăsta! De unde stim ca Oprisan si nu altcineva va fi ales? E scris in Constitutie sa fie el?
, acum 3270 zile, 8 ore, 20 minute, 21 secunde
Asistatii sociali vor fi cei care hotărăsc destinul unei comune.... trezirea români! Până când o viată amară si un trai nefericit!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.