Politică

Liberalii au vrut condiţii drastice pentru numirea Avocatului Poporului

Iulia Crețu
8 apr 2015 879 vizualizări
Avocatul Poporului să aibă pregătire juridică superioară, înalte competenţe profesionale, vechime de peste 18 ani, să nu fi făcut politică, să nu fi fost condamnat ori să fi făcut poliţie politică - acestea erau condiţiile de recrutare pe care le voiau liberalii u comisiile de specialitate de la Camera Deputaţilor au dat însă avize negative

Liberalii din Camera Deputaţilor au dorit să modifice criteriile pe baza cărora se desemnează Avocatul Poporului, nemulţumiţi de activitatea lui Victor Ciorbea, pe care l-au acuzat că îl apără pe Victor Ponta şi Guvernul său. Potrivit unei propuneri legislative, pe care a semnat-o şi deputatul PNL de Dumitreşti, Nini Săpunaru, liberalii au vrut să înlăture discrepanţele instituţionale, “în sensul că Avocatul Poporului să poată fi sesizat cu solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională a României, la cererea motivată a 15 senatori sau 20 deputaţi sau la cererea a 2.000 de cetăţeni români, indiferent de gen, religie sau etnie. Dacă Avocatul Poporului nu va da curs acestei solicitări, va trebui ca, în termen de 30 zile de la primirea sesizării să motiveze în scris refuzul”, se arată în propunerea legislativă a PNL. Liberalii au mai redactat şi câteva condiţii de alegere a Avocatului Poporului, “pentru a evita pe viitor desemnarea Avocatului Poporului pe criterii politice sau pentru a satisface interesele de moment ale unui partid”, după cum motivează aceştia. Săpunaru şi ai lui ar fi vrut ca Avocatul Poporului să fie desemnat pe baza pregătirii juridice superioare, a înaltei competenţe profesionale şi în funcţie de o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică; să nu fi fost membru al unui partid în ultimii zece ani; să nu fi fost condamnat printr-o decizie judecătorească definitivă şi să nu fi desfăşurat activitate de poliţie politică. Propunerile PNL s-au lovit însă de avize negative la trei comisii de specialitate din Camera Deputaţilor, Comisia Juridică, cea de muncă şi cea pentru drepturile omului. “Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice”, au motivat cei de la Comisia pentru drepturile omului. Deciziile au fost date în luna martie, fiind greu de crezut că liberalii vor reuşi să schimbe legea pentru desemnarea Avocatului Poporului. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.