Politică

Orgoliile politice ale PSD şi PNL desfiinţează o comună

Gabriel Sava
1 apr 2015 3213 vizualizări
Prefectura Vrancea atacă din nou la Andreiaşu u după ce Tribunalul Vrancea s-a pronunţat pe fond în dosarul Andreiaşu, prefectul vrea anularea a 26 de hotărâri u chiar daca decizia din dosarul mai vechi nu este definitivă, Prefectura o invocă în noua cerere u primarul Ionel Budeanu crede că se vrea cu orice preţ blocarea activităţii în comună

După o decizie luată de Secţia a II-a Civilă (Contencios Administrativ şi Fiscal ) a Tribunalului Vrancea la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, atacată la Curtea de Apel Galaţi, Prefectura a iniţiat un nou demers juridic împotriva Consiliului Local Andreiaşu. Pe baza deciziei luate în decembrie, chiar dacă aceasta nu este definitivă, prefectul Nicuşor Halici a iniţiat pe 26 februarie o nouă cerere prin care solicită anularea a nu mai puţin de  26 de Hotărâri de Consiliu Local în perioada 4 iulie- 11 decembrie 2014. “Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici (…) formulează prezenta acţiune în contencios administrativ pentru ca, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al comunei Andreiaşu de Jos, să dispuneţi anularea Hotărârilor nr. 6-31/2014”, se arată în cererea introductivă înregistrată pe rolul Tribunalului Vrancea pe 3 martie. După ce a parcurs procedura prealabilă, instanţa a stabilit primul termen pe 17 aprilie.

Un organ nelegal constituit

Conform motivelor expuse de reprezentantul Guvernului în teritoriu, “un prim motiv de nelegalitate îl constituie faptul că hotărârile sus menţionate au fost adoptate de către un organ nelegal constituit. (…) Un al doilea motiv de nelegalitate a acestor hotărâri izvorăşte din faptul că, în conformitate cu prevederile art 3 alin.3 din Legea 554/2004, actul administrativ atacat de prefect  este suspendat de drept până la soluţionarea cauzei”, se invocă în cererea depusă de prefect şi care face obiectul dosarului 403/91/2015. Tot în cererea de chemare în judecată, prefectul a mai invocat că, printr-o adresă din 9 iulie 2014 “s-a solicitat Consiliului Local al comunei Andreiaşu, Primarului şI Secretarului, ca organul deliberativ al comunei să nu se mai întrunească în şedinţă până la soluţionarea definitivă a acţiunii introdusă de prefect la instanţa de contencios administrativ. Cu toate acestea, încălcând cu bună ştiinţă prevederile legale în vigoare, Consiliul Local al comunei Andreiaşu a fost convocat în continuare în şedinţă fiind adoptate hotărârile care fac obiectul prezentei cereri de chemare în judecată. Faţă de motivele menţionate mai sus, solicităm să admiteţi acţiunea aşa cum a fost formulată şi să dispuneţi anularea Hotărârilor Consilului Local al comunei Andreiaşu nr. 6031/2014. "

Ce hotărâri “nelegale” s-au adoptat la Andreiaşu?

Primele două hotărâri de CL atacate de Prefectură se referă la alegerea viceprimarului şi a comisiilor de specialitate, în timp ce hotărârea cu numărul 8 se referă la “Aprobarea solicitării prelungirii perioadei de implementare a proiectului şi solicitarea prelungirii valabilităţii scrisorii de garanţie privind proiectul «Refacere şi modernizare drumuri comunale afectate de inundaţii în anul 2010, comuna Andreiaşu de Jos»”. Legat doar de acest proiect de hotărâre, primarul Ionel Budeanu spune că decizia trebuia luată în mod obligatoriu pentru a nu pierde finanţarea pentru acest proiect atât de important pentru comună. “Prin hotărârile luate în consiliul local am stabilit bugetul, am solicitat prelungirea  perioadei de implementare a proiectului pentru refacerea drumurilor, am făcut rectificarea de buget pentru 2014, sunt decizii pe care nu aveam cum să nu le luăm. Am avut deja mai bine de un an blocată activitatea prin boicotul consilierilor care, nici nu vin să îşi facă datoria, nici nu vor să plece. Noi nu putem să închidem primăria pentru că aşa vor unii şi alţii”, a spus primarul Ionel Budeanu. Tot printre hotărârile contestate de Prefect se numără şi cele cu privire la modificări ale statului de funcţii pentru funcţiile publice şi pentru personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului dar şi transmiterea în folosinţă gratuită a judeţului Vrancea a unor suprafeţe de teren în cadrul proiectului privind sistemul de management integrat al deşeurilor. “Comuna face parte din GAL Valea Râmnicului, în cadrul căruia s-a aprobat accesarea măsurilor 19.1-19.4 din PNDR 2014-2020. Participarea noastră în cadrul acestui GAL trebuia aprobată în cadrul Consiliului Local. Cine răspundea pentru faptul că noi am fi aşteptat o soluţie definitivă a instanţei, când în decembrie abia s-a obţinut una pe fond?”, a mai explicat primarul de la Andreiaşu.

Hotărâri contestate de consilierii locali

Cererea de anulare a mai multor decizii luate în cadrul consiliului local din localitate a fost introdusă pe rolul Tribunalului Vrancea încă de anul trecut de un grup de consilieri şi, după mai multe termene în care dosarul a trecut prin mâna mai multor magistraţi, pe 15 decembrie judecătoarea a admis parţial solicitarea. Conform sentinţei, instanţa a apreciat că validarea celor 7 consilieri dintre cei 11 cât ar trebui să numere Consiliul Local s-a făcut în mod corect. În schimb, judecătoarea a apreciat că legislativul comunei Andreiaşu nu este constituit legal. Decizia a fost deja contestată de reprezentanţii Primăriei Andreiaşu, care susţin că o astfel de decizie ar putea afecta în mod ireparabil hotărârile luate până în prezent, printre care se numără şi aprobarea bugetului dar şi avizul dat pentru continuarea cofinanţării unor proiecte din bani europeni. “Instanţa apreciază că în mod nelegal a fost declarat legal constituit Consiliu Local al comunei Andreiaşu de Jos, având în vedere că un număr de 7 consilieri nu reprezintă 2/3 din numărul membrilor Consiliului Local, total de 11, nu se poate rotunji de la un procent de 7,33 la 8 în favoarea intereselor consilierilor locali, ci trebuie să fie un procent peste cifra 7, cât mai apropiat de cifra 8, care să justifice o astfel de rotunjire. Instanţa apreciază că în cadrul aceleeaşi şedinţe a CL ar fi trebuit refăcut votul până se obţinea un procent de 2/3 (…)”, se mai arată în motivarea instanţei. Decizia din decembrie a fost deja contestată la instanţa de la Curtea de Apel Galaţi. (Gabriel SAVA)

Frământări la Andreiaşu încă din 2012

După realegerea în funcţia de edil a lui Ionel Budeanu în 2012, la o mică diferenţă de voturi faţă de contracandidatul său, Vasilică  Cristian, au început problemele. Dosare peste dosare şi contestaţii, apoi boicotul consilierilor APV, care au trecut cu arme şi bagaje în tabăra PSD, după ce Cristian a fost numit şef de organizaţie PSD la Andreiaşu. După un blocaj care a durat mai bine de un an, în 2014 s-a decis organizarea de alegeri anticipate, care au avut loc anul trecut, laolaltă cu europarlamentarele din mai 2014. Nici anticipatele nu au adus liniştea în comună, după ce acelaşi grup de consilieri a continuat să blocheze activitatea de Consiliu Local. La şedinţa din 17 iunie, unde a fost prezent şi subprefectul Cristi Misăilă, dar şi reprezentanţi ai partidelor politice, s-a constituit Consiliul Local, care a fost contestat apoi. La alegerile din 25 mai au fost aleşi şase consilieri PNL şi cinci de la PSD. Pentru că a fost a treia şedinţă convocată, cei cinci consilieri PSD s-au prezentat la şedinţă pentru a nu-şi pierde funcţiile, cu intenţia declarată de validare a tuturor aleşilor locali. Momentul votului a decurs până la validarea a şapte consilieri din 11. Potrivit legii, fiecare ales a fost validat de colegii săi. Astfel, au fost confirmaţi patru liberali şi trei social – democraţi. Deşi consilierii PSD au spus că nu au niciun gând să voteze împotriva liberalilor, aleşii PNL au decis să nu-i valideze pe ultimii social – democraţi din listă. Nici ultimii doi liberali nu au fost însă confirmaţi, întrucât scorul a fost egal la vot, cinci la cinci. După aceea, s-a pus în discuţie dacă CL poate funcţiona legal cu şapte aleşi. Liberalii au arătat că legislativul poate funcţiona dacă dintre consilierii validaţi cei care depun jurământul au majoritatea. Ulterior, hotărârile luate la acea şedinţă de Consiliu au fost contestate, instanţa pronunţându-se în acest sens pe fond. Situaţia s-a perpetuat în comuna de pe Valea Milcovului din cauza orgoliilor politice ale PSD şi PNL, partide care ar trebui să pună interesul public pe primul loc. (G. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.