Politică

Situaţie gravă! Trei sate au fost izolate de ploi la Gura Caliţei

Ziarul de Vrancea
30 mar 2015 2931 vizualizări
Ploile din ultimele zile au dus la ruperea drumurilor şi podeţelor în mai multe comune.Din păcate, au fost şi gospodării afectate u cea mai gravă situaţie este la Gura Caliţei, unde trei sate au fost izolate de ruperea drumului judeţean şi acoperirea unui drum comunal cu pământ.Astăzi ar putea avea loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţi de Urgenţă

În comuna Gura Caliţei au avut loc noi aluncări de teren, care au afectat locuitorii din trei sate. Drumul judeţean DJ 204 P s-a „prăbuşit” din nou la ieşirea din satul Cocoşari şi a dus la izolarea satelor Raşca şi Dealu Lung. Aici locuiesc 327 de persoane, la care accesul se poate face doar pietonal. „Drumul judeţean este afectat pe o lungime de 100 de metri. Este o porţiune unde au fost probleme din anii trecuţi, dar unde nu s-a putut interveni deoarece nu s-a putut discuta cu cetăţeanul care a refuzat expropierea”, a spus primarul Nicolae Ţandără. Satul Plopu, unde locuiesc 360 de persoane, a fost şi el izolat, după ce platforma drumului comunal 154 a fost acoperită cu pământ care a alunecat de pe versanţi.  Autorităţile locale au fost ajutate de ISU cu o autoşenilată pentru transportul bolnavilor, dacă va fi nevoie. „Alimentarea magazinelor din zonă s-a făcut cu braţele. A venit maşina cu pâine până acolo, de acolo am transportat pâinea cu braţele până la o maşină care a venit pe partea cealalată şi aşa am aprovizionat magazinele. Copiii din satele Plopu, Raşca şi Dealu Lungu au fost nevoiţi să meargă pe jos până la şcoală, pentru că microbuzul nu s-a putut deplasa până acolo”, a declarat primarul Nicolae Ţandără. Acesta a convocat Comitetul local pentru situaţii de urgenţă şi a anunţat autorităţile judeţene. Astăzi, primăria va încerca să intervină cu utilajele proprii la Plopu pentru a înlătura pământul de pe platforma drumului comunal.

Alunecări active, unde nu s-a intervenit

Autorităţile judeţene s-au confruntat în ultimele zile cu o revenirea fenomenului alunecărilor de teren, la fel ca în primăvara trecută. Repetarea este cauzată de faptul că aceste alunecări s-au declanşat după inundaţiile din 2005 şi s-a intervenit cu reperaţii pentru a le opri. Prefectura aşteaptă centralizarea rapoartelor operative de pe teren şi, cel mai probabil astăzi, se va convoca o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. „Din punctul de vedere al autorităţilor locale, dumnealor spun că au făcut tot ceea ce le-a permis finanţarea locală pentru prevenierea şi diminuarea acestor alunecări. Cele mai multe alunecări sunt active din anul 2005 şi se agravează de la an la an. Pe de altă parte, poate Guvernul va avea soluţii financiare să sprijine mai mult autorităţile locale pentru a fi remediate probleme, pentru că în caz contrar se vor agrava alunecările”, a declarat prefectul Nicuşor Halici.

Drumuri, poduri, podeţe şi case afectate de ploi

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a făcut un bilanţ al pagubelor produse de ploi astfel încât în acest weekend s-au reactivat mai multe alunecări de teren ce au dus la afectarea mai multor căi rutiere. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Dumitreşti a transmis pompierilor că a fost distrusă platforma DC 172 pe o lungime de cca. 40 ml, accesul către satul Trestia realizându-se doar pietonal. De asemenea, din cauza alunecărilor de teren, a mai fost afectată, în mai multe puncte, platforma DC 172 Motnău - Siminoc, dar şi DC 171 Găloeşti – Biceştii de Sus. O locuinţă şi o anexă a acesteia din gospodăria unui cetăţean din satul Găloeşti a fost afectată iremediabil, iar proprietarul, un bătrân în vârstă de 89 ani, a fost mutat la rude. Şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Poiana Cristei spune că DC 149 a fost afectat din cauza unei alunecări de teren pe aproximativ 0,250 km, în comuna Vintileasca DC 177, în satul Tănăsari, a fost afectat în trei puncte pe cca. 0,055 km, iar DC 178 Bahnele – După Măgura a fost afectat în două puncte pe cca. 0,07 km. Şi în comuna Jitia pe DN 2N a fost afectată platforma drumului între km 46A800 şi 46A900. La Vrâncioaia a fost afectată platforma DJ 205 L pe cca. 60 ml, iar a DC 93 pe aproximativ 60 ml, la Nereju DJ 205 D a fost afectat pe o lungime de aproximativ 160 ml, în trei puncte, circulaţia desfăşurându-se pe aceste sectoare cu dificultate, pe un singur fir. Per total, în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase manifestate au fost avariate 18 km drumuri comunale şi vicinale, 1 pod, 3 podeţe, iar un podeţ a fost distrus la nivelul comunei Vidra, 33, 5 km uliţe săteşti au foste afectate în comuna Mera, iar la Valea Sării, în urma prăbuşirii parţiale malului stâng al râului Putna a fost afectată platforma unui drum vicinal pe cca. 60%, cu tendinţă de alunecare spre gospodăriile din imediata apropiere. Şi ieri pompierii au continuat acţiunile de evacuare a apei acumulate în urma precipitaţiilor în curţi şi beciuri. S-a acţionat atât în Focşani, la sediul Sorste de pe Calea Moldovei, cât şi în Vidra şi Petreşti, din comuna Vânători.

Se va solicita sprijin aerian în caz de nevoie

Sediul companiei Sorste a fost serios inundat în urma ploilor

Autorităţile susţin că sunt pregătite să intervină în cazul în care apar situaţii de urgenţă. „În cazul producerii unor situaţii de urgenţă, se intervine atât pe plan local, cu mijloace de primă intervenţie sau utilaje puse la dispoziţie de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi cu autospecialele inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, putându-se utiliza şi autospeciale pe şenile. Dacă apar urgenţe medicale, deplasarea ambulanţelor se va realiza până la punctul unde drumul permite, şi apoi, se colaborează cu reprezentanţii SVSU şi cetăţenii aflaţi de cealaltă parte a drumului pentru aducerea la ambulanţă a persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală, dacă starea de sănătate permite. De asemenea, în funcţie de natura şi gravitatea cazului medical anunţat, se va solicita sprijin aerian pentru transportul pacienţilor la spital”, a precizat căpitan Cristina Duţă, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. S-a solicitat în acest sens şi o situaţie cu gravidele care urmează să nască şi bolnavii care se află în tratament. (Raluca MANOLACHE, Mihai BOICU)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
de consilier, acum 3312 zile, 20 ore, 45 minute, 21 secunde
Nu pot sa ma abtin sa nu iau atitudine fata de incompetenta actualului primar ,dar si de la cei de la ISU ,care pun ,,botu ,, la palavrageala acestuia.Nu poti da vina pe un cetatean care nu te lasa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.