Politică

Primăria Focşani preferă să fituiască banii direct şi nu să facă licitaţii

Raluca Manolache
10 mar 2015 3303 vizualizări
In 2014, municipalitatea a încheiat de 12 ori mai multe atribuiri directe decât a solicitat cereri de oferte u cu alte cuvinte, Bacinschi preferă să dea bani direct la firme decât să facă licitaţii, sub pretextul valorilor sub limita legii ale investiţiilor u aşa se face că bugetul a ajuns la firme prietene, apropiate PSD, pentru contracte de tot felul u oamenii lui Cătălin Vrabie, Arena Com, Harions Serv sau Media Uno, toate au “ciupit” din banii publici în 2014

Anul trecut, Primăria Focşani a preferat să atribuie direct contracte de servicii şi lucrări, în detrimentul cererilor de oferte. Un motiv legal este acela al preţurilor sub limita impusă de lege de 30.000 euro, însă, ţinând cont de firmele către care s-au dat contracte cu dedicaţie, unii ar putea spune că achiziţiile directe s-au făcut pe criterii politice sau pe diverse “cumetrii”. Într-un răspuns remis Ziarului de Vrancea, în care am solicitat lista achiziţiilor pe care primarul Decebal Bacinschi le-a făcut în 2014, aflăm că prin cerere de ofertă s-au parafat numai cinci contracte, în timp ce lista achiziţiilor directe cuprinde nu mai puţin de 59 de contracte. Prin cerere de oferte s-au realizat următoarele lucrări: reabilitare Şcoala “Nicolae Iorga”, 1,9 milioane lei, Conbeta; etapa a II-a în reabilitarea Colegiului “Unirea”, 898.305 lei, PIF & LMS Company; reabilitarea Şcolii “Ştefan cel Mare” – lot 1 furnizare şi punere în funcţiune echipamente IT, 300.000 lei, Comservice şi lot 2 instalaţie video de supraveghere, 64.530 lei, SCAG Grupinstal; modernizare şi reabilitare reţele de distribuţie a energiei termice din Focşani, aferente PT 30 zona Centru-Gară, lot 2 – 2 milioane lei, SICOR SRL şi ELSACO Engineering SRL Botoşani şi furnizare mobilier pentru Şcoala “Nicolae Iorga” – 254.379 lei, Distinct Mob.

Banii Focşaniului în buzunarele pesediştilor

Banii din achiziţii directe au fost sparţi în sume exorbitante pentru nenumărate contracte pentru servicii IT, achiziţionare de mobilier la şcoli, dotarea Centrului Naţional de Promovare Turistică, un proiect care a primit sume generoase, pe tot felul de achiziţii directe, pentru publicitate la firme de casă ale PSD, pentru proiectări şi reparaţii către firme aparţinând unor foşti reprezentanţi PSD, pentru reparaţii instalaţii de aer condiţionat care au mers la tatăl secretarului judeţului Raluca Dan, aşa cum s-a întâmplat la multe alte instituţii din Focşani, dar şi pentru actualizarea strategiei de dezvoltare, care a intrat în buzunarul unui fost colaborator al lui Cătălin Vrabie, consilier local PSD la Focşani. De asemenea, în 2014, Primăria Focşani a dat direct servicii de reparaţii şi de igienizare a sediului pentru zeci de mii de lei.

Sute de mii de lei pentru calculatoare, licenţe şi internet

La capitolul IT, municipalitatea a cheltuit în neştire în 2014. S-au achiziţionat licenţe server bază de date şi licenţă upgrade, 30.600 lei, de la Sobis Solutions, echipamente IT – calculatoare desktop de 6.189 lei de la Dataphone Division, dar şi imprimante de 27.414 lei de la Tehnoservice, servere storage şi surse UPC servere de 41.800 lei de la Syntegra Security sau echipamente IT pentru funcţionarea Unităţii de Management a Proiectului “Reabilitarea sistemului de termoficare” de 18.955 lei de la Quatro Impex. Pentru centrala de alarmare şi antene radio, municipalitatea a plătit 22.273 lei la Telegrafia România. Primăria Focşani a mai plătit, direct, în 2014, pentru servicii acces internet la UPC, 81.600 lei, în timp ce pentru abonamente TV a mai dat 2.640 aceleiaşi firme.

Prietenii PSD, recompensaţi prin achiziţii directe

Service-ul celor 50 de aparate de aer condiţionat de la Primăria Focşani a fost atribuit direct firmei Harions Serv, pentru 27.500 lei, firmă aparţinând lui Ion Harabagiu, tatăl secretarului judeţului Raluca Dan. În comparaţie, pentru întreţinerea aparatelor din cabinetele medicale din şcoli s-au dat 7.000 lei şi apoi alţi 9.000 lei. Contracte bănoase de la Primărie a primit, în 2014, şi fostul viceprimar PSD Neagu Nistoroiu, care s-a retras din politică pentru a continua afacerile cu firma de construcţii Arena Com. Nistoroiu a fost “rugat” să repare prin atribuiri directe mai multe investiţii prin oraş. Arena a făcut servicii de proiectare deviere conductă gaze naturale în intersecţia Unirii-1 Decembrie pentru 1.800 lei, trei contracte de contorizare blocuri – 8.375 lei, 14.561 lei şi 34.340 lei, dar şi alimentare cu gaze naturale bloc pentru 121.960 lei.

Cât costă biroul care să promoveze turistic Focşaniului?

De departe, cele mai multe contracte de achiziţii directe au fost făcute de Primăria Focşani pentru realizarea proiectului pe bani europeni derulat de Dan Cazaciuc, şeful de la Departamentul de Comunicare, Centrul Naţional de Promovare Turistică, menit să propulseze Focşaniul pe harta României. Asta în ciuda faptului că scepticii spun că un turist n-ar veni nici în rupul capului la Focşani când poate merge la Braşov, Sibiu, mănăstirile din Bucovina ori pe litoral. Pentru Centrul de Promovare Turistică s-au cerut produse în vederea dotării cu elemente de identitate vizuală de 16.150 lei de la Caspro Publicitate, echipamente informatice de 12.830 lei de la Tehnoservice, dotări specifice de 5.720 lei de la Caspro, produse pentru asigurarea cu programe informatice de 2.900 lei de la Tehnoservice, produse electronice de siguranţă de 6.350 lei de la Grupinstal, produse în vederea dotării cu echipamente de 4.580 lei de la aceeaşi firmă de publicitate Caspro. De asemenea, acelaşi centru turistic va fi promovat de 2.000 lei de firma Media Uno, care editează ziarul apropiat de PSD. Iar lista serviciilor acordate prin achiziţii directe pentru Centrul Turistic continuă cu creare site, 50.000 lei - Holisun, tipărire broşuri turistice, 14.000 lei - Atec, servicii organizare evenimente, 15.400 lei - Caspro, bază de date, 55.000 lei– Holisun şi aplicaţii telefoane inteligente, 60.000 lei – Holisun. În total, pentru Centrul Turistic s-au făcut achiziţii directe de aproape 250.000 lei (2,5 miliarde lei vechi).

Actualizarea strategiei “a zburat” tot la oamenii lui Vrabie

Sume consistente, de ordinul zecilor de mii de lei, au fost atribuite către numeroase firme care au asigurat asistenţă tehnică sau dirigenţie de şantier pentru investiţii din oraş. De asemenea, s-a plătit consultanţă pentru “Reabilitarea sistemului de termoficare”, proiecte tehnice şi revizii studii de fezabilitate, tot de zeci de mii de lei fiecare. De asemenea, municipalitatea focşăneană a plătit fără nicio jenă o actualizare a strategiei de dezvoltare cu 96.000 lei către firma Maisigure Consulting care aparţine unui fost colaborator al consilierului social democrat Cătălin Vrabie, Iulian Andrei Suciu. Acesta din urmă a fost curierul personal al lui Vrabie pe vremea când acesta era secretar de stat la Ministerul de Interne în 2009. Curios sau nu, strategia de dezvoltare a Focşaniului a ajuns tot în mâinile unei foste colaboratoare a lui Vrabie, Carmen Covaci de la Intelligent Software Group SRL, pentru 160.000 lei. Strategia nu apare în lista de achiziţii a Primăriei, cu toate că municipalitatea a declarat că a fost atribuită directă firmei lui Covaci, ceea ce ridică multe semne de întrebare cu privire la corectitudinea cu care se încheie contractele de achiziţii în instituţia condusă de Decebal Bacinschi. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.