Politică

Instanţa a motivat decizia legalităţii CL Andreiaşu: Consilierii validaţi legal la Andreiaşu, Consiliul Local nelegal

Gabriel Sava
16 feb 2015 1677 vizualizări
Conform instanţei, alegerea a 7 dintre cei 11 consilieri a fost legală u nu acelaşi lucru l-a apreciat instanţa legat de legalitatea constituirii Consiliului Local

Judecătoarea Iolanda Bejenaru a motivat recent decizia luată în dosarul Consiliului Local Andreiaşu. Cererea de anulare a mai multor decizii luate în cadrul consiliului local din localitate a fost introdusă pe rolul Tribunalului Vrancea încă de anul trecut de un grup de consilieri şi, după mai multe termene în care dosarul a trecut prin mana mai multor magistraţi ai secţiei a II-a Civilă (comercială şi de contencios administrativ şi fiscal) pe 15 decembrie, judecătoarea a admis parţial solicitarea. Conform sentinţei, instanţa a apreciat că validarea celor 7 consilieri dintre cei 11 cat ar trebui Consiliul Local s-a făcut în mod corect. În schimb, judecătoarea a apreciat că legislativul comunei Andreiaşu nu este constituit legal. Decizia a fost deja contestată de reprezentanţii Primăriei Andreiaşu, care susţin că o astfel de decizie ar putea afecta în mod ireparabil hotărarile luate pană în prezent, printre care se numără şi aprobarea bugetului dar şi avizul dat pentru continuarea cofinanţării unor proiecte din bani europeni.
“În ceea ce priveşte HCL nr. 2 din 17.06.2014, prin care au fost validate mandatele unui număr de 7 consilieri din cei 11 aleşi în 25.05.2014 (n.r.- cand au fost organizate alegeri pentru consiliul local) instanţa reţine că (…) invalidarea alegerii unui consilier poate fi propusă de comisia de validare doar în caz de incompatibilitate, ceea ce nu a fost cazul în speţă conform raportului de evaluare (…) Validarea/invalidarea alegerii consilierilor se face în ordine alfabetică, prin vot deschis al majorităţii consilierilor prezenţi astfel încat instanţa reţine că ultimii patru consilieri nu au primit votul majorităţii(…) Aşadar, instanţa apreciază că HCL nr. 2 din 17.06.2014 a fost legal adoptată(…)”, se arată în motivarea judecătoarei Iolanda Bejenaru. Cu privire la HCL nr. 3 din aceeaşi zi,  judecătoarea a apreciat însă că aceasta ar fi nelegală. “Instanţa apreciază că în mod nelegal a fost declarat legal constituit Consiliu Local al comunei Andreiaşu de Jos, avand în vedere că un număr de 7 consilieri nu reprezintă 2/3 din numărul membrilor Consiliului Local, total de 11, nu se poate rotunji de la un procent de 7,33 la 8 în favoarea intereselor consilierilor locali, ci trebuie să fie un procent peste cifra 7, cat mai apropiat de cifra 8, care să justifice o astfel de rotunjire. Instanţa apreciază că în cadrul aceleeaşi şedinţe a CL ar fi trebuit refăcut votul pană se obţinea un procent de 2/3 (…)”, se mai arată în motivarea instanţei. Primarul Ionel Budeanu a declarat că decizia din decembrie a fost atacată în recurs, mai ales că, de la şedinţa din 17 iunie 2014, consilierii din partea PSD-PC, care ar trebui validaţi pană la 11, au refuzat în mod constant să mai participe la convocările de şedinţă. Aceştia au fost convocaţi însă au refuzat să mai participe, mai ales că, pe locul I al fiecărei ordini de zi a şedinţelor a fost tocmai proiectul pentru validarea restului de patru mandate. Recursul se va judeca la Curtea de Apel Galaţi. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.