Politică

Nepoată de Păuneşti: Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, se trage din comuna vrânceană

Iulia Crețu
28 dec 2014 13122 vizualizări
Bunicii Alinei Gorghiu, Ştefan şi Olga Gorghiu, au fost dascăli respectaţi în Păuneşti şi Panciu u bunicul său a luptat pe front, s-a întors cu decoraţii şi a murit, la numai 53 de ani, chiar în timpul unei repetiţii alături de membrii corului pe care-l conducea u bunica Olga era basarabeancă şi a fost directoarea Şcolii Surlea u mai multe despre familia Alinei Gorghiu puteţi citi în ziarul Opinia de Păuneşti

Sătenii din Păuneşti sunt mândri nevoie mare când deschid televizorul şi văd că cineva care se trage de prin locurile lor a ajuns să conducă cel mai mare partid istoric din România. Desemnarea Alinei Gorghiu drept copreşedinte al PNL, după retragerea lui Klaus Iohannis, care a devenit preşedinte al României, i-a determinat pe păuneşteni să caute în istoria comunei mai multe despre familia domnişoarei politician de la Bucureşti. De altfel, în trecut, Alina Gorghiu povestea, chiar în sediul PNL Vrancea, că de acest judeţ o leagă multe amintiri, pe de o parte familia tatălui din Păuneşti, dar şi mulţi prieteni pe care îi are din adolescenţă la Focşani. Ea este rudă cu un fost ziarist focşănean care a scris la ziarul “Milcovul”.

Un bunic exemplar

Despre familia sa, care îşi are originea în comuna Păuneşti, a scris mai multe profesorul Liviu Roman, pe gazeta online a localităţii, Opinia Păuneşti. “Pentru cei care nu ştiu, familia Gorghiu are originile în comuna noastră. Tatăl s-a născut în Păuneşti, iar bunicii au trăit aici fiind doi dascăli cunoscuţi şi apreciaţi. Informaţiile oferite anii trecuţi de d-l Mihai Gorghiu (căruia îi mulţumesc din nou acum), adunate cu altele de prin comună ne pot face o imagine asupra bunicilor, Ştefan şi Olga Gorghiu”, scrie Liviu Roman. Despre bunicul copreşedintelui PNL aflăm că a participat la al Doilea Război Mondial, de unde s-a întors rănit. “Repartizat la Păuneşti, a fost înrolat şi participă la al Doilea Război Mondial având, la final, gradul de sublocotenent. A fost rănit şi decorat cu Crucea Sf. Gheorghe. În 1944 cade prizonier şi până în 1948 stă în lagăr în Rusia, refuzând înrolarea în divizia „Tudor Vladimirescu”, creată de comuniştii ruşi din soldaţi români care trebuiau să devină activişti prosovietici. Se reîntoarce învăţător la Păuneşti, la Şcoala Surlea, după un timp ajungând directorul ei”, se mai arată în materialul respectiv. Despre bunicul Alinei Gorghiu mai aflăm că a fost un dascăl dedicat, fiind profesor de muzică şi la Liceul din Panciu, între anii 1962-1963. Ştefan Gorghiu moare la numai 53 de ani, în 1970, din cauza unei hemoragii interne, pe când făcea repetiţie cu corul.

Aşteptată să salveze liberalismul din Păuneşti

Despre bunica Alinei Gorghiu, Liviu Roman scrie că este la origine basarabeancă, ajunsă la Păuneşti după ce s-a refugiat în România. Asemeni soţului ei, a fost învăţătoare. “În 1949, a fost repartizată la Păuneşti (Surlea), fiind una dintre primele învăţătoare ale şcolii. După moartea soţului, Ştefan Gorghiu, a devenit directoarea şcolii, fiind, pentru o scurtă perioadă, şi directoarea Bibliotecii orăşeneşti Panciu (1962-1963). A decedat în 1984, la cinci ani după ieşirea la pensie. Ambii soţi Gorghiu sunt îngropaţi în cimitirul de pe Scurta”, se mai arată în materialul din Opinia Păuneşti. Profesorul de istorie Liviu Roman mai scrie că Alina Gorghiu şi-a petrecut copilăria şi în satul bunicilor, despre care comunitatea din Păuneşti nu are decât cuvinte de laudă, şi îi transmite noului copreşedinte liberal că ar face bine să vină în localitatea de baştină a bunicilor pentru a da un impuls organizaţiei politice liberale de acolo. (Iulia CREŢU)

Mai multe despre acest subiect puteţi citi la adresa: http://opiniapaunesti.ro/2014/12/scurta-biografie-a-unei-familii-din-care-s-a-ales-copresedintele-pnl-perspective-la-paunesti/


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.