Politică

După 139 de ani, liberalii încearcă şi cu o femeie

Ziarul de Vrancea
18 dec 2014 1312 vizualizări
Alina Ghoerghiu, aleasă ieri preşedinte al PNL, este prima femeie care ocupă această funcţie şi totodată cel mai tanăr lider din istoria partidului n

Alina Gorghiu (36 de ani) este începand de ieri noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Ea este cel mai tânăr preşedinte din istoria acestui partid şi prima femeie care ajunge într-o astfel de poziţie.
 Membră a formaţiunii din 2002, Gorghiu a fost purtător de cuvant al PNL în campania pentru prezidenţiale şi prim-vicepreşedinte al partidului. În 2001 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, după care a urmat facultatea cu acelaşi profil de la Universitatea Piteşti. Din 2012 este doctor în drept, titlu obţinut de la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi. Teza sa de doctorat a fost condusă de Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională, şi se intitulează "Infracţiuni contra drepturilor electorale".
Gorghiu a devenit membru al PNL în 2002, numărându-se printre tinerii care s-a remarcat la nivelul organizaţiei de tineret, alături de Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Mihai Voicu sau Cristian Boureanu.
În Parlament s-a remarcat prin faptul că a condus comisia de anchetă în cazul fostului ministru, Monica Iacob Ridzi, după apariţia în presă a informaţiilor legate de fapte de corupţie în cazul acesteia.
În cazul solicitării Bisericii Ortodoxe Române pentru reglementarea familiei drept ”căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”, Gorghiu s-a aflat printre parlamentarii care s-au abţinut la vot. Ea s-a mai remarcat prin declaraţia privind promulgarea de către preşedintele Traian Băsescu a legii privind reducerea CAS, făcând apel la ”intuiţia de femeie”. Preşedintele a promulgat în cele din urmă legea în cauză.
Potrivit declaraţiei de avere din mai 2014, Alina Gorghiu are o cotă parte de aproape 18% dintr-un teren de 3.000 metri pătraţi în Mogoşoaia, Ilfov. Deţine o casă de 125 metri pătraţi în Bucureşti, cumpărată în 2008 prin credit bancar. Alina Gorghiu are două conturi bancare în valoare de 34.978 de lei, două depozite de 179.326 lei, un depozit de 2.779 euro şi un cont de 1.999 euro. Potrivit declaraţiei de avere, Alina Gorghiu a acordat o creanţă în valoare de 100.000 de lei cabinetului individual de avocatură Pop Tudor-Octavian. La capitolul datorii, Gorghiu a trecut un contract de credit ipotecar în valoare de 17.335 Euro, contractat în 2005 şi scadent în 2018.
ZiuaNews.ro notează că Alina Gorghiu a fost prezentată de-a lungul timpului că iubita fostului purtător de cuvant al PNL, Mihai Voicu, sau a viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu. De asemenea, s-a speculat că ar fi fost o apropiată a "Împăratului", Mihail Vlasov, în prezent arestat pentru trafic de influnţă.

"O să ne deschidem ca partid"

La finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, în care a fost ales noul preşedinte al partidului şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu a susţinut o declaraţie de presă alături de contracandidatul său, Ludovic Orban.
”Am avut astăzi o elegantă competiţie şi daţi-mi voie să-l felicit pe Ludovic, colegul şi prietenul meu Ludovic Orban, pentru felul în care a înţeles să ne raportăm astăzi la această funcţie interimară în cadrul PNL”, a declarat Gorghiu. Noul preşedinte al PNL a susţinut că, indiferent cum ar fi fost rezultatul votului din BPN, a promis că alături de Ludovic Orban va sta la aceeaşi masă. Ea a menţionat este nevoie de o reformă în interiorul PNL, dar şi o reformă a instituţiilor fundamentale ale statului şi creşterea credibilităţii parlamentare. ”O să ne deschidem ca partid, o să acceptăm orice resursă de valoare şi chiar dacă s-a discutat despre cât de greu va fi din punct de vedere organizatoric, din punct de vedere al resurselor umane, din punct de vedere sentimental chiar, în anumite zone, să reorganizăm PNL. Nu am uitat nicio secundă că adversarul nostru politic este PSD şi că vom avea o strategie foarte curând să abordăm inclusiv această parte politică a guvernării extrem de serios”, a declarat noul preşedinte PNL.
La randul său, Ludovic Orban a felicitat-o pe Alina Gorghiu pentru câştigarea şefiei PNL, el arătând că este alături de aceasta, chiar dacă a fost în competiţie. El a spus că Alina Gorghiu are avantajul de a fi o figură ”mai nouă” în viaţa publică. ”Ştiu că o mare parte a alegătorilor şi-au dorit acest lucru (ca în viaţa publică să apară persoane noi, n.r.), iar acest lucru s-a realizat prin înţelepciunea colegilor mei de partid. În schimb, e nevoie şi de experienţă, şi Alina are experienţă, iar dacă nu are suficientă experienţă, atunc întreaga mea experienţă îi va sta la dispoziţie”, a mai spus Orban.
Liberalul a recunoscut că s-a simţit nedreptăţit pentru faptul că preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a susţinut-o pe contracandidata sa, moment în care Gorghiu a precizat: „în gând”.

Lăudată de Iohannis, Blaga şi Ponta

Klaus Iohannis a felicitat-o public pe Alina Gorghiu pentru câştigarea preşedinţiei PNL, menţionând că felul în care BPN a acţionat şi a votat îi confirmă dorinţa PNL de a se reforma, de a se moderniza.
Şi copreşedintele PNL Vasile Blaga, a salutat alegerea Alinei Gorghiu în fruntea PNL. "Sunt convins că vom reuşi să atingem obiectivul major privind fuziunea deplină dintre PDL şi PNL şi unificarea dreptei într-o singură forţă politică", a precizat Blaga.
De asemenea, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a felicitat-o pe noua şefă a PNL. "Un lider politic femeie şi din generaţia tânără este un semn bun. Deşi suntem adversari politici, sper să putem colabora pentru binele general aşa cum am colaborat şi în cadrul USL”, a scris Ponta, pe contul său de Facebook.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.