Politică

Pesediştii de Vrancea, cadouri scumpe de la cei care au devalizat Rodipet

Iulia Crețu
12 dec 2014 1915 vizualizări
Cadourile cele mai scumpe le primeau, în 2003-2004, Miron Mitrea, fost ministru PSD al Transporturilor, dar şi parlamentarul Ristea Priboi, în timp ce la Marian Oprişan ajungea doar o agendă u prin comparaţie cu baronul PSD de Vrancea, Radu Măzare primea cadouri A, parfumuri scumpe

Fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, cei care au devalizat Rodipet, trimiteau cadouri scumpe către politicieni, procurori, judecători şi poliţişti. Pe lista celor care beneficiau de atenţii felurite de la aceştia figurează şi mai mulţi politicieni PSD de Vrancea, de la Marian Oprişan şi pană la Miron Mitrea sau Ristea Priboi. Liderul de sindicat de la firma aflată acum în insolvenţă povesteşte că destinatarii cadourilor erau împărţiţi pe categorii, iar atenţiile erau diferite, în funcţie de categoria în care intrau politicienii. Multe dintre cadouri nu depăşeau valoarea de o sută de euro, însă lista destinatarilor arată o hartă a influenţei pe care Hassan şi Mehdi Awdi o aveau în guvernarea Adrian Năstase. Se pare că cei doi au oferit chiar şi ceasuri scumpe reprezentanţilor administraţiei centrale din guvernarea Năstase, în special în anii 2003 şi 2004. “Cadourile porneau de la nişte agende simple şi obiecte de birotică, aşa cum se întamplă de sărbători mai în orice companie, dar ajungeau până la parfumuri scumpe şi chiar ceasuri de câteva mii de euro”, îşi aminteşte liderul de sindicat. Valoarea “atenţiilor” primea o iniţială de la A (cel mai scump) spre coada alfabetului, în funcţie de importanţa cadoului şi a celui care îl primeşte.

Mitrea primea cadouri mai valoroase decat Oprişan

Devalizarea Rodipet a însemnat un prejudiciu de 35,5 milioane euro şi 4.000 oameni fără slujbă

Între cei care erau trecuţi la cadouri categoria A figurau Ovidiu Muşatescu, fost ministru al Privatizării, cel care le-a aprobat fraţilor libanezi preluarea reţelei Rodipet, Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, dar şi Miron Mitrea, actual deputat PSD de Vrancea, care atunci era ministru PSD al Transporturilor. Cadouri de la libanezi primea şi premierul PSD Adrian Năstase. “Aveau foarte multe relaţii în PSD”, a mai povestit liderul de sindicat. Prin comparaţie, primarul Constanţei, Radu Mazăre, era considerat de către devalizatorii Rodipet mult mai important decat baronul PSD de Vrancea, Marian Oprişan. Mazăre era categoria A la cadouri, în timp ce lui Oprişan i se repartiza un cadou categoria D, unde figurau agende. Tot la categoria A era trecut şi fostul parlamentar de Vrancea, Ristea Priboi, care se alegea măcar cu un parfum scump de la şefii Rodipet. DIICOT a început cercetările în cazul devalizării Rodipet de doi ani, fără ca cineva să fie trimis în judecată. Prejudiciul estimat ar ajunge la 35,5 milioane euro, iar aproape 4.000 de oameni au rămas fără slujbe. Hassan Awdi, om de afaceri cu cetăţenie libaneză şi americană, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la opt ani închisoare cu executare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DIICOT pentru falimentarea CFR Mesagerie. (Iulia CREŢU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.