Politică

Oprişan a dat 100 de lei pentru fiecare vot adus în plus lui Ponta

Mihai Boicu
4 dec 2014 3677 vizualizări
Dacă nu ar fi existat OUG 55/2014, celebra ordonanţă a traseiştilor, premierul candidat Ponta ar fi avut cu aproape 3.000 de voturi mai puţin, respectiv 1,5% din total u acesta a câştigat în toate cele şapte localităţi unde primarii au trecut la PSD u în Transilvania, traseismul primarilor nu a influenţat opţiunea de vot a alegătorilor u pentru că primarii au schimbat partidul, Marian Oprişan le-a dat localităţilor respective suma de 279.000 lei la ultima rectificare bugetară u rezultă că fiecare vot în plus pentru Ponta a fost “plătit” cu aproape 100 de le

Marian Oprişan, preşedintele PSD V rancea, a luat şapte primari de la opoziţie înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie. Aceştia nu au contat prea mult în ecuaţia generală a alegerilor, pentru că oricum am sta şi am număra, mai mult de 1,5% din totalul voturilor din Vrancea nu i-au adus premierului Victor Ponta, candidatul Alianţei PSD-PC-UNPR. Este destul de greu de aproximat, dar dacă am privi în oglindă rezultatele, iar voturile lui Ponta ar fi fost ale lui Iohannis, diferenţa faţă de rezultatul final din Vrancea nu ar fi fost semnificativă. La nivel de judeţ, Victor Ponta a câştigat alegerile cu 99.377 voturi primite (53,22%), iar Klaus Iohannis a obţinut 85.415 voturi (46,22%). PSD a luat şapte primari din localităţile Mărăşeşti, Băleşti, Mera, Reghiu, Broşteni, Bordeşti şi Gura Caliţei. Aici, au fost 12.823 de voturi valabil exprimate, din care Victor Ponta a luat 7.857, iar Klaus Iohannis 4.966.O comparaţie cu votul dat în Transilvania, realizată pentru contributors.ro, acolo unde au fost primari care au trecut la PSD, a arătat că în bastioanele PSD ordonanţa traseiştilor a avut impact, cum a fost în Vrancea, în timp ce în Ardeal nu prea a contat că a plecat primarul. Din cei şapte primari din Vrancea care au schimbat macazul politic, doar doi au obţinut sub 60% din voturi, în timp ce ceilalţi cinci au depăşit acest procent. Analiza privind eficienţa migraţiei aleşilor locali şi comparaţia între regiuni a fost realizată de Ionel Niţu, publicată pe site-ul www.contributors.ro şi poate fi citită la adresa http://www.contributors.ro/editorial/analiza-eficien%C8%9Bei-migra%C8%9Biei-primarilor-ale%C8%99i/.

Aproape 3.000 de voturi au trecut la Ponta

Probabil că scenariul cel mai apropiat de realitate este să considerăm că primarii traseişti ar fi obţinut cam acelaşi procente pentru Klaus Iohannis cât au obţinut pentru Victor Ponta dacă rămâneau în PNL şi PD. Diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost de 2.891 de voturi în favoarea lui Ponta. Dacă nu era ordonanţa OUG 55/2014, prin care s-a dat drumul la traseism politic pentru o perioadă de 45 de zile, aceste voturi s-ar fi regăsit, cu aproximaţie la Klaus Iohannis. Şi asta pentru că în multe localităţi, oamenii votează în funcţie de culoarea politică a primarului. Voturile aduse de primarii traseişti nu au schimbat cu foarte mult rezultatul, întrucât din totalul celor 184.792 de voturi valabil exprimate reprezintă doar 1,564%. Fără voturile primite de la primarii traseişti, Victor Ponta ar fi avut în Vrancea 52,21%, iar Klaus Iohannis 47,79%. Pentru ca primarii să treacă la PSD, Marian Oprişan le-a oferit “cadou” bani pentru investiţii la ultima rectificarea bugetară realizată de Consiliul Judeţean, dar şi promisiuni pentru localităţile lor că vor fi realizate o serie de investiţii, în special în drumuri.

100 de lei de la CJ pentru fiecare vot în plus

La ultima rectificare bugetară din luna octombrie, Marian Oprişan a împărţit bani tuturor localităţilor ai căror primari au trecut la PSD, în timp ce ceilalţi nu au primit nimic sau aproape nimic. Sumele date traseiştilor s-au ridicat la 279.000 lei, respectiv 2,79 miliarde lei vechi. Făcând un calcul cinic, acesta a fost preţul plătit pentru 2.891 de voturi obţinute în plus de Victor Ponta în faţa lui Klaus Iohannis. Un vot a costat 96,5 lei din banii publici ai judeţului. Alegerile prezidenţiale şi OUG 55/2014 a vicepremierului Liviu Dragnea au arătat că practica stimulării alegătorilor s-a mutat la un nivel înalt, prin intermediul primarilor, considerându-se că vrâncenii votează aşa cum spune primarul. Din păcate, făcând din nou o comparaţie cu Transilvania, acest lucru este şi adevărat. De exemplu, în cinci localităţi cu primari traseişti din judeţul Alba, Victor Ponta a fost învins fără drept de apel de Klaus Iohannis. La Vînţu de jos, candidatul PSD a obţinut doar 29,38% din voturi. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
elena, acum 3417 zile, 18 ore, 42 minute, 8 secunde
de tinerii care stateau la ceasul rau si la milcovul cu mape in brate si aborau oameni pentru a cumpara voturi pentru acl nu spuneti?
, acum 3422 zile, 20 ore, 54 minute, 3 secunde
Rahat cu apa rece. Castiga Ponta daca era adevarat. Cine refuza 100 lei pe fiecare membru de familie?
wallet, acum 3423 zile, 38 minute, 17 secunde
shutzu la puscarie!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.