Politică

MOZAIC STIRI NATIONALE: Parlamentari anchetaţi de ANI vor să schimbe legea ANI

Ziarul de Vrancea
2 dec 2014 1022 vizualizări
Nouă parlamentari de la PSD, UNPR, UDMR şi PPDD, între care şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (foto), au depus un proiect de lege prin care modifică legea ANI, scrie hotnews.ro

Potrivit proiectului iniţiat de cei nouă aleşi, o persoană declarată în conflict de interese sau incompatibilitate nu mai poate ocupa o funcţie în cadrul instituţiei timp de trei ani. Este a doua încercare de a modifica legea în sensul că nu mai poate ocupa "aceeaşi funcţie", după ce o decizie a Curţii Constituţionale care stabileşte că sintagma "aceeaşi funcţie" se referă la toate funcţiile eligibile nu doar la o anumită categorie de funcţii. Din cei nouă iniţiatori, şase sunt în proceduri de verificare sau sunt deja în proces cu Agenţia Naţională de Integritate.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat în data de 2 octombrie iar pe 19 noiembrie a fost trimis  la Consiliul Legislativ şi Guvern pentru punct de vedere. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a solicitat pe 24 noiembrie un punct de vedere de la ANI, cu precizarea "FF URGENT". Potrivit unor surse citate de hotnews.ro, ANI a răspuns că propunerea legislativă "urmăreşte diminuarea pană la eliminare a sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi incompatibilităţilor în aşa fel încat persoana în cauză să nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcţie".


Cum va arăta noul Guvern Ponta

UNPR, PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, a anunţat ieri premierul


Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că UNPR, PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, el arătând că nu a discutat cu liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu care anume vor reveni acestei formaţiuni. „Am avut o discuţie azi cu domnul Tăriceanu legată de buget şi de coaliţie, dar nu a cerut domnul Tăriceanu nici patru funcţii, nici ce anume funcţii”, a spus Ponta. El a spus că PLR va primi categoric portofolii, în conformitate cu principiul de funcţionare al coaliţiei de guvernare. Întrebat dacă PLR va primi portofolii, Ponta a răspuns: „Categoric da, iar principiul de funcţionare al coaliţiei îl cunoaşteţi şi rămâne în vigoare şi anume şi UNPR şi PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, dar nu am discutat care anume, pentru că e total prematur. Întâi vrem să discutăm ce facem cu Guvernul în perioada următoare, bugetul şi după aceea o să discutăm de restructutarea Guvernului”. Potrivit unor surse politice, restul portofoliilor în viitoarea structură guvernamentală urmează să revină PSD într-o formă comasată.

PPDD întoarce spatele PSD

Pe de altă parte, potrivit unor surse citate de site-ul psnews.ro, PPDD ar urma să denunţe protocolul cu PSD la nivel parlamentar. "Da, s-a decis doar la nivel parlamentar să se denunţe protocolul cu PSD. Asta nu înseamnă că grupul PPDD este opac la o posibilă colaborare cu orice formaţiune politică din Parlamentul României, inclusiv cu PSD”, a declarat liderul deputaţilor PPDD Daniel Fenechiu. Întrebat dacă în cazul unei moţiuni de cenzură, în primăvara anului 2015, ar putea forma o majoritate cu PNL, Daniel Fenechiu a transmis că este prematur să se pronunţe asupra acestui fapt.
În schimb, premierul Victor Ponta a precizat că va avea discuţii cu cinci parlamentari PPDD care au votat pentru susţinerea coaliţiei de guvernare.
"PPDD nu a făcut niciodată parte din coaliţia de guvernare, a fost un acord cu parlamentarii PPDD, valabil până la alegerile prezidenţiale. Acum, ştiu că a fost acolo (n.r. - în şedinţa PPDD) un vot 7 la 5. Unii vor cu PNL-ul — cei şapte vor cu PNL, cei cinci cu noi. Ţine de bucătăria lor internă", a declarat Ponta. Întrebat dacă intenţionează să discute cu PPDD pentru susţinerea guvernului în Parlament, premierul a precizat că va purta discuţii cu cei cinci. "Cu cei cinci, că cei şapte vor o colaborare cu PNL-ul şi, până la urmă, e dreptul lor suveran. Cu cei cinci, sigur că vreau să vorbesc", a arătat Victor Ponta.

Doi deputaţi află astăzi dacă merg la închisoare

Camera Deputaţilor va da, astăzi, votul la cererile de încuviinţare a arestării preventive a deputaţilor Cătălin Teodorescu şi respectiv Marko Attila-Gabor. ”Rapoartele (comisiei juridice - n.r.) privind Teodorescu şi domnul Gabor vor fi citite astăzi în plen, iar mâine (miercuri - n.r.) după votul final de la 12.30 începe votul cu bile pentru ridicarea imunităţilor”, a spus secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, după şedinţa Biroului Permanent al acestui for legislativ. El a arătat că membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au stabilit ca votul să aibă loc miercuri, pentru a fi siguri de că va fi cvorum. Nu o să fie cvorum astăzi, ca să fim siguri am stabilit ca votul să fie miercuri”, a adăugat secretarul Camerei.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, cererea Parchetului de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu, acuzat de DNA în dosarul şefei DIICOT Alina Bica, decizia fiind luată cu 14 voturi "pentru" şi unul "împotrivă". În schimb, cererea Parchetului de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Semn rău: Românii revin la carnea de pui şi la cartofii prăjiţi

Majoritatea românilor care mănâncă la restaurante au renunţat treptat la meniurile diversificate, care includeau peşte, carne de vită sau vânat, şi au revenit, ca în anii '90, la carnea de pui şi la cartofii prăjiţi sau piure, potrivit Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România. "Majoritatea clienţilor din restaurante, mai ales din staţiunile de la munte, s-au întors la carnea de pui şi la cartofi. În perioada 2007-2009, oamenii căutau în restaurante mâncare din ce în ce mai diversă - peşte, vită, vânat sau carne de struţ", a declarat ieri Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România şi proprietarul restaurantului Cabana Vânătorilor din Predeal. El a spus că turiştii care vin la munte caută porţii care să coste 20 de lei, maxim 30 de lei, iar ce trece de această valoare nu mai are căutare. Totodată, în sezonul rece turiştii caută în restaurante şi supe, cele mai cerute fiind cele de pui. "În 2007-2008 aveam turişti care cereau vinuri din import, de 200 de lei sticla, şi am avut şi cereri pentru carne de antilopă sau chiar de crocodil. Un meniu festiv, cu băuturi incluse, costa în acei ani 120-140 de lei, iar acum nimeni nu mai cumpără meniu festiv mai scump de 100 de lei", a mai spus Bercea.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămani

Vremea se va îndrepta în zilele următoare, iar temperaturile maxime vor ajunge chiar şi la 10 grade Celsius, anunţă meteorologii în prognoza valabilă pentru perioada 1-14 decembrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Moldova, vremea va fi în general mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, pe toată durata celor două săptămâni de prognoză. Totuşi, se va remarca o tendinţă de creştere a valorilor termice, astfel încât, în jurul datei de 7 decembrie, media regională a maximelor va fi de două grade, iar a temperaturilor minime va fi de - 2 grade. În a doua parte a intervalului, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, mediile diurne vor coborî spre zero grade, iar cele nocturne spre - 6 grade. Începând cu data de 8 decembrie, probabilitatea pentru precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, va fi în creştere.

UNPR vrea taxarea marilor averi

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, ieri, că formaţiunea sa îşi propune să reintroducă în dezbaterea parlamentară proiectele legislative privind taxarea marilor averi şi reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani. „Vrem azi să reintroducem în dezbaterea publică două priecte importante pentru UNPR - taxarea marilor averi, şi vă aduceţi aminte că acum 3 ani doar două voturi în Parlament au făcut ca această lege să nu treacă, precum şi reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani”, a spus Oprea. Proiectul de lege propus de UNPR prevede ca averile peste 450.000 de euro să fie taxate cu 1%. Oprea a mai spus că este convins că în cadrul coaliţiei de guvernare, dar şi în Parlament, UNPR va avea spirjinul necesar pentru promovarea şi adoptarea celor două acte normative. Oprea a spus că UNPR are un protocol semnat în 2012 cu PSD, protocol în care se vorbea şi despre aceste două legi, el arătând că acest protocol există şi în continuare.

Dragnea neagă că ar fi discutat cu Băsescu

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a negat, ieri, că ar fi avut o discuţie cu şeful statului la recepţia de la Cotroceni dedicată Zilei Naţionale.
”Am ieşit pe aceeaşi uşă, dar nu ne-am retras împreună. Dumnealui a luat-o la lift, la birou, eu am ieşit afară la maşină şi am plecat. Nu l-am aşteptat. Nu eram doar noi acolo, erau mulţi oameni în salon. Am mers la Cotroceni cu domnul Dâncu, tot cu el am plecat. E prietenul meu şi colegul meu de foarte mulţi ani”, a spus Dragnea. El a precizat că a mers la recepţia de la Cotroceni din partea Guvernului şi că nu a fost singurul social-democrat prezent, la reuniune luând parte şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
”Eu m-am dus acolo din partea Guvernului. Recunosc am nimerit într-o mulţime uriaşă de băsişti. Am plecat şi cu asta basta. Am fost la Cotroceni, am vrut să mă asigur că până la urmă domnul Traian Băsescu o să plece, şi o să plece. Nu am avut alte confidenţe, nu avem ce confidenţe să avem”, a mai spus Dragnea. Întrebat dacă îl va exclude Victor Ponta din PSD pentru că s-a pozat cu preşedintele Băsescu, Dragnea a răspuns, în glumă: ”Eu ştiu? Să vedem. Nu mi-a zis nimic azi”.
Vicepremierul Liviu Dragnea, prezent, luni, la recepţia de la Palatul Cotroceni, de Ziua Naţională, l-a aşteptat pe preşedintele Băsescu, în timp ce acesta se fotografia cu invitaţii, iar la finalul evenimentului a făcut o poză cu şeful statului, cei doi retrăgându-se, împreună, din Sala Unirii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.