Politică

Strategia de dezvoltare îi spulberă visele lui Oprişan: fără aeroport la Focşani

Iulia Crețu
26 nov 2014 4605 vizualizări
Municipalitatea focşăneană anunţă că este gata Strategia de Dezvoltare Focşani 2014-2020, care poate fi consultată la Primărie sau pe site-ul focsani.info.Asemeni documentului precedent, şi acesta este plin de greşeli, cea mai gravă făcând referire la numărul populaţiei din municipiu.Strategia 2020 pentru Focşani cere modernizarea infrastructurii rutiere pentru atragerea investitorilor şi spulberă promisiunile de campanie ale lui Oprişan: Focşaniul nu va avea aeroport.Documentul identifică multe ameninţări şi puncte slabe municipiului de pe Milcov, multe din cauza erorilor făcute de conducerea politică şi administrativă a oraşului.Una din oportunităţile vizează dezvoltarea unei zone industriale ca centru pentru valorificarea podgoriilor şi vinurilor din Vrancea

Municipalitatea focşăneană anunţă că noua Strategie de Dezvoltare Durabilă a municipiului Focşani 2014-2020 este gata şi poate fi consultată pe site-ul Primăriei, focsani.info. Proiectului de act normativ i se mai pot aduce modificări, până pe 12 decembrie a.c. Noua strategie de dezvoltare a costat municipalitatea 160.000 lei (1,6 miliarde lei vechi) şi a fost făcută de SC Intelligent Software Group SRL. Asemeni vechii strategii SF pe care Focşaniul a aprobat-o în urmă cu şase ani, şi noul act face referire la dezideratul multor politicieni, acela de realizarea a Zonei Metropolitane Focşani, care să reunească mai multe localităţi în jurul municipiului reşedinţă de judeţ, pentru dezvoltarea spaţială şi economică. Totuşi, strategia până în 2020 punctează că „poziţionarea municipiului într-unul din judeţele sărace din România, nivelul scăzut, aproape inexistent al investiţiilor în cercetare şi inovare, nivelul scăzut de educaţie şi necorelat cu cerinţele pieţei muncii locale, lipsa unei culturi privind calificarea pe tot parcursul vieţii sau acţiunile de export mai mici comparativ cu contextul lor naţional sunt premisele care stau la baza conceptului de susţinere a economiei locale a teritoriului”, după cum se arată în proiect. Strategia critică lipsa de viziune şi de ajutor din partea autorităţilor pentru mediul de afaceri. „Această percepţie este sporită de lipsa de comunicare şi dialog dintre administraţia locală şi mediul de afaceri”, după cum se arată în document.

Strategia 2014-2020, calcule greşite asupra numărului de locuitori

Strategia pe următorii ani a costat 1600.000 lei şi a fost realizată de SC Intelligent Software Group SRL

 

Din Strategia de Dezvoltare nu lipsesc greşelile, aşa cum au fost şi în cea veche. Una dintre erori face referire la numărul de locuitori din Focşani. Din strategie aflăm că, potrivit INS, la 1 ianuarie 2014, în Focşani trăiau 96.713 locuitori, din care 51,2% femei – 41.297 persoane şi 48,8% bărbaţi – 38.018 persoane. La un calcul simplu reiese că totalul este de 79.315 locuitori în Focşani. Ce se întâmplă cu diferenţa? Nu se ştie. De asemenea, potrivit datelor de la Recensământ, în primăvara lui 2013, în Focşani locuiau 73.868 de persoane, cifră diferită de cea din Strategie. Din document aflăm că oraşul nu are capacitate de regenerare, populaţia fiind îmbătrânită. În 2011, în Focşani, erau cu 22% mai puţini locuitori faţă de 2002, la nivel naţional fiind una dintre cele mai mari scăderi a populaţiei stabile, ca procent, pentru un municipiu.

E nevoie de infrastructură pentru ca investitorii să vină


Documentul actual critică lipsa infrastructurii, spaţiile de joacă şi parcurile limitate şi incapacitatea administraţiei de a impune o viziune arhitectonică unitară în municipiul de pe Milcov

Asemeni vechii strategii, şi în cea nouă se face referire la infrastructura deficitară din Focşani care influenţează în mod negativ domeniul economic. „Pentru atragerea fluxului de investitori este necesară dezvoltarea infrastructurii în oraşe, cât şi în unele comune din judeţ, pentru a le asigura acestora condiţii favorabile”, se arată în Strategia 2014-2020. Documentul îi spulberă visele de preamărire ale baronului PSD Oprişan care promite de ani buni aeroport în Focşani. Realizatorii strategiei spun clar că „municipiul Focşani nu este inclus în direcţiile de dezvoltare a reţelei de aeroporturi din planul de amenajare a teritoriului naţional”. Neţinând cont de faptul că autostrada care urma să traverseze Focşaniul a fost declasată la drum expres, strategia fabulează că „municipiul Focşani va beneficia, în perioada următoare, de acces direct la autostrada Ploieşti-Focşani-Albiţa”, după cum se arată în document, nespecificându-se data exactă când şoferii vor putea intra pe autostradă sau drumul expres, după cum l-a stabilit ulterior Guvernul României.

Câţi km de asfalt sunt în Focşani?

Strategia de 160.000 lei încurcă numărul de locuitori ai oraşului, o chestiune elementară în astfel de acte oficiale

Strategia de Dezvoltare 2014-2020 precizează că Focşaniul ar sta bine la infrastructura rutieră modernizată, în comparaţie cu alte oraşe. Locuitorii cartierelor mărginaşe, aşa cum sunt Sud, Laminorul sau Mândreşti, dar şi cei din centrul oraşului, i-ar putea contrazice cu dovezi indubitabile pe scriitorii strategiei de ne-dezvoltare. Inundarea uliţelor, accidentele de pe căile de acces, cizmele de cauciuc sau lanternele folosite când iluminatul stradal nu funcţionează - acestea sunt realităţile de pe străzile din Focşani. „În 2013, erau 123 km de stradă în Focşani, din care 84% sunt drumuri modernizate (103 km), acest procent crescând cu 11% din 2007 şi se situează peste media naţională de 64% de drumuri modernizate din totalul străzilor orăşeneşti existente în România”, se specifică în strategia de dezvoltare a municipiului pentru următorii ani.

Strategia abundă în greşeli

Greşeli s-au făcut nu numai la capitolul număr de locuitori, dar şi la firme existente. Cei care au elaborat strategia de dezvoltare, cu acceptul factorilor de decizie din Primăria Focşani, vorbesc despre fabrica de mobilă Mopaf SA Focşani ca fiind încă în funcţiune, emiţând pulberi poluante care s-ar încadra, totuşi, în limitele maxime admise de lege. Mopaf a fost închisă de ani buni, după ce a fost preluată de la omul de afaceri Vasile Roşca, platforma fiind lângă ENET. Suprafaţa de teren a fost cumpărată de nişte investitori din Israel pentru a ridica un mall. Criza economică a stricat însă planurile de afaceri, lăsând Focşaniul şi fără fabrică şi fără mall, ci numai cu un teren viran unde iarna se descarcă zăpada adunată de pe străzile din oraş.

Oraşul nu oferă un viitor tinerilor

Strategia de Dezvoltare a Focşaniului stabileşte şi punctele slabe ale oraşului printre care se numără dezechilibrul între dezvoltarea centrului municipiului în comparaţie cu periferia. De asemenea, Planurile Urbanistice Generale elaborate pentru localităţile din aria metropolitană nu sunt corelate şi nu converg către aceeaşi direcţie de dezvoltare. 16% dintre străzile din Focşani nu sunt modernizate, ceea ce conferă oraşului altă bilă neagră. Mobilitatea rutieră este scăzută din cauza semaforizării deficitare, iar unele zone mari din Focşani nu intră în raza de deservire a dotărilor majore precum spital, licee sau şcoli. Oraşul este distrus din punct de vedere arhitectonic, clădirile vechi fiind acoperite de urâţenii aşa numite moderne. Oraşul nu oferă oportunităţi nici tinerilor, în Focşani înregistrându-se o tendinţă de creştere a numărului tinerilor care nu au un loc de muncă, care nu urmează studii sau cursuri de formare şi care tind să ajungă persoane defavorizate. Elaboratorii strategiei mai lovesc administraţia locală şi în punctul spaţiilor verzi, al locurilor de joacă şi al spaţiilor de parcare, care sunt limitate.

Multe ameninţări, puţine oportunităţi pentru Focşani

Oportunităţile pentru municipiu ar rezida din dezvoltarea unei zone industriale/ parc industrial ca centru pentru valorificarea potenţialului vitivinicol al teritoriului. Între ameninţări la adresa Focşaniului, cităm din strategia până în 2020 câteva aspecte identificate de elaboratorii documentului: construcţia haotică a clădirilor noi fără respectarea unei imagini unitare a teritoriului determină aglomerarea municipiului, blocarea traficului rutier, presiune asupra locurilor de parcare existente. Se remarcă, de asemenea, preţurile în continuă creştere ale utilităţilor publice (apă, canalizare, gunoi menajer) care conduc la imposibilitatea de plată şi debranşarea unor categorii defavorizate de cetăţeni. Critici pentru edilul Decebal Bacinschi vin şi pentru eliminarea suprafeţelor de spaţii verzi prin retrocedarea terenurilor, fără menţinerea statutului acestor zone ca spaţii verzi. Focşaniul mai este ameninţat, printre altele şi de numărul mare de câini comunitari şi de lipsa unui dispecerat la care cetăţenii să anunţe eventualele probleme pe care le-ar avea cu maidanezii. Toate aceste probleme, dar şi multe altele, ar trebui rezolvate până în 2020, pentru a putea spera că măcar atunci oraşul de pe Milcov să poată spera la titulatura de oraş european. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
eu si numai eu, acum 3410 zile, 7 ore, 7 minute, 52 secunde
oare cit o sa ne mai lasam pacaliti de mafiotii astia? chiar ne cred timpiti? cind o sa scapam odata de borfasii astia cretini?
cetateanu'', acum 3410 zile, 8 ore, 12 minute, 59 secunde
Acest proiect de dezoltare este facut pe principiul,hai sa mai ciugulim in ban,Numele firmei este sugestiv ales;S.C.Intelligent Software Grup SRL=160.000 lei.Cine este itelligentul acestei firme,acum citeste integral
mm, acum 3409 zile, 23 ore, 16 minute, 17 secunde
firma Intelligent..., nu are nici un angajat si cifra de afaceri este chiar suma incasata de la Primaria focsani
danb, acum 3410 zile, 14 ore, 21 minute, 13 secunde
Respectivul teanc de hartie igienica numit "Strategia de dezvoltare Focsani 2014-2020" nu este decat o alta inginerie a administratiei PSD de a mai subtiliza niste bani publici si a-i baga citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.