Politică

Prezenţă record la vot în Vrancea 56,59 %

Silvia Vrînceanu
12 nov 2014 3164 vizualizări
În judeţul Vrancea, până la ora 19.00 s-au prezentat la vot 180.133 cetăţeni cu drept de vot, reprezentând 56,59 % din totalul cetăţenilor cu drept de vot. În primul tur al prezidenţialelor, la aceiaşi oră se înregistrau 49,25% de voturi, cu aproximativ 7% mai puţin faţă de turul doi.

În judeţul Vrancea, până la ora 16.00 s-au prezentat la vot 142.100 cetăţeni cu drept de vot, reprezentând 44,64 % din totalul cetăţenilor cu drept de vot. În primul tur al prezidenţialelor, la aceiaşi oră se înregistrau 36,36% de voturi, cu 8% mai puţin faţă de turul doi.

Prezenţa la vot la nivelul judeţului Vrancea, până la ora 13.00, a fost de 27,66%, conform datelor oficiale anunţate de BEC. La aceiaşi ora, în primul tur de scrutin, în judeţul Vrancea se înregistra o prezenţă de 21,74.

Peste opt milioane de alegători, reprezentând 44.5% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 16.00, potrivit datelor preliminare actualizate privind prezenţa la vot centralizate la BEC. Prezenţa în primul tur, la aceiaşI oră era de 35,10%. Prezenţa la vot la nivel naţional, până la ora 13.00, a fost de 27,22%, conform datelor oficiale anunţate de BEC, procentul fiind mai mare faţă de primul tur al scrutin, când s-au prezentat la urne până la aceeaşi oră 20,78% dintre alegători. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ, prezenţa la vot până la ora 13.00 a fost de 27,58% în mediul urban şi de 26,72% în mediul rural.

O prezenţă ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele: Ilfov - 32,17 %, Olt - 31,67%, Teleorman - 31,1%, Constanţa - 30,99%, Dâmboviţa - 30,83%. 

O prezenţă scăzută la urne a fost în judeţele: Harghita - 18,43%, Covasna - 19,01%, Satu Mare - 21,49%, Mureş - 22,91%, Maramureş - 22,94%.

Secţiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 2014 s-au deschis, duminică, la ora 07.00, fiind aşteptaţi la vot 18.281.625 de alegători.

"Dragi observatori, mai incet cu imbogatirea, bate la ochi!"

Mai multe organizaţii au fost acreditate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vrancea pentru a observa alegerile care se desfăşoară în judeţul nostru. Înainte de turul doi, Centrul pentru Resurse Civice a solicitat a cinci observatori. Aceeaşi organizaţie neguvernamentală a cerut înainte de primul tur acreditarea a patru persoane. De menţionat că acreditările de la primul tur sunt valabile şi la al doilea. Centrul de Resurse Juridice a acreditate 14 persoane pentru a observa alegerile. De departe, în topul observatorilor din Vrancea conduce Asociaţia Romania Liberală, care a acreditat nu mai puţin de 188 de persoane. Cei de la Centrul pentru Resurse Civice au făcut și primele sesizări. La Odobești, asistații de la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Odobești, așa zisul Cămin Atelier, sunt încolonați câte 15-20 la vot, la Secția de votare nr. 85, sub coordonarea unor îndrumători. Un observator de la Centrul de Resurse Civice a semnalat că aceștia întră adesea cu ei în cabina de vot pentru a le arăta unde să pună ștampila. De precizat că soția primarului din Odobești,membru PSD, este directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului, care are în subordine centrele care se ocupă de asistații din oraș, peste 500 de persoane. Anca Iordan, observator la o sectie de votare din comuna Gugesti spune că observatorii nu sunt văzuți cu ochi buni. "La sectia de votare la care sunt ‪#‎observator‬ presedinta sectiei tocmai mi-a spus ca probabil se plateste foarte bine sa fii observator daca oamenii isi permit sa vina din Bucuresti, sa plateasca drumul si daca e nevoie si cazarea :)). Dragi observatori, mai incet cu imbogatirea, bate la ochi! Intr-un judet ca Vrancea e greu de crezut ca poti face ceva fara un interes financiar bine definit.", a postat Anca pe contul ei de Facebook. Anca Iordan este de loc din Vrancea dar trăiește în București. 

De asemenea, cititorii ne-au semnalat că în județ continuă campania electorală, inclusiv prin intermediul unor microbuze care afișează ostentativ afișele unui anume candidat. 

 

 ‪#‎reporterlavot‬ ‪#‎votcurat‬.

Ora 11.00: Un bărbat  a murit chiar în faţa secţiei de votare

Bătranul în varstă de 76 de ani, din comuna Bîrseşti, şi-a execitat dreptul la vot într-una din secţiile de votare din comună, apoi a ieşit pentru a merge cu maşina spre casă. Acestuia i s-a făcut rău şi a căzut chiar langă autoturism. Martorii au solicitat ajutorul unui cadru medical, dar bătranul era deja decedat, cel mai probabil în urma unui atac de inimă. Poliţiştii fac cercetări la această oră pentru a stabili idenitatea victimei. Un alt incident electoral a avut loc tot în zona de munte a judeţului. În această dimineaţă, procesul electoral a fost înterupt timp de 30 de minute, în condiţiile în care ştampilele de control a două secţii de votare din comuna Tulnici au fost inversate. Situaţia a fost remediată, iar procesul de vot s-a reluat. (Dan CHIRIAC)

Vrancenii s-au prezentat în număr mai mare de vot

Prezenţă record în Vrancea la ora 13: Prezenţa la vot la nivelul judeţului Vrancea, până la ora 13.00, este de 27,66%, conform datelor oficiale anunţate de BEC. La aceiaşi ora, în primul tur de scrutin, în judeţul Vrancea se înregistra o prezenţă la vot de 21,74 %.

 Prezenţă record în Vrancea la ora 10: Numărul vrancenilor care s-au prezentat la vot este mai mare decat în turul 1, potrivit primelor informaţii care au apărut. Astfel, în primele trei ore de vot au votat 27.383 de alegători, dintr-un total de 318.292. Procentul celor care au votat este de 8,6%, în timp ce în urmă cu două săptămani prezenţa a fost de 7,09%. Este vorba de o creştere de circa 1,5% a prezenţei, despre care nu se ştie încă de unde provine. Datele definitive privind prezenţa la vot la ora 10.00 vor fi date publicităţii de Biroul Electoral Central la ora 11.30. Din experienţa de pană acum, alegătorii din rural votează în număr  mai mare dimineaţa.

Citește tot ce trebuie să știi despre votare!

Peste 318.000 de vrânceni cu drept de vot sunt chemaţi să aleagă preşedintele astăzi, între orele 7.00 și 21.00, în cele 358 de secții de votare din tot județul Vrancea. Ziarul de Vrancea vă va ține la curent cu evenimentele pe tot parcursul zilei alegerilor predizențiale. Fiți și voi cu ochii pe vot!

În ziua alegerilor puteți sesiza nereguli în procesul electoral scriindu-ne pe forumul ziarului, trimițând un mesaj pe adresa de e-mail redactia@ziaruldevrancea.ro, pe pagina EchipaZiaruldeVrancea și folosind hashtagul #votcurat pe Facebook.  Dacă vreți să ne sesizați telefonic, iată numerele noastre 0237/237777 sau 0723164635.


Ce trebuie să știi în ziua votului


Declarația pe propria răspundere poate fi descărcată de aici. Dacă votați în străinătate sau în altă localitate decât cea de domiciliu, puteți printa mai multe exemplare pentru a le avea în caz de nevoie la secția de vot!
Verificați aici secțiile de votare: din țară și din diaspora).

 Delimitarea secțiilor de votare din Vrancea

Vrâncenii au la dispoziţie o metodă on-line de verificare a secţiei la care sunt arondaţi, în vederea participării la turul doi de scrutin pentru alegerea preşedintelui României. În cazul în care nu aţi fost la turul I şi nu ştiţi unde puteţi vota, puteţi verifica acest lucru la registrulelectoral.ro. De aici, urmăriţi paşii prezentaţi la adresă şi vi se va indica secţia de care aparţineţi. În urma introducerii codului de validare afişat pe ecran veţi afla numărul secţiei de votare la care sunteţi arondat, sediul acesteia, precum şi delimitările aferente acesteia”, se arată în informarea Primăriei Focşani.


Dacă sesizați o fraudă electorală, dacă cineva oferă mită alegătorilor în preajma dumneavoastră sau dacă nu a încetat campania electorală este foarte important să sesizați poliția la numărul unic de urgență 112 pentru ca un agent constatator să constate contravenția sau infracțiunea, altfel nu va fi luată în considerare. Fotografiază și filmează dacă ai ocazia! Înregistrările de acest gen pot constitui probe.

Dacă sunteți observator desemnat din partea organizațiilor civice nu vă lăsați intimidați de conducerea secțiilor de votare. !!! Atenţie: în conformitate cu prevederile în vigoare în acest moment „47 (10) La biroul electoral al secţiei de votare, persoanele acreditate pot staţiona numai în spaţiul stabilit în acest sens în sala de votare de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.”


Într-un document atașat acestui articol găsiți un manual al observatorului realizat de Asociația ProDemocrația.


Intră aici pentru a vedea care sunt infracțiunile și contravențiile din ziua votului

Dacă vrei să afli dacă a votat cineva în locul rău, timiteți o solicitare de informație către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și întrebați dacă există în dreptul CNP-ului dumneavoastră o semnătură pe listele electorale. În baza Legii 544/2001, a liberului acces la informații, instituția este obligată să vă răspundă în termen de 10 până la maximum 30 de zile, dacă este prea asaltată de solicitări. Dacă răspunsul la prima întrebare este afirmativ, faceți o altă cerere pentru obținerea unei copii după acea filă unde apare semnătura dumneavoastră. Pe baza acestei copii puteți face o plângere penală pentru fals în înscrisuri oficiale și fraudă electorală. Ambele cereri pot fi trimise pe email. Aici aveți datele de contact Autoritatea Electorală Permanentă, Adresa: Str. Stavropoleos, Nr. 6, Bucureşti, Sector 3, 030084, Fax: 021.310.13.87, Email: office@roaep.ro.

 Nu uitați, astăzi este o zi mare, astăzi votăm, astăzi România este responsabilă! Votează pentru siguranţa ta!

Pentru că în jur de 35.000 de vrânceni se află în Italia, aveți mai jos lista secțiilor de votare organizate în Italia, Malta și San Marino. Secţiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale româneşti din străinătate, dar şi în alte locaţii. Dacă votați în străinătate, nu ezitați să împărtășiți cu noi experiența de la vot pe forum. Vă mulțumim!

 
1 ITALIA Roma 1 Via del Serafico 69, 00142 Roma
2 ITALIA Roma 2 Piazza Jose de San Martin 1, 00197 Roma
3 ITALIA Roma 3 Piazza Jose de San Martin 1, 00197 Roma
4 ITALIA Frosinone Piazza VI Dicembre, 03100 Frosinone
5 ITALIA Ladispoli Piazza Giovanni Falcone nr.1
6 ITALIA Palestrina Via Colle Girello 2/ Via Prenestina Nuova 111
7 ITALIA Tivoli Piazza Palatina 1, 00019, Tivoli
8 ITALIA Napoli Via De Giaxa 5, 80144 Napoli
9 ITALIA Perugia Strada S. Lucia 2, 06125 Perugia
10 ITALIA Pescara Viale Bovio 466, 65124 Pescara
11 ITALIA Cagliari Via Roma 145
12 ITALIA Ostia Via della Stazione Vecchia, 00122 Ostia
13 ITALIA Bologna Via Guelfa 9, 40138, Bologna
14 ITALIA Florenț a Viale Guidoni 174, 50127
15 ITALIA Arezzo Piazza Fanfani 5, 52100
16 ITALIA Grosseto Via Unione Sovietica 46, 58100
17 ITALIA Livorno Scali Finocchietti 4, 57123
18 ITALIA Ancona Via Scrima 19, 60126
19 ITALIA Milano 1 Via Gignese 2, Milano
20 ITALIA Milano 2 Via Gignese 2, Milano
21 ITALIA Brescia Casa Delle Associazioni, Via Cimabue 16
22 ITALIA Bergamo Largo Roentgen 2
23 ITALIA Mantova Piazza Diaz 38, Formigosa
24 ITALIA Trento Circoscrizione Di Gardolo, Piazzale Lionello Groff 2
25 ITALIA Trieste 1 Via Udine 11, 34132
26 ITALIA Trieste 2 Via Udine 11, 34132
27 ITALIA Veneț ia Campo Santa Fosca Cannaregio 2214, 30121
28 ITALIA Treviso Via Pietro Bembo 79, 31011 Asolo (TV)
29 ITALIA Verona Piazzetta San Pietro Incarnario 3
30 ITALIA Padova Via Diego Valeri 17/19
31 ITALIA Udine Via Pradamano 21
32 ITALIA Torino Via Ancona 7
33 ITALIA Alessandria Via Porri 8
34 ITALIA Cuneo Viale Lentrum 7
35 ITALIA Novara Via Monte San Gabrielle 19/C
36 ITALIA Vercelli Via Gallileo Ferraris (adiacent Catedralei Sant'Andrea
din Piazza Roma 35)
37 ITALIA Aosta Piazza Emile Chanoux 8 - Sala Hotel des Etats
38 ITALIA Genova Via Casaregis 50/15
39 ITALIA La Spezia Largo Vivaldi (Centro Civico Nord)
40 ITALIA Sanremo Corso Cavallotti 92
41 ITALIA Catania Via Misterbianco 1
42 ITALIA Canicatti Via Petrella 15
43 ITALIA Reggio Calabria Via Sant’Anna, Secondo Tronco
44 ITALIA Bari Via Paolo Aquilino 3
45 ITALIA Foggia Viale Candelaro 102/B
46 ITALIA Varese Via Pergine 6
47 ITALIA Sondrio Largo Sindelfingen
48 ITALIA Lecco Via Seminario 39
49 ITALIA Como Via Grandi 21
50 ITALIA Fermo Via Giuseppe Mazzini 4, 63900
51 ITALIA Cosenza Via Roberto Caruso (fostă Via Bengasi) 1
52 MALTA La Valletta 60 South str., Valletta, 11 Malta
53 R. S. MARINO San Marino Via Valle di Marco 4, San Marino
.

 

Copiază provocarea și posteaz-o pe rețelele sociale pentru a vă invita rudele, prietenii și cunoștințele la vot. Cu cât votăm mai mulți, cu atât riscul de fraudă electorală este mai mic.


 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
dkgnnkrmx, acum 3396 zile, 19 ore, 45 minute, 58 secunde
<b><a href=http://roadready.biz//canada-goose-chicago/Canada-goose-canada-goose-branta-vestibular-rehabilitation-sale236.html>canada goose branta vestibular rehabilitation</a> citeste integral
, acum 3447 zile, 16 ore, 8 minute, 8 secunde
Speranta este si la noi, daca iesim la vot. Viceprimaru di com. Golesti este prezent la masa comisiei la Sectia de la scoala. Pesemne din respect ....... sau poate de frica........ sau poate asa i s-a citeste integral
Cris, acum 3447 zile, 19 ore, 41 minute, 45 secunde
Hai la vot. Ma emotioneaza cind vad romani ca stau la coada sa voteze. E prima data cind vad ca se sta la coada pentru un drept civic. Bravos, speranta este la voi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.