Politică

Pomeni electorale sau cum Guvernul devine generos înainte de alegeri

Ziarul de Vrancea
13 nov 2014 4751 vizualizări
Nicio mamă din Vrancea nu a fost amnistiată de ordonanţa premierului Ponta, folosită ca subiect în campania electorală u profesorii s-au trezit în cont cu 700 de lei înainte de alegeri, bani pentru care li se cere socoteală în…. 2015 u ca atare, mulţi se tem să se atingă de banii intraţi în cont u poliţiştii se miră şi ei că au primit banii pe haine pentru 5 luni, după ce ani de zile li s-a zis că bugetul de stat este sărac şi nu le poate oferi condiţii bune de muncă u şi pachetele cu alimente, finanţate cu 98 de milioane de euro din bani europeni, sunt folosite de Guvern în scop electoral

Amnistierea mamelor care au avut curajul să încaseze venituri suplimentare de câteva sute de lei pe lună, deoarece banii daţi de stat nu le ajungeau pentru a-şi creşte copiii, este una dintre minciunile electorale marca Victor Ponta. Anunţată cu mare tam-tam pe toate televiziunile, aministerea mamelor s-a dovedit o gogoaşă. Niciuna dintre mamele din Vrancea nu a beneficiat de această aşa-zisă aministiere, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vrancea. Guvernanţii au dat o ordonanţă de urgenţă, dar au găsit în aceasta o găselniţă, astfel încât de fapt de ea să nu beneficieze mamele. Astfel, de prevederile OUG nr. 44/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenţă socială, scutite de la plată sunt doar mamele care au încasat sumele din indemnizaţia pentru creşterea copilului calculate eronat de către unii funcţionari. Aşteptată de toate mamele, ordonanţa Guvernului Ponta nu a fost decât una dintre minciunile electorale ale candidatului PSD la preşedinţia statului. Mamele care au depus cereri la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţia Socială (AJPIS) au primit răspunsuri negative, iar cele care au sperat în scutirea de la plată a unui drept încasat în urma unor venituri plătite legal ani la rând la stat, au avut parte de o surpriză din partea Finanţelor.

În loc de amnistie se plătesc dobânzi şi penalităţi de întârziere

În Vrancea sunt 75 de părinţi care au fost notificaţi să restituie banii la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, din care 51 beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi 24 beneficiari de stimulente pentru creşterea copilului. Potrivit aceleeaşi ordonanţe, sumele cu titlu de beneficii de asistenţă socială constatate ca prejudicii/plăţi nelegale din fonduri publice nerecuperate până la data de 27 iunie 2014 se recuperează în termen de 180 de zile de la această dată. După expirarea termenului de 180 de zile, sunt calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, potrivit Codului de Procedură Fiscală. Aşa se face că zilele acestea mamele s-au trezit acasă cu somaţii de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, semnate de Ioan Chicoş,prin care trebuie să restituie banii în termen de 15 zile. “Dacă în termen de 15 zile de la primirea prezentei somaţii nu veţi achita sumele menţionate pentru care termenul legal de plată a expirat sau nu veţi face dovada stingerii acestora, se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită”, se arată în somaţia semnată de Ioan Chicoş.

Cadrele didactice, altă categorie minţită de Guvern

După ce ani la rând sindicatele din învăţământ au strigat către guvernanţi că salariile sunt mici în comparaţie cu munca depusă la catedră, iar răspunsurile au fost aceleaşi: nu sunt bani pentru majorări salariale, actualul guvern a găsit fonduri pentru a plăti un drept câştigat de profesori în urmă cu câţiva ani, cunoscut sub denumirea de “suta de euro”. Suspectă este graba cu care dascălii au fost chemaţi vinerea trecută la şcoală pentru a completa un formular care să certifice încasarea unei sume de 700 lei. Banii au fost viraţi miercuri în contul fiecărui cadru didactic vrâncean, aproape 4 mii în total, chipurile, în urma unui proiect european. Profesorilor li s-a promis că nu li se vor cere justificări pentru modul în care sunt cheltuiţi aceşti bani, ori metodologia, ajunsă în şcoli zilele trecute, spune altceva: banii au ca scop formarea profesională. Cu alte cuvinte, cadrele didactice vor trebui să cheltuiască banii exclusiv pe cursuri de formare profesională, în perioada ianuarie – iunie 2015. Unii profesori spun că se tem să se atingă de bani pentru a nu fi obligaţi să-i restituie cu dobandă.

Angajaţii din Sănătate, momiţi cu 100 de lei în plus la salariu

Promisiuni sunt şi pentru angajaţii din sistemul sanitar şi cei din asistenţă socială, de la 1 ianuarie 2014, că vor primi 100 de lei în plus la salariu. De această „pomană electorală” vor beneficia aproape 3.000 de salariaţi din Vrancea, majorarea fiind decisă în ultima şedinţă de Guvern. Hotărârea a fost luată şi după ce sindicaliştii din Federaţia „Sanitas” au ameninţat că ies în stradă dacă lucrurile nu se vor schimba în sistem. Conform ordinului publicat în Monitorul Oficial, prin sistemul sanitar se înţelege unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale zonale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, personalul din reţeaua de medicină şcolară şi asistenţă medicală comunitară, precum şi alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice.

S-au găsit bani şi pentru persoanele cu handicap

Şi pentru persoanele cu handicap se pare că s-au găsit bani, după ce ani de zile au fost lăsate să se zbată în mizerie. A fost modificată legea care prevede majorarea  indemnizaţiilor şi a bugetelor lor complementare, iar aceasta îşi va produce efectele tot cu data de 1 ianuarie 2015. De la această dată, indemnizaţia lunară pentru persoanele cu handicap grav vor creşte de la 202 de lei la 234 de lei, indiferent de venituri, iar indemnizaţia pentru persoanele cu handicap accentuat va creşte de la 166 de lei la 193 de lei. Totodată, bugetul personal complementar lunar va fi majorat de la 91 de lei la 106 lei pentru persoanele cu handicap grav, de la 68 de lei la 79 de lei pentru persoanele cu handicap accentuat şi de la 33,5 lei la 39 de lei pentru persoanele cu handicap mediu. În Vrancea, sunt în acest moment aproape 18.000 de persoane încadrate într-un grad de handicap, de la care premierul candidat Victor Ponta speră ceva voturi. Cele mai multe dintre aceste persoane, aproape 10.000, sunt încadrate în gradul accentuat, şi aproape 5.000 persoane sunt în gradul grav.

Banii de haine pe cinci luni şi 25 la sută din personal avansat în grad

Ministerul Afacerilor Interne din România promite o măsură aproape fără precedent în rândul poliţiştilor din ţară. Un sfert din oamenii legii din ţară ar urma să fie avansaţi în grad la excepţional, în perioada următoare. Poliţiştii au fost puşi să completeze actele necesare pentru demararea procedurii de avansare, dar unii dintre ei au încă temeri că acest lucru nu se va întâmpla şi că totul nu este doar o promisiune pentru alegerile de duminică. Mai mult, deşi au salariile îngheţate încă din anul 2010, poliţiştii au primit luna trecută restanţele din banii pentru ţinuta de serviciu.  “S-au primit restanţele pe vreo 4-5 luni, după ultimul salariu. Nu e o sumă fixă, în funcţie de uniformă. Unii doar şi-au completat necesarul. Problema este însă că nu există o lege a salarizării. S-au îngheţat salariile la nivelul celor din 2010. La fiecare poliţist se mărea salariul la o periodă de vechime, de 10-15-20 de ani, cu un anumit coeficient. De atunci, niciun poliţist care a îndeplinit această vechime nu a mai primit mărirea de salariu. De aceasta au beneficiat doar cei care au îndeplinit vechimea până în 2010. La fel stau lucrurile şi cu salariu de merit, dar şi cu cel de excelenţă. Cei care l-au primit în 2010 continuă să-l ia şi în prezent. Probleme sunt şi cu sporul de studii superioare. S-a vehiculat idea că l-au primit toţi subofiţerii care au studii superioare. De fapt e vorba de un număr foarte mic, în special cei care l-au pierdut prin desfiinţarea Secţiilor de poliţie şi revenirea la posturi. Acest spor se dă în numite condiţii, doar cu aprobarea şefului direct. Din 2010 stăm cu acelaşi salariu, nu există o lege a salarizării. Acest lucru face să existe o inechitate. Cei care au avut noroc în 2010 iau salariile de atunci, dar nu e normal să plăteşti un om după noroc. Nu poţi motiva oamenii, de multe ori, poliţiştii spun să se ducă (în acţiuni - n.r.) cel cu spor. S-a pus problema să se plătească zilele de la final de săptămână şi sărbătorile legale. Au întors-o şi ne dau liber lunea sau marţea. Nu se compară să stai acasă cu familia de Paşti sau de Crăciun cu o zi de luni sau marţi liberă. Nu e uşor să accepţi situaţia, trebuie să existe un stimulent”, ne-a spus Ciprian Grosu, vicepreşedinte Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – filiala Vrancea. Acesta ne-a confirmat că Poliţia Română ar putea să ia o măsură fără precedent. “Ni s-a propus ca 25 la sută din personal să fie avansat în grad. Unii poliţişti au început să completeze actele necesare. Şi nu numai la noi, şi la jandarmi. Vom vedea dacă acest lucru se va întâmpla!”, ne-a mai precizat  Ciprian Grosu.

Bani găsiţi şi pentru jandarmi

O surpriză au primit şi lucrătorii Inspectoratului de Jandarmi. În această lună, jandarmii au primit sumele restante pentru echipament. Pentru că în luna aprilie s-a modificat modul de acordare a acestor bani, şefii de la Bucureşti au decis să acorde aceste sume lunar. Jandarmii trebuiau să primească banii restanţi pentru lunile ianuarie, fabruarie şi martie. Şi... s-au găsit fonduri înainte de alegeri. „Luna aceasta s-au virat sumele restante pentru lunile ianuarie, februarie şi martie”, a precizat plutonierul adjutant Adrian Costescu, purtătorul de cuvânt al IJJ Vrancea.  (M. VLĂDESCU, R. MANOLACHE,  D. CHIRIAC)

PSD intră în Cartea Recordurilor cu cea mai mare pomană din istoria omenirii: 3,5 milioane de pachete

Mălai, făină, ulei, pentru un vot în plus

3,3 milioane de oameni, cu 500.000 mai mulţi decât în 2013, vor primi, până la finalul anului, pachete cu alimente finanţate cu 98 de milioane de euro din bani europeni. Cu toate că instituţiile europene au stabilit cadrul legislativ pentru acordarea acestui ajutor anual încă din 3 aprilie, în România, Guvernul a declanşat licitaţia abia pe 20 septembrie. Pachetele, care vor ajunge astfel cel mai probabil în luna decembrie la cei cu venituri foarte mici, au fost anunţate, prin operaţiunea "Cuponiada", înainte de alegeri. Concret, Guvernul a tipărit prin Imprimeria Naţională cupoane nominale pe care le trimite prin Poşta Română, ca o promisiune şi o garanţie pentru fiecare dintre beneficiari că vor ridica 6 kg de făină albă, 6 kg de mălai, 800 g de paste, 4 litri de ulei, 4 kg de zahăr şi 24 de conserve, doar cu buletinul, după alegeri. Chiar dacă banii vin de la Bruxelles în proporţie de 85%, Guvernul Ponta îşi pune numele şi sigla pe acest cupon de nu mai puţin de patru ori, invocând pe verso, ca sursă de finanţare, bugetul de stat chiar înaintea Fondului de Ajutor European. (D. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
cristina - pt emy, acum 2936 zile, 13 ore, 25 minute, 1 secunda
Emy, tu nu prea vezi lucrurile per ansamblu. Bani SUNT si VOR FI intotdeauna. NU amesteca lucrurile. Daca nu ar fi avut fondurile necesare, sa fii sigur ca nu ar fi dat acesti bani (700 lei). Dar citeste integral
cristina - pt xoy, acum 2936 zile, 13 ore, 31 minute, 46 secunde
Asta era si ideea. Pomana electorala marca PSD.. Asta semnifica acea lumanare plasata sugestiv in imagine, sau mai bine zis 'PE' Imaginea pachetelor de faina. Combinatia cu fotografia lui citeste integral
yulicos, acum 2936 zile, 16 ore, 28 minute, 24 secunde
toti sunteti o apa si pamant niste mincinosi si hoti ,cu promisiuni si atat nimic alceva ,fie monitoru sau zdv sau iohanis sau ponta ,niste milogi si cersetori care se agata de un simplu vot, rusine citeste integral
ela, acum 2937 zile, 17 ore, 40 minute, 28 secunde
dupa cite vad acest ziar este O MARE RUSINE ptr acest judet si ptr tara, .......nu se poate asa ceva , va rog sa fiti impartiali daca sunteti ziaristi - sau ma insel? postati mesajul anterior va citeste integral
ela, acum 2937 zile, 18 ore, 12 minute, 12 secunde
va caracterizeaza o rautate si o ura de nedescris pe toti sustinatorii lui IOHANIS.........nu va-ti intrebat ce a facut BASESCU si cei pe care ii sustineti acum cu banii pe care I-a retinut de la tot citeste integral
MARIA, acum 2937 zile, 10 ore, 23 minute, 20 secunde
PE MINE PONTA M-A DAT AFARA AM 48 DE ANI CINE MA MAI ANGAJEAZA? FAIMOASA OUG 77/2013. EU SI FAMILIA MEA VOTAM IOHANIS!!!!!
George, acum 2937 zile, 23 ore, 12 minute, 45 secunde
Sunt focșănean, dar când ma uit in jur la nevertebratele care susțin in continuare odiosul regim pesedist mi se face sbarba... O sa avem președintele pe care il merita oamenii...
emy, acum 2937 zile, 21 ore, 38 minute, 32 secunde
eu chiar sper sa ai dreptate ca sa-i pot vedea pe toti plangandu-si in pumn, sa-i vad cum mor de foame pe aia care s-au vandut acum pe vise deserte si nimic.
microbistul, acum 2938 zile, 4 minute, 42 secunde
ARGUMENTE -bani dati inainte de alegeri,mame,profesori,ajutoare sociale,primari in barca puterii,bani la salariati din medicina si posta,cas redus la firmele lor, parc citeste integral
vlad, acum 2938 zile, 26 minute, 43 secunde
Sunteți disperați ! Simțiți că vă fuge pământul de sub picioare ! Vă bateți joc de prestigiul unui ziar !
vlad, acum 2938 zile, 30 minute, 34 secunde
De ce ștergeți postările ?
Bianca, acum 2938 zile, 1 ora, 7 secunde
Victor Ponta președinte!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.