Politică

De ce votează vrancenii corupţi şi incompatibili

Silvia Vrînceanu
12 nov 2014 3502 vizualizări
Vrâncenii nu sancţionează corupţia la vot, astfel nu se explică de ce alegătorii votează la fiecare ciclu electoral aceeaşi oameni cu probleme penale şi de integritate u echipa PSD din Vrancea, cea care luptă acum din răsputeri pentru a-l scoate pe Ponta preşedinte, are serioase probleme de natură penală şi nu numai u deputatul Nica are o sentinţă definitivă de colaborator al Securităţii, Oprişan şi Mitrea sunt inculpaţi în dosare de corupţie, în vreme ce deputatul Roman şi vicele Necula de Focşani au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate

Doi deputaţi care s-au “împiedicat” de justiţie, altul declarat incompatibil de ANI, un preşedinte de CJ şi de partid judecat pentru corupţie şi un viceprimar incompatibil la prima instanţă, toţi din curtea PSD, sunt cei care  “garantează” candidatura la preşedinţia României a actualului premier Ponta. Sunt oamenii care încearcă să convingă electoratul să-i aleagă. Şi chiar o fac, de vreme ce mereu obţin în jur de 50 % din opţiunile electoratului vrâncean. Pănceanul Ciprian Nica, ales deputat PSD în buricul Focşaniului, nu are nicio jenă în a îndruma alegătorii la vot, chiar dacă a fost declarat colaborator al fostei Securităţi printr-un verdict al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Deputatul “Bratosin”, după numele conspirativ, a contestat fără succes notele informative pe baza cărora Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) l-a declarat colaborator al poliţiei politice a regimului comunist. Potrivit CNSAS, în timp ce studia la liceu, Nica a semnat cu Securitea “pentru a asigura supravegherea mediului de elevi” şi a dat note informative despre colegii care ascultau postul de radio Europa Liberă, cunoscut pentru disidenţii români care lucrau acolo. Adevărul a ieşit la iveală atunci când deputatul notar a decis să intre în politica mare, după mai multe mandate de consilier şi lider al PSD Panciu. “Nu mi-e ruşine. Chiar mă onorează remarca Securităţii «bun la învăţătură, jovial, prietenos»”, a declarat Nica după verdict. Deputatul deţine un rol cheie la Camera Deputaţilor, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comisiei Juridice. În actualul mandat s-a remarcat ca vârf de lance în ceea ce s-a numit "Marţea neagră din Parlament", un asalt asupra statului de drept, în urma căruia s-ar fi dorit mutilarea Codului Penal, în folosul clientelei politice. Este vorba despre schimbările operate pe ascuns de aleşi în „marţea neagră“  din 10 decembrie 2013. Atunci, deputaţii au amputat articolul 147 din Codul Penal şi i-au exclus din categoria de „funcţionar public“  pe preşedintele ţării, parlamentarii şi persoanele care practică meserii liberale (notari, avocaţi, executori judecătoreşti), adăugând că aceştia răspund penal, civil sau administrativ în baza legilor speciale după care funcţionează. Numai că legile invocate nu prevăd sancţiuni penale pentru cei vizaţi. Noroc cu Curtea Constituţională care a anulat votul din parlament, la presiunile partenerilor din SUA şi UE.

Afacerile cu păduri au “tranzitat” notariatul deputatului Nica

Deputatul Ciprian Nica, declarat colaborator al fostei Securităţi, într-o imagine de campanie

 

O afacere deosebit de profitabilă pentru câţiva “întreprinzători” din Vrancea a trecut “cu folos” prin biroul notarial de la Panciu al deputatului Nica. Retrocedarea şi vânzarea a circa 700 de ha de pădure se pare că ar fi în atenţia procurorilor anticorupţie, după ce Direcţia Silvică ar fi sesizat unele nereguli cu privire la modul în care au fost obţinute aceste suprafeţe. Afacerea Scolopax a ajuns pe masa judecătorilor după ce DNA a dispus trimiterea în judecată a  soţilor Dragoş şi Mariana Lipan Secu, administratorii societăţii, pentru luare de mită şi spălare a banilor. Firma a anunţat la începutul anului vânzarea de urgenţă a celor 32.500 ha de pădure, din care cea mai mare suprafaţă, respectiv 13.630 ha, se află în Vrancea. Scolopax a cumpărat de la procuratorii noştri, acum câţiva ani, suprafeţe întinse de pădure. Procuratorii achiziţionaseră pădurile de la foştii proprietari, la preţuri “speciale”. În iulie 2006, câţiva procuratori celebri din codrii Vrancei (Ion Alexe – consilier judetean PD,  Nicuşor Cosor, soţii Scânteianu, actualul sef al ITRSV, Alexandru Lefter şi soţia sa) au cumpărat peste 700 de hectare de pădure în Cîmpuri. După câteva zile, întreprinzătorii din grupul “Enigma” găsesc un cumpărător,adică societatea din Braşov. Iar actele notariale au fost încheiate prin intermediul a două cabinete notariale, printre care şi cel al deputatului Nica. Care a obţinut în urma acestei tranzacţii, aşa cum rezultă din documente, nu mai puţin de 250.204 lei, echivalent a aproximativ 73.800 euro, în urma celor patru contracte încheiate în perioada ianuarie-iunie 2007.    


Preşedintele “penal” al CJ Vrancea

La rândul său, Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, este principalul inculpat din dosarul de corupţie de la Judecătoria Cluj Napoca, ajuns la termenul nr. 34, fără a se pronunţa măcar o sentinţă. Oprişan a pozat mereu într-o victimă a "regimului Băsescu", spunând că este persecutat de DNA cu privire la modul în care a cheltuit 1,9 milioane de dolari pentru lucrări de pietruire a drumurilor din judeţ realizate doar pe hârtie. În iunie 2006, Oprişan a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, decedat în 2012, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a CJ, la acea vreme. Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie numită de Oprişan ar fi încredinţat lucrări unor firme neeligibile, banii alocaţi de Ministerul Transporturilor provenind dintr-un împrumut extern. Alte acuzaţii se referă la achiziţia hotelului ruinat "Căprioara, cu bani de la Guvern, dar fără ştirea consilierilor judeţeni, pentru că se află în vecinătatea proprietăţilor familiei sale, dar şi la alte sume cheltuite fără niciun respect pentru banul public. Dosarul de corupţie se judecă pe fond la Cluj, având termen pe 4 decembrie. Oprişan este autorul şi altor “golănii” cu banul public, însă a scăpat mereu "la limită" de braţul legii pentru că şi-a construit în timp un sistem de protecţie cu ajutorul unor funcţionari uşor de controlat.

Condamnatul Miron Mitrea

Pe 15 octombrie 2014, Înalta Curte de Justiţie a decis o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care deputatul PSD de Vrancea Miron Mitrea, primul protector al lui Oprişan în PSD, a fost judecat pentru fapte de corupţie. În acest dosar, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 - 2004, este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menţine pe Irina Jianu în fruntea Inspectoratului de Stat în Construcţii, în timpul guvernării PSD. Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea. Judecarea dosarului a început în 25 octombrie 2013, la instanţa supremă, dar decizia nu este definitivă. Procurorii au arătat că lucrările de construcţii, amenajare şi dotare au fost executate de patru societăţi din Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea."Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică, Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", au precizat procurorii. Mitrea reprezintă Vrancea în Parlament din anul 1996, ca deputat sau senator, dar vine foarte rar în judeţ.


Incompatibilii

Deputatul PSD de Adjud, Victor Roman, a fost declarat incompatibil de către ANI la finalul anului trecut, deoarece ar fi deţinut, între 2012 şi 2013, atât funcţia de deputat, cât şi funcţia de administrator – preşedinte al Consiliului de Administraţie la SC AgroService Adjud SA. ANI a apreciat că deputatul nu a menţionat în declaraţiile de interese funcţiile din cadrul firmei. Victor Roman a precizat că decizia ANI a fost una eronată întrucât, la data la care a devenit parlamentar, depusese deja cererea la Registrul Comerţului pentru a fi înlocuit din ambele calităţi deţinute la AgroService SA Adjud. Acesta a obţinut anularea deciziei ANI la prima instanţă, însă sentinţa a fost contestată la ÎCCJ. De ani buni, firmele controlate de deputatul de Adjud s-au abonat la contracte “grase” pe bani publici pentru asfaltarea de drumuri şi realizarea lucrărilor de deszăpezire. Doar anul acesta, au contractat lucrări a căror finanţare se ridică la 4.5 milioane euro în Vrancea şi Bacău.

ANI  dat decizie de incompatibilitate şi în cazul lui Gabriel Necula, cel care i-a preluat în campanie principalele atribuţii primarului decorativ Decebal Bacinschi. Potrivit ANI, „Ionel Gabriel Necula s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 ianuarie 2010 - 09 iulie 2012, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia publică de Director la Camera Agricolă Judeţeană Vrancea, cât şi funcţia de administrator al SC NIGARO SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003. Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 03 iulie 2012, întrucât, simultan cu funcţia de viceprimar al Municipiului Focşani, deţine şi funcţia de administrator al SC NIGARO SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se arată în decizia ANI. Curtea de Apel Galaţi a respins contestaţia depusă de Necula, dar soluţia nu este însă definitivă. Necula are emoţii pentru că, dacă va pierde, va trebui să plece din primărie. Speranţa penalilor din PSD este însă să se menţină la putere, astfel încât să-şi rezolve problemele, inclusiv prin modificarea legii. DNA a intrat pe fir şi a descoperit că PSD ţine la sertar legea amnistiei în Parlament pentru a o promova în apărarea baronilor penali. Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova discutau, conform unor stenograme ale DNA, despre adoptarea acestor modificări legislative în favoarea "albirii" condamnaţilor din partid. (Gabriel SAVA)

Documente care arata citi bani a luat Ciprian Nica de la "toporatori"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
avram, acum 3451 zile, 9 ore, 16 minute
Revolutia anticomunista nu s-a incheiat! Pe 16 noiembrie e ultimul ei act !!!
stroe vasilica, acum 3451 zile, 16 ore, 33 minute, 6 secunde
TOTI,EXCLUSIV TOTI,PSD!!NUMAI SI NUMAI P S D!!!!!
stroe vasilica, acum 3451 zile, 16 ore, 34 minute, 46 secunde
cititi in ,,adevarul.roInews,politica-opt motive pentru care victor ponta nu castiga alegerile...SEMNAT :STEFAN VLASTON!!! O LISTA CU 37 CORUPTI,PENALI,PUSCARIABILI SI CERCETATI PENALI DIN GUVERN SI citeste integral
Ioana, acum 3451 zile, 16 ore, 52 minute, 36 secunde
Stiti de ce votam coruptii si incompatibilii?, de lasi.
ioan, acum 3451 zile, 17 ore, 12 minute, 24 secunde
-este a treia oara cand postez opinia, nu mai cenzurati, nu am scris nimic injurios.Va multumesc . - voteaza pentru ca asa este legea -legea se respecta in toate tarile democratice spre care vrem sa citeste integral
ioan, acum 3451 zile, 18 ore, 24 minute, 49 secunde
- voteaza pentru ca asa este legea -legea se respecta in toate tarile democratice spre care vrem sa ne apropiem.Prezumtia de nevinovatie este pana la o decizie judecatoreasca definitiva si citeste integral
, acum 3451 zile, 19 ore, 25 minute, 13 secunde
Am certitudinea ca daca vin la putere cei din alianta PSD-ului, atunci o sa cunoastem si coruptii adversarilor lor. Nu este nici un partid imaculat,pur,intangibil,cu oameni cinstiti si nu corupti. citeste integral
gheorghe silvestrovici, acum 3452 zile, 3 ore, 13 minute, 45 secunde
APEL PENTRU REFORMA CLASEI POLITICE CORUPTE CU TOTII LA VOT! ! NU MAI STATI ACASA NU VOTATI CORUPTII SI HOTII ! NU SUNTEM NICI RATATII,NICI NEVOLNICII EUROPEI! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.