Politică

Cum s-au "tocat" banii Focşanilor la Festivalul Bachus 2014

Iulia Crețu
11 nov 2014 3577 vizualizări
Pentru ediţia din acest an a Festivalului Viei şi Vinului, municipalitatea a alocat 3 miliarde lei vechi, iar Consiliul Judeţean Vrancea alte 7 miliarde lei vechi u Primăria Focşani susţine că habar nu are câţi bani s-au strâns din închirierea spaţiilor pe domeniul public pentru meşteşugarii şi comercianţii de chinezării care au venit la Bachus u de asemenea, deşi a alocat 3 miliarde lei vechi, municipalitatea nu ştie ce beneficii au avut podgorenii vrânceni după festival, trimiţându-ne exclusiv la CJ

La solicitarea Ziarului de Vrancea, Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei” a făcut public devizul de cheltuieli de la ediţia din acest an de la Festivalul Viei şi Vinului, care s-a desfăşurat luna trecută. Sărbătoarea lui Bachus din acest an s-a desfăşurat în plină campanie pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, însă nu s-a bucurat de venirea niciunui prezidenţiabil. Victor Ponta nu a venit la Focşani în acea perioadă pentru că PSD era în plin scandal de corupţie – Hrebenciuc şi de ocupare a funcţiei de preşedinte al partidului post Ponta, negociere purtată ca la piaţă între Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc. Astfel, pentru întreg evenimentul artistic din perioada 23-26 octombrie, Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei” a încheiat contract cu GMA Booking & Management, firmă care impresariază o mulţime de artişti români. Costul total al prestaţiei firmei de impresariat s-a ridicat la 298.900 lei din cele 300.000 lei alocate de la bugetul municipal.

Parada anulată de ploaie a costat 400 de milioane

Iată cum explică cei de la Ansamblul Ţara Vrancei cheltuirea banilor: “Din pachetul de servicii al acestui eveniment, menţionăm: caravana lui Bachus – paradă stradală (onorariu şi transport 84 artişti animatori) – 44.500 lei, onorariu artişti şi prezentator – vineri 23 octombrie (cinci artişti cu recital a câte 60 minute) – 106.900 lei, transport artişti şi prezentator – 5.500 lei, onorariu Masterchef – 8.050 lei, efecte pirotehnice de scenă pe durata principalelor momente artistice ale celor 4 zile – 23.600 lei, regie automatizată show pirotehnic – 5.545 lei, transport echipă tehnică şi echipamente – 2.530 lei, cazare şi masă artişti, prezentator, echipă tehnică - 19.850 lei, efecte pirotehnice de cer (20 minute duminică 26 octombrie) – 26.800 lei şi asigurare scenotehnică şi videotehnică (vineri 24 octombrie) – 55.625 lei”, a declarat Maria Murgoci, directorul Ansamblului Folcloric “Ţara Vrancei”.

Nu se ştie câţi bani s-au încasat pe închirieri spaţii

Deocamdată, Consiliul Judeţean Vrancea nu a făcut precizări asupra modului în care a cheltuit suma de 700.000 lei la Bachus, alocată din bugetul judeţean, în ciuda solicitărilor presei. Completăm că firma de impresariat GMA Booking & Management a adus artişti şi la alte două manifestări pe mulţi bani publici derulate în acest an în Focşani, este vorba despre Zilele Municipiului şi 9 mai, Ziua Europei. Cu toate că a alocat 3 miliarde din cele 10 miliarde lei vechi la Festivalul Bachus 2014, Primăria Focşani nu cunoaşte beneficiile pe care alocările de bani le-au avut asupra podgorenilor vrânceni. De asemenea, municipalitatea de pe Milcov habar nu are sau nu vrea să facă public totalul încasărilor pentru închirierea spaţiului public pentru amenajarea tarabelor meşteşugarilor şi comercianţilor. Pentru lămuriri, municipalitatea ne-a trimis la Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. “Municipiul Focşani a avut doar calitate de partener în organizarea Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului Bachus 2014, în acest sens punând la dispoziţie spaţiile necesare şi asigurând activităţile organizatorice de logistică şi salubritate”, după cum se arată într-un răspuns remis Ziarului de Vrancea. (Iulia CREŢU)

Unde s-au dus banii de la Parada “fugărită” de ploaie?

Conform devizului comunicat de organizatorii Festivalului Bachus, suma de 44.500 lei a fost alocată pentru caravana lui Bachus - “paradă stradală cu  84 artişti animatori)”. Trebuie spus însă că evenimentul nu a mai avut parte de parada programată să pornească din cartierul Sud al municipiului din cauza ploii. Doar actorul Sorin Francu, cel care a jucat rolul lui Bachus, a urcat pe scenă pentru deschiderea manifestării. În această situaţie, organizatorii nu au precizat dacă suma alocată a mai fost sau nu cheltuită. Pentru a înlocui lipsa focşănenilor care au preferat să stea în casă, mai mulţi elevi de liceu au fost “convinşi” cu nişte premii în bani să vină în Piaţa Unirii la cuvântarea ţinută de Marian Oprişan. De asemenea, expertul bucătar Horia Vârlan a încasat nu mai puţin de 80 de milioane de lei pentru activităţile de la festival, între care şi concursul de mâncat mititei, girat de Consiliul Judeţean. Horia Vârlan este cunoscut publicului de la emisiunea “Cireaşa de pe tort” de la Prima TV. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
alin, acum 3443 zile, 22 ore, 41 minute, 29 secunde
v-ATI INTREBAT CUM S-A FACUT PUBLICITATEA SI CU CAT S-A PLATIT?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.