Politică

Tinerii care au clonat site-ul Orange, trimişi în judecată

Gabriel Sava
3 nov 2014 4042 vizualizări
Aceştia publicau pe conturile de Facebook false concursuri pentru a obţine date de acces la conturi informatice u după ce reîncărcau în mod ilegal cartele telefonice, aceştia le foloseau apoi pentru a plăti jocuri online

Nu mai puţin de 66 de persoane vătămate au fost înşelate de doi tineri care au clonat pagina oficială a companiei de telefonie mobilă Orange România, obţinând în acest fel date confidenţiale, pe care ulterior le-au folosit pentru a obţine reîncărcarea unor cartele telefonice. Leonard Constantin Bălăban, de 19 ani din Boteni, Argeş, şi Emanuel Nicuşor P., de 17 ani, din Drobeta Turnu-Severin, s-au ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de fraudă informatică. Cercetarea penală a fost efectuată de procurorii vrânceni după ce, mai multe dintre persoanele vătămate şi care au depus plângere sunt din Vrancea. Bălăban mai este acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi fals informatic, în timp ce minorul s-a ales cu acuzaţii de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. La începutul lunii august, aceştia au fost “săltaţi” de lucrătorii de la Crimă Organizată şi de procurorii DIICOT. Cei doi creaseră o clonă a paginii oficiale a site-ului Orange România, pe care o postau pe conturile personale de Facebook. “Utilizatorii de internet erau astfel induşi în eroare creînduli-se impresia falsă că tot conţinutul este administrat de Orange România. Printre toate informaţiile postate pe paginile respective, inculpatul Bălăban Leonard Constantin insera unele secţiuni sub forma unor concursuri sau premii care în mod fals erau prezentate ca fiind iniţiate de către Orange România. Aceste secţiuni de “Concursuril online cu premii” conţineau un link care conducea utilizatorii care doreau să participe la concurs către o altă pagină de internet falsă care imita pagina de înregistrare a abonaţilor de pe site-ul www.orange.ro. Utilizatorii erau astfel induşi din nou în eroare prin asemănarea izbitoare între pagina accesată şi pagina oficială a Orange România şi încercau să se înregistreze pe acea pagină prin introducerea datelor confidenţialede acces (nume utilizator şi parolă de siguranţă)”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT Vrancea.

Reîncărcau cartele pentru a plăti jocuri online

Prin metoda cunoscută drept “phishing” programul informatic care rula pagina falsă înregistra datele introduse de către utilizatori şi le transmitea către o adresă de poştă electronică controlată de către tânărul din Argeş, după cum au mai precizat procurorii în rechizitoriu. Cei doi inculpaţi obţineau în acest fel datele de acces la conturile abonaţilor şi utilizatorilor de cartele prepay, după care comandau online încărcarea unor cartele pe care inculpaţii le utilizau apoi pentru a plăti, tot pe internet, pe site-uri care administrau jocuri online. “Folosind metoda descrisă mai sus, s-a stabilit cu certitudine că, în perioada 14.02.2013- 01.07.2013, cei doi inculpaţi au reuşit să compromită ilegal prin modalitatea descrisă anterior, accesând ilegal şi prin încălcarea măsurilor de securitate un număr de şaizeci şi şase de conturi online (66 de persoane vătămate) aparţinând mai multor abonaţi Orange România, estimându-se un prejudiciu total în sumă de 9000 lei”, au mai indicat procurorii în actul de sesizare al instanţei. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Vrancea şi urmează să intre în procedura de Cameră Preliminară. Cei doi sunt judecaţi în stare de libertate, după ce, pe 7 august aceştia fuseseră iniţial arestaţi, iar prin decizia Curţii de Apel Galaţi din 14 august măsura a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar. (Gabriel SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.