Politică

Galerie foto!!! "Domnule Ponta, aşteptăm un copy-paste la tipizate!"

Silvia Vrînceanu
2 nov 2014 3205 vizualizări
Vrâncenii care trăiesc în străinătate s-au văitat că nu au putut să voteze din pricina piedicilor birocratice de la secţiile de votare, care s-au aglomerat la ora închiderii urnelor pe fondul lipsei formularelor pe proprie răspundere u "înainte de revoluţie stăteam la coadă pentru mâncare, acum să ne alegem preşedintele!", ne-au spus vrâncenii revoltaţi

Vrâncenii care locuiesc în străinătate şi-au cerut dreptul constituţional la vot, în condiţiile în care, în mai toate marile oraşe occidentale, secţiile de votare au fost supraaglomerate. Sute de români stăteau aseară la rând pentru a vota viitorul preşedinte al României în oraşe precum Roma, Paris, Londra sau Dublin. Cei mai mulţi vrânceni de la Roma au votat la Consulatul general din Via del Serafico, însă o secţie aglomerată ne-a fost semnalată şi la Academia di Romania din Roma, acolo unde vrânceanul Ovidiu Burduşa spune că a aşteptat "numai două ore". Jurnalistul Cristi Merchea, editorul ziarului Emigrantul care apare în Italia, ne-a spus că mulţi dintre cei care votează sunt emigranţi din regiunea Moldovei, în special din Vrancea, care s-au declarat nemulţumiţi de lentoarea cu care decurge procesul electoral. La recensământul din 2011 s-a descoperit că 35.846 de vrânceni sunt plecaţi oficial în străinătate, cei mai mulţi la muncă în Italia. În Italia au fost deschise 51 de secţii de votare.

Cozi şi la Paris

O situaţie tensionată a fost şi la Ambasada României din Paris, acolo unde sute de români au stat la "cozi infernale", pentru a-şi putea exercita dreptul la vot. "Votez de fiecare dată, dar nu am văzut niciodată cozi aşa de mari la ambasadă. Coada este de pe rue Saint Dominique şi dă colţul până la École Militaire. Este teribil ce se întâmplă, sunt mulţi tineri, studenţi... Se aştepată trei ore şi ceva pentru a ajunge efectiv la urne şi mai vin oameni în continuare. Credem că o fac intenţionat pentru a ne descuraja, dar lumea aşteaptă răbdătoare. Să sperăm că vom reuşi totuşi să votăm ", ne-a spus aseară, în jurul orelor 20,00, o tânără din Vrancea, care locuieşte şi munceşte în Franţa.

Aglomeraţie şi la Dublin

Critici au fost lansate şi de vrâncenii care trăiesc la Londra. Profesorul Gabriel Chelaru a aşteptat trei ore pentru a vota la Secţia 152 Londra. "Din cinci cabine, câte au fost la parlamentare, în 2009, numărul a fost micşorat la trei cabine. Chiar dacă au fost probleme, nu am plecat, am stat şi am votat", ne-a spus Gabriel Chelaru, care pune aglomeraţia şi pe seama birocraţiei legate de formularul pe propria răspundere. La singura secţie de votare amenajată pentru românii din Irlanda, în sediul Ambasadei din Dublin, s-au format cozi încă de la orele prânzului. La orele 16,00, ora Irlandei, votaseră, după aprecierile ONG-urilor, circa 2.000 de persoane. Numărul este aproape dublu faţă de cel al electorilor care şi-au exprimat votul la scrutinul prezidenţial din 2009. "Procesul electoral este îngreunat de semnarea în prealabil a declaraţiei pe propria răspundere că nu ai mai votat în alt loc. Mulţi s-au organizat pentru vot pe site-urile de socializare şi a celor destinate celor peste 40.000 de români rezidenţi în toată Irlanda. Coada la ora 16,00 măsura aproape 800 de metri iar numărul celor doritori să bage votul în urnă creştea continuu, fiind prezenţi nu numai români din Dublin ci şi din Limerick, Cork ori Gallway", a transmis jurnalistul Marian Gîrleanu, a cărui soţie lucrează în cadrul Ambasadei, ca ataşat economic.

Formularul pe proprie răspundere, ţinut "la secret"

Formularul pe care trebuiau să-l completeze cei care nu au domicilul pe raza secţiei şi care a creat mari probleme în străinătate, s-a adoptat în luna august şi a fost publicat în Monitorul Oficial în septembrie. Guvernul nu a popularizat însă acest formular, astfel încât în faţa multor secţii de votare s-au format cozi kilometrice! Autoritatea Electorală Permanentă ar fi trebuit să pună la dispoziţia alegătorilor formularul pe site-ul său, ceea ce nu s-a întâmplat. Acesta ar fi fost util în condiţiile în care au existat preşedinţi de secţii de votare care nu distribuiau la cozi formularul, aşa încât să se voteze mai rapid. "Domnule Ponta, aşteptam un copy-paste la tipizate! Înainte de revoluţie stăteam la coadă pentru mâncare, acum să ne alegem preşedintele", a scris un cititor revoltat pe Facebook. Alegătorul avea posibilitatea de a completa declaraţia pe proprie răspundere şi în proximitatea secţiei de votare, fără a o semna, potrivit unui comunicat al Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate remis duminică. Potrivit sursei citate, formularul ar fi trebuit pus la dispoziţia alegătorului de un membru al biroului secţiei de votare, urmând a fi semnat în momentul votului. Procesul electoral s-a încheiat la ora 21.00 şi nu s-a prelungit, în ciuda protestelor ad-hoc din faţa mai multor secţii de votare aglomerate. Românii din străinătate au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pe motiv că nu a permis românilor să voteze, cerere reluată şi de unii competitori electorali. (Silvia VRÎNCEANU)

 

 

Coada la secția de la Academia di Romania din Roma

Coadă la o secție de votare din Londra


Trei- patru ore pentru a vota la Secţia 152 Londra (foto Gabriel Chelaru)


La Ambasada Romaniei din Paris, cetatenii din diaspora nu se descurajeaza si asteapta cu stoicims randul la vot. Bravooo!

Coadă și la secția de votare de la ambasada Dublin

Cozi la Paris


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
mandica, acum 3461 zile, 21 minute, 18 secunde
Nu am sa inteleg de ce se sterg comentariile .Nu sunt suportate de politicieni.Este mai rau ca pe timpul lui ceasca.Asigurati dreptul la vot pentru toti romanii mai ales pentru cei din diaspora .Daca citeste integral
andi, acum 3461 zile, 26 minute, 12 secunde
Este inadmisibil ce se intampla atat in tara cat si in dispora.Este dreptul fiecarui roman sa voteze indiferent cu cine.Proasta organizare a guvernului asa va fi si pe viitor daca nu ganditi cu cine citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.