Politică

Rezultatele alegerilor se raportează în două zile

Mihai Boicu
29 oct 2014 2197 vizualizări
Listele speciale sunt înlocuite la alegerile prezindenţiale cu două tabele speciale.Pe un tabel sunt înscrişi cei care nu sunt în localitatea de domiciliu, membrii birourilor, personalul de pază şi cei care nu se regăsesc în liste.Pe alt tabel sunt menţionate persoanele netransportabile care solicită urna mobilă.Pentru a evita aglomerarea la raportarea rezultatelor, localităţile au fost împărţite în două zile

Preşedinţii şi locţiitorul birourilor de votare din Vrancea au fost chemaţi ieri la o instruire de către reprezentanţii Prefecturii, Biroului Electoral Judeţean şi Autorităţii Electorale Permanente. Prefectul Nicuşor Halici le-a comunicat acestora că vor ponta doar cinci zile de muncă la turul 1 şi patru la turul 2. Materialele electorale urmează să fie ridicate de la Prefectură pe 31 octombrie, urmând a fi depozitate la primării, de unde urmează a fi luate şi duse la secţiile de votare pe 1 noiembrie, până la ora 18.00. Preşedinţii secţiilor au primit telefoane cu care să comunice cu BEJ şi cu alte persoane cu atribuţii şi să transmită informaţii. “Atenţie la tefoane pe care le primiţi, pentru că la alegerile trecute a fost un preşedinte care folosit telefonul în interes personal şi a trebuit să îi oprim indemnizaţia şi tot nu s-au acoperit cheltuielile. S-ar părea că a fost vorba şi de o încurcătură, dar tot vă rog să fiţi atenţi”, a spus prefectul Nicuşor Halici. Acesta le-a transmis reprezentanţilor birourilor secţiilor de vot şi primarilor că pentru a evita înghesuiala la raportarea rezultatelor alegerilor, această operaţiune a fost împărţită în două zile. În prima zi vor veni cu rezultatele cei din Focşani şi localităţilor din jur, iar în a doua zi cei din celelalte localităţi.

Urna mobilă se solicită pe 1 noiembrie, de la 18.00 la 20.00

Reprezentanţii BEJ şi AEP le-au comunicat şefilor birourilor secţiilor de votare că pe 1 noiembrie, între orele 18.00 şi 20.00, nu au voie să părăsească secţiile de vot întrucât trebuie să preia şi să înregistreze cererile persoanelor care solicită să voteze cu urna mobilă. Din acest motiv, până la ora 18.00 toate materialele electorale trebuie luate de la primării sau de unde sunt depozitate şi duse la secţii. Cererile persoanelor netransportabile trebuie făcute doar de acestea şi însoţite de documente medicale care să arate că nu se pot deplasa. Persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu îşi pot exprima opţiunea electorală la orice secţie de vot şi vor trebui să dea o declaraţie pe propria răspunere că nu au votat şi că nu vor mai vota. Acestea sunt înscrise în tabele special, care înlocuiesc listele speciale folosite la alte alegeri. La fel votează şi membrii birourilor secţiilor, personalul care asigură paza acestora, precum şi persoanele care nu se regăsesc în listele electorale. Pesoanele netransportabile sunt înscrise într-un alt tabel special şi trebuie să dea şi ele declaraţie pe propria răspundere că nu au votat şi că nu vor vota. O altă noutate este faptul că neştiinţa de carte nu este un motiv pentru care un alegător să solicite ajutorul alte persoane pentru a putea vota. Biroul Electoral Central a stabilit că alegătorii îi pot identifica pe candidaţi şi după însemnele electorale. Procesul electoral începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Dacă la ora 21.00 se află persoane în interiorul secţiei, acestea pot vota, după care alegerile se încheie. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.