Politică

ANI: Raluca Dan şi Nicuşor Halici trebuie să respecte legea

Mihai Boicu
16 sep 2014 3893 vizualizări
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) spune că, în conformitate cu prevederile Legii 176/2010, nedeclararea veniturilor constituie contravenţie u punctul de vedere al ANI este că secretarul judeţului şi reprezentantul Guvernului în Vrancea ar trebui să respecte legea u cei doi nu şi-au declarat salariile de la Consiliul Judeţean, dar şi alte venituri

La cererea Ziarului de Vrancea, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a analizat refuzul Ralucăi Dan, secretarul general al judeţului, şi al prefectului Nicuşor Halici de a declara ce salarii au caştigat de la Consiliul Judeţean şi ce venituri au obţinut de la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din Romania (UNCJR).

Potrivit unui răspuns oficial al Agenţiei, în cazul celor doi funcţionari publici sunt aplicabile dispoziţiile art. 29 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI. Potrivit alin. 2 al acestui articol “nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”. Punctul de vedere al ANI este că Raluca Dan şi Nicuşor Halici trebuiau să respecte prevedere legale. “Din cele expuse de dumneavoastră şi din interpretarea sistematică a prevederilor în vigoare opinăm faptul că, în situaţia de fapt prezentată, Raluca Dan, secretarul general al judeţului şi Nicuşor Halici, directorul executiv al Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi de interese în conformitate cu prevederile Legii 176/2010. Precizăm că acesta reprezintă punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate şi nu o interpretare generală şi obligatorie a textelor de lege amintite”, se arată într-un răspuns al ANI, semnat de preşedintele Horia Georgescu.

Confidenţiali la stat

ANI poate declanşa din oficiu procedura de evaluare, se arată în Legea 176/2010, însă în răspunsul oferit de Agenţie nu se precizează dacă secretarul general al judeţului şi prefectul au intrat în vizorul instituţiei pentru cercetări. Reamintim faptul că Raluca Dan şi Nicuşor Halici au refuzat să îşi publice o parte din veniturile obţinute. Pe langă salariile şi veniturile de la CJ, Raluca Dan nu a spus nici care sunt veniturile soţului său, avocatul Adrian Dan. Nicuşor Halici nu şi-a declarat toate veniturile nici după ce a fost numit prefect de către premierul Ponta. Raluca Dan a invocat în sprijinul său o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2010, care declara neconstituţionale chiar unele prevederi referitoare la declararea veniturilor, cu privire la viaţa personală. Ulterior însă legislaţia a fost modificată prin Legea 176/2010, iar Curtea Constituţională nu le-a mai dat dreptate nemulţumiţilor, arătand că dreptul la viaţă personală nu este absolut, mai ales pentru cei care lucrează în sectorul public. De altfel, declararea veniturilor a fost impusă pentru a se vedea care sunt caştigurile angajaţilor statului şi ale partenerilor lor maritali şi a putea preveni şi depista astfel eventuale încălcări ale legii. (M. BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
eu, acum 3502 zile, 20 ore, 51 minute, 39 secunde
astia sunt cei pe care ii votati de 15 ani in coace .
celmare, acum 3503 zile, 3 ore, 24 minute, 54 secunde
Nu este nomal ce se intimpla, eu de ce sa declar si ei nu!!!!!!!!
poporul, acum 3503 zile, 4 ore, 5 minute, 29 secunde
INGINFATI SI IMBUIBATI din banii prostilor mai presus de lege,vranceni cu astfel de specimene aveti viitorul asigurat direct catre CATEDRALA MANTUIRII VRANCENILOR.
cetateanu, acum 3503 zile, 4 ore, 59 minute, 42 secunde
Ce este legea ? -O bariera:cainii o trec pe dedesubt,lei o sar pe deasupra ,iar boii se opresc in ea.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.