ANI: Raluca Dan şi Nicuşor Halici trebuie să respecte legea
La cererea Ziarului de Vrancea, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a analizat refuzul Ralucăi Dan, secretarul general al judeţului, şi al prefectului Nicuşor Halici de a declara ce salarii au caştigat de la Consiliul Judeţean şi ce venituri au obţinut de la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din Romania (UNCJR).
Potrivit unui răspuns oficial al Agenţiei, în cazul celor doi funcţionari publici sunt aplicabile dispoziţiile art. 29 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI. Potrivit alin. 2 al acestui articol “nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”. Punctul de vedere al ANI este că Raluca Dan şi Nicuşor Halici trebuiau să respecte prevedere legale. “Din cele expuse de dumneavoastră şi din interpretarea sistematică a prevederilor în vigoare opinăm faptul că, în situaţia de fapt prezentată, Raluca Dan, secretarul general al judeţului şi Nicuşor Halici, directorul executiv al Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi de interese în conformitate cu prevederile Legii 176/2010. Precizăm că acesta reprezintă punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate şi nu o interpretare generală şi obligatorie a textelor de lege amintite”, se arată într-un răspuns al ANI, semnat de preşedintele Horia Georgescu.
Confidenţiali la stat
ANI poate declanşa din oficiu procedura de evaluare, se arată în Legea 176/2010, însă în răspunsul oferit de Agenţie nu se precizează dacă secretarul general al judeţului şi prefectul au intrat în vizorul instituţiei pentru cercetări. Reamintim faptul că Raluca Dan şi Nicuşor Halici au refuzat să îşi publice o parte din veniturile obţinute. Pe langă salariile şi veniturile de la CJ, Raluca Dan nu a spus nici care sunt veniturile soţului său, avocatul Adrian Dan. Nicuşor Halici nu şi-a declarat toate veniturile nici după ce a fost numit prefect de către premierul Ponta. Raluca Dan a invocat în sprijinul său o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2010, care declara neconstituţionale chiar unele prevederi referitoare la declararea veniturilor, cu privire la viaţa personală. Ulterior însă legislaţia a fost modificată prin Legea 176/2010, iar Curtea Constituţională nu le-a mai dat dreptate nemulţumiţilor, arătand că dreptul la viaţă personală nu este absolut, mai ales pentru cei care lucrează în sectorul public. De altfel, declararea veniturilor a fost impusă pentru a se vedea care sunt caştigurile angajaţilor statului şi ale partenerilor lor maritali şi a putea preveni şi depista astfel eventuale încălcări ale legii. (M. BOICU)