Politică

Ordonanţa lui Ponta care permite migraţia aleşilor, un atac la democraţie

Iulia Crețu
9 sep 2014 2961 vizualizări
Fostul prefect Romeo Paul Postelnicu, doctor în drept, a comentat dedesubturile Ordonanţei dată de Guvernul Ponta pentru protejarea migratorilor politici de pierderea mandatului u juristul critică actul guvernamental şi spune că emiterea unei OUG pentru traseism nu implică stare de urgenţă u Postelnicu mai spune că se riscă apariţia unui precedent periculos care ar putea fi invocat de orice partid aflat la conducere pentru anihilarea Opoziţiei u fostul prefect şi secretar al judeţului spune că, în cazul în care OUG migraţiei este declarată neconstituţională, traseiştii revin la partidele pentru care au candidat u specialistul în Drept mai atrage atenţia că dacă Ponta ajunge preşedintele Romaniei, “va fi o perioadă grea şi pentru Opoziţie, dar mai ales pentru ţară”

Ordonanţa migraţiei aleşilor locali, care este în vigoare în aceste zile, şi prin care primarii, consilierii locali sau judeţeni ori preşedinţii de Consiliu Judeţean pot trece de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul, este considerată un precedent periculos şi un atac la democraţie de către doctorul în Drept, Romeo Paul Postelnicu. Implicat în anii trecuţi în politică, activand pentru PNL şi apoi sprijinind PDL, acesta spune că s-a delimitat de viaţa politică, dezamăgit. Fost prefect şi secretar al judeţului Vrancea, Postelnicu a fost de acord că comenteze ordonanţa dată de Guvernul Ponta, aflată în vigoare de cateva zile. Textul ordonanţei este următorul: “Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali … în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.” Prin acest text de lege, Guvernul a dorit să anuleze pentru 45 de zile interdicţia migraţiei politice, pentru a avea mană liberă la racolat primari şI consilieri din Opoziţie.

Motivele invocate pentru necesitatea ordonanţei

Premierul Ponta are nevoie de susţinerea primarilor pentru alegerile prezidenţiale din toamnă şi este dispus la multe compromisuri

“Legea aleşilor locali a fost dată tocmai pentru a stabiliza forţele politice la care au concurat pe primari sau consilieri locali ori judeţeni. Este foarte clară intenţia legiuitorului! Prin emiterea acestei ordonanţe de urgenţă care permite migraţia în 45 de zile, apar cateva lucruri care nu sunt în acord cu Constituţia Romaniei”, ne-a spus Romeo Postelnicu. Acesta precizează că sunt mai multe vulnerabilităţi ale acestei legi făcută strict din interes electoral. “Guvernul este abilitat să emită ordonanţe cand apar anumite fenomene sociale sau naturale, maniera parlamentară solicitand mai mult timp să reglementeze situaţia. Parlamentul poate admite, modifica sau respinge ordonanţele de urgenţă. Or, în acest caz, care este urgenţa? Motivarea lui Dragnea şi a lui Ponta a fost că sunt aleşi care au candidat pe listele USL şi care acum, după ruperea USL, se simt fără mamă, fără tată. Dar la momentul listelor USL, ei erau fie PNL, fie PSD, foarte clar. Au mai spus că, ulterior, s-au creat alte majorităţi. Consilierii locali, ca şi primarii, parlamentarii, preşedintele, premierul, depun un jurămant faţă de ţară la învestire, nu faţă de partid! Dacă o hotărare este în interesul comunităţii, se votează indiferent de partid. Activitatea aleşilor se face în slujba comunităţii şi în limitele legii. De unde şi pană unde? Există alte motive care nu sunt spuse de puternicii zilei, în spatele acestei OUG - atragerea primarilor sau consilierilor locali spre Putere”, ne-a mai spus Postelnicu.

Dictatură în vremea democraţiei?

Profesorul de drept administrativ atrage atenţia că odată cu emiterea acestei ordonanţe a migraţiei politice se poate creea un precedent periculos şi, la fiecare tur de alegeri, înainte de campania electorală, guvernanţii să dea astfel de derogări care contravin legilor. Romeo Paul Postelnicu este de părere că ceea ce a făcut Victor Ponta este un atac la democraţie şi la statul de drept. “Odată făcut pasul cu această OUG, s-a creat un precedent pe care l-ar putea invoca orice partid care ajunge la guvernare. Asta înseamnă democraţie şi libertate de alegere şi stat civilizat şi modern?”, a atenţionat fostul prefect de Vrancea, care a lucrat cu PSD în guvernările trecute ale social democraţilor. Acesta se declară surprins şi de maniera de judecată a Avocatului Poporului, a fostului său coleg de promoţie, Victor Ciorbea. Susţinut de PSD pentru a accede în funcţie, este de văzut cat de dreaptă va fi gandirea lui Ciorbea vis-à-vis de legalitatea şi constituţionalitatea ordonanţei migraţiei politice. “Probabil alte motive îl reţin să îşi facă menirea acolo”, a spus Postelnicu despre Ciorbea.

Ce se întamplă cu cei care migrează pe ordonanţă?

Îşi pierd sau nu mandatul aleşii locali care decid că au candidat şi au caştigat alături de un partid, dar care acum consideră că ar putea face mai multe pentru comunitate de la Putere? Romeo Postelnicu este de părere că primarii sau consilierii care decid să plece dintr-o parte în alta nu riscă să rămană fără mandate. Totuşi, dacă ordonanţa migraţiei politice va fi declarată invalidă la Curtea Constituţională, legea îşi pierde atribuţiile şi migratorii riscă să revină la partidele cu care au candidat. Aceştia se vor alege însă cu ştampila de traseişti sau trădători şi riscă ulterior să fie înlocuiţi, asta dacă sunt consilieri locali. În cazul primarilor, aceştia sunt apăraţi şi nu îşi pierd mandatul decat dacă schimbă ei partidul, dacă formaţiunea le retrage sprijinul, pot rămane liniştiţi pe funcţie. În cazul lor, cum spunea Vasile Blaga, se vor alege oamenii politici de “curvele” din politică. “În această perioadă de 45 de zile, cei care migrează nu-şi vor pierde mandatul pentru că au făcut acest lucru în baza unui act în vigoare. OUG nu poate fi invalidată decat de Curtea Constituţională. Dacă aceasta decide că este neconstituţională, acei primari şi consilieri care migrează, pentru că OUG a determinat acte invalide, se vor întoarce la partidele de la care au plecat. Nu înţeleg menirea acestei ordonanţe pentru că, dacă Guvernul dorea să-i ţină aproape pe aleşii Opoziţiei, ar fi putut să o facă prin, spre exemplu, alocări de bani pentru anumite proiecte. Şi se ştiu foarte bine acei aleşi care, deşi sunt la un partid, colaborează cu altul”, ne-a mai spus Postelnicu.

“Dacă Ponta ajunge la Cotroceni, va fi greu”

Prin susţinerea acestei ordonanţe de urgenţă care pune scut aleşilor migratori spre a nu-şi pierde mandatele, Victor Ponta dă un atac la democraţie, spune Romeo Postelnicu. Un act menit să distrugă Opoziţia. “Este un atac la democraţie! Din ce motive: pentru că orice Putere poate să emită OUG pentru rezolvarea problemelor; orice Putere, pentru orice problemă care-i pune piedici, poate emite ordonanţe şi orice Putere poate astfel să distrugă Opoziţia. Cand Puterea are o Opoziţie puternică, emite astfel de ordonanţe pentru a le lua primarii. La noi însă, Opoziţia este făramiţată, sunt multe interese la partidele de Opoziţie care nu pot fi puse la un loc. Cred că dacă fotoliul de la Cotroceni va fi ocupat de actualul reprezentant al Puterii (n.r. Victor Ponta), va fi o perioadă grea şi pentru Opoziţie, dar mai ales pentru ţară”, a concluzionat Romeo Paul Postelnicu. Pană acum, aleşii locali vranceni nu s-au grăbit să uzeze de OUG migraţiei politice, dar nu este exclus să avem astfel de cazuri. Centralizarea trădărilor o va face Prefectura Vrancea după cele 45 de zile. (Iulia CREŢU)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 17

Adaugă comentariu
eu si altii, acum 3503 zile, 16 ore, 28 minute, 58 secunde
cand stiu cat de multa scoala au unii care conduc sau unii carora le place sa conduca....... pana la genunchiul brostei ar spune cineva, nu ar trebui sa mai vb. ca sunt in plus!!!!!!
ovi, acum 3506 zile, 12 ore, 53 minute, 34 secunde
DOMNUL POSTELNICU ESTE UN UL DIN CEI MAI COMPETENTI JURISTI CU DOCTORAT IN DOMENIUL DREPTULUI ADMINISTRATIV DIN JUDETUL NOSTRU .VA ROG NU MAI STERGETI MESAJELE CORECTE LA ADRESA SA ,DACA SUNTETI citeste integral
VRANCEAN, acum 3507 zile, 16 ore, 17 minute, 32 secunde
Domnul Postelnicu este si va ramane unul din cei mai buni specialisti in DREPT ADMINISTRATIV din judetul nostru oricat de rautaciosi incercati sa fiti voi .
XYZ, acum 3509 zile, 9 ore, 40 minute, 51 secunde
La cat de disperati sunt cei de la PSD ca in curand mai inhata DNA-ul 2 baroni au inceput de frica sa arunce cu mizerie in oameni ca domnul Postelnicu , care a gresit ca a avut demnitate si nu a citeste integral
danbitu........., acum 3509 zile, 13 ore, 6 minute, 27 secunde
danbule vrancea alege Elena Udrea numai sa mori tu.................
danab, acum 3509 zile, 14 ore, 25 secunde
Se presupune ca cei care fac comentarii pe aceasta tema sunt adulti responsabili, care pot formula o opinie pertinenta. In acest caz, ar trebui sa fie atenti la limbaj in primul rand, iar in plan citeste integral
gherghisanu, acum 3509 zile, 16 ore, 41 minute, 35 secunde
Stimate domnule POSTELNICU, dece nu ne spui dumneata cum era cand erai secretar de stat pe timpul guvernarii lui NASTASE ? Daca mai aveti ceva sosete prin sifoner pastrati-le ca mai avem partide pe citeste integral
unul-altul, acum 3509 zile, 19 ore, 47 minute, 29 secunde
@XYZ Nu stiam ca doctoratele in drept se dau la ASE! Alea in economie, unde se dau? La Teologie? Tovarasul Postelnicu nu e chiar omul curat, care nici usturoi n-a mincat, nici gura nu-i miroase. Omul citeste integral
dana, acum 3509 zile, 20 ore, 44 minute, 31 secunde
Se presupune ca cei care scriu aici sunt adulti responsabili, deci ar trebui, in primul rand, sa aiba un limbaj adecvat, avand in vedere ca scriu pe o pagina publica, iar in plan secund sa faca citeste integral
XYZ, acum 3509 zile, 22 ore, 6 minute, 56 secunde
Este uimitor cât de cinici pot fi unii! Si cand spun asta ma refer la cei care comentează articolul înainte sa se documenteze si înainte sa învețe sa scrie românește. Fratilor, omul asta știe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.